HUSVASK
Endringer i været krever bedre vedlikehold
Varmere og våtere vær krever bedre vedlikehold. Du må vaske boligen oftere utvendig og velge maling med omhu.
Husfarger og sopp
Vær oppmerksom på at lyse fasader lettere får sopp og alger og ser styggere ut enn mørke fasader.
Dette har en sammenheng med at mørke fasader blir varmere, tørker fortere opp i sola og gir en naturlig beskyttelse mot angrep.
I fuktige klima, eller på steder med mye sopp- og algeangrep anbefales mørke fasader.
Er huset derimot utsatt for mye sol og vind, anbefales lyse farger, som lettere hindrer uttørring og eventuell oppsprekking som resultat. Verdt å tenke på hvis du planlegger å male huset på nytt.
Norske hus må tåle stadig hardere påkjenninger, viser undersøkelser Sintef Byggforsk har utført.
Sintef har delt Norge inn i råtesoner, og områdene der hus er utsatt for høy råtefare vokser seg stadig større. Kysten er spesielt utsatt. Områdene med liten råtefare krymper mer og mer, ifølge Sintef. Dette får konsekvenser for hvordan vi vedlikeholder boligene våre utvendig.
- Klimaet er varmere og fuktigere, og forurensningen har økt. Det påvirker malingen, sier malermester Eirik Milsem i Nordsjö.
Huset må vaskes to ganger i året
For å motvirke angrep av sopp og råte, er det viktig å vaske huset grundig et par ganger i året.
- Bor du i en by, bør du vaske huset utvendig to ganger i året, vår og høst. Om våren kan det være en idé å vente til etter den verste pollensesongen. Pollen gir næring til soppen, og av den grunn bør du fjerne pollen fra de malte flatene, sier Milsem.
- Når du vasker huset fjerner du trafikkstøv, mikroorganismer og soppsporer. Får vi ikke fjernet soppen, kan råteprosessen starte raskt, forteller Milsem.
For de som bor utenfor bykjernen, holder det å vaske huset én gang i året. Men det må gjøres riktig.
Bruk hageslange
Malermesteren anbefaler at du bruker et såpemiddel som er beregnet på husvask. Såpen sprayes på med en hagesprøyte, før du vasker over med en myk kost.
- Såpen skylles vekk med en hageslange med lite vanntrykk. Der det er liggende kledning bør man spyle ovenfra og ned, og der det er stående kledning bør strålen stå rett på, sier malermesteren.
Ikke bruk høytrykksspyler for å vaske vekk såpe, treverk uten beskyttende malingslag kan lett flises opp, og vannet kan trenge inn i treverket og skade huset. Du skal skylle av, ikke spyle av.
Kontroller malingssjiktet
Malermesteren anbefaler huseiere å jevnlig kontrollere at malingsflaten er hel.
- Der det er hull må man male over slik at det ikke trenger fukt inn under malingen, sier Milsem.
Pass på å skrape vekk løs maling, slik at du ikke maler fukt inne mellom malingslag og trevegg.
Må huset males oftere?
Økt forurensning og våtere vær behøver ikke bety at vi må male huset oftere enn før. Men vi må vaske huset litt oftere og holde malingen ved like. Hvilken maling du bruker spiller også inn.
- Velger du maling av god kvalitet, holder malingen i 10-12 år, sier Milsem.
Mildere vintre og mer nedbør har gitt økt hyppighet av overflatesopp på bygninger. Klimaendringene har gjort vekstsesongen lengre for mikroorganismene, som får gode vekstvilkår. Stadig mer ekstremvær stiller krav til nye malingsprodukter, skriver Teknisk Ukeblad .
Gjerder utsatt for råte
Tregjerder og gelendre er ekstra utsatt for råte og trenger oftere vedlikehold enn selve huset.
- Her er det maling på begge sider, så dersom det kommer vann inn i treverket blir det så å si stengt inne, sier Eirik Milsem i Nordsjö.
Kilder:
Teknisk Ukeblad: Klimaendringer gjør maling dyrere
Hushjemhage.no: Vask huset, en jobb du tjener på
Denne saken ble første gang publisert 22/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.