BLI KVIT MIDD

Disse kan du bli kvitt nå

Midden «lammes» på denne måten.

BLI KVITT MIDD: Mange reagerer allergisk på avføringen midden etterlater seg.
BLI KVITT MIDD: Mange reagerer allergisk på avføringen midden etterlater seg. Foto: ILLUSTRASJONSBILDE: Getty Images.
Sist oppdatert

Husstøvmidd

  • Midd er en underklasse av edderkoppdyr og i slekt med flått. De har åtte bein og mange lever fritt i jord og vann, andre som parasitter på planter og dyr. Det er beskrevet over 45 000 arter midd, den mest kjente og plagsomme midden for mennesker er husstøvmidd.
  • En midd lever bare i om lag to måneder, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.
  • Husstøvmidden finnes blant annet i tepper, teppegulv, madrasser, sengebunn og sengetøy med flass fra mennesker og dyr. De lever av døde hudceller som mennesker feller hver dag og der midden finner passende mat, temperatur rundt 25 ºC og litt høy luftfuktighet vil den trives.

Kilde: Norges astma og allergiforbud

Sprengkulda har kommet for å bli. Hvorfor ikke bruke kulda til noe som er fornuftig for inneklimaet?

- Det er mye positivt ved kaldt uteklima og tørr snø. Slik værsituasjon gir oss muligheter for å lufte tekstiler og sengeklær ute, slik at midd og andre mikroorganismer dør, sier Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS/miljørettet helsevern i Norges astma og allergiforbund.

Høy varme og sterk kulde dreper midd.

- På dager med temperatur fra -15 til -20º C kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca. åtte timer og banke det godt før den tas inn, forteller Gustavsen.

Dyner og puter bør også vaskes på 60º C. Det vil ikke midden overleve. I tillegg bør laken, putevar og dynetrekk bør skiftes ukentlig.

Rengjøring ikke nok

Støvsuging av seng, sengebunn og madrass hører med til god rengjøring. Husk at det må brukes en god sentralstøvsuger eller en støvsuger med allergifilter. Andre støvsugere kan nemlig blåse fint støv ut igjen.

Ifølge Kjell Aas, professor i barnemedisin, og hans nettside inneklima.com, er ikke god rengjøring effektivt nok mot midd. Men hvis madrassen først har ligget ute i 10º C - eller kaldere temperatur en times tid -  og så støvsuges, er dette en svært effektiv metode.

Kulden «lammer» midden slik at den ikke kan holde seg fast til stoffet i madrassen.

Det nytter imidlertid ikke å forsøke å fryse bort middene i mindre enn 20 kuldegrader. Men oppbevares madrass og annet sengetøy ved -20 ° C i et døgn (i stor fryseboks), dør midden og kan støvsuges bort.

Mange reagerer allergisk

Bortsett fra at de lett gir allergier, er midd ufarlige for mennesker. De biter ikke og sprer ikke smitte av noe slag.

Middreduserende tiltak

  • Skift sengetøy hver uke eller etter behov
  • Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 ºC
  • Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper
  • Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy
  • Ikke bruk vifteovner som blåser opp støvet i luften.
  • Kosedyr bør av og til vaskes på 60 ºC

Kilde: Norges astma og allergiforbund

Mange reagerer allergisk på avføringen midden etterlater seg i senga.

Ifølge Norges astma og allergiforbund legger mennesker fra seg så mye småflass fra huden i sengen at det kan fore opp tusenvis av midd i flere generasjoner. Derfor er det flest midd i soverom og aller mest i sengetøy, madrasser og sengebunn. Men midden trives også godt i teppegulv på soverom og sammen med stoppede leker - og kan forårsake diffuse helseplager.

Finnes ikke bare i senger

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, minner om at midd ikke bare er knyttet til senger, men også kan finnes ellers i huset.

- Derfor også lurt å behandle gulvtepper på samme måte, samt bruke støvsuger med riktig filter, tipser Ottesen.

Denne støvsugeren kom best ut i vår grundige test av støvsugere.

Han opplyser om at det i tillegg til å lufta dyna i minusgrader også er lurt å lufte dyna i varmere vær. Midden er nemlig sårbar for tørke. Om vinteren er det veldig tørt i norske hus, spesielt hvis det er kaldt ute, så det er generelt færre problemer med midd om vinteren.

Uansett temperatur er det lurt å banke, riste og lufte dyna godt.

- Særlig madrass og laken kan inneholde mengder av den allergifremkallende avføringen til midden, råder Ottesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLI KVITT MIDD:  Er temperaturen mellom -15 til -20º C bør du legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca. åtte timer. Da kan du bli kvitt midd og andre mikroorganismer.
BLI KVITT MIDD: Er temperaturen mellom -15 til -20º C bør du legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca. åtte timer. Da kan du bli kvitt midd og andre mikroorganismer. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Middallergi

  • Det er ofte umulig å eliminere midd helt i en bolig, men måte å redusere forekomsten av midd på kan være å ha lav innendørs luftfuktighet i vintermånedene - ved hjelp av økt ventilasjon. Man kan også forsøke å redusere støvmengden ved å unngå teppegulv stoppede senger og møbler, samt bruke sentralstøvsuger eller moderne støvsugere med HEPA- eller mikrofilter.
  • Høy varme og sterk kulde dreper midd. På dager med kulde (-15 til -20º C) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca åtte timer og banke den godt før den tas inn. Dyner og puter bør også vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve.
  • Bruk av middtrekk kan være er en praktisk måte å beskytte seg mot allergener i sengen. Middtrekk stenger midden ute, men slipper fuktighet fra kroppen igjennom.

Kilde: Norges astma og allergiforbund

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også