Knirkete gulv
Temperaturen kan påvirke gulvet ditt
Slik unngår du knirkete gulv.
Knirking i gulvet kan være både irriterende og frustrerende.
Hvorfor oppstår knirkingen? Og hvordan blir jeg kvitt den?
Skal vi tro prosjektleder i oppussingsfirmaet De lilla Christian Sommerfelt, er det flere grunner til at det oppstår knirking i gulvet.
- Har du ujevnheter i undergulvet, legger parketten feil eller fått feilprodusert parketten, kan dette være ting som fører til knirk i gulvet, sier Sommerfelt.
Likevel kan det være vanskelig å vite hvor knirkingen kommer fra.
Skal du skylde på undergulvet eller ditt eget arbeid?
Sjekk under gulvlistene
Skal vi tro Sommerfelt er du første nødt til å ta av gulvlistenen, slik at du får sett om gulvet har nok plass.
- Når du legger parkett bør det være minst 0,5-1 cm klaring mellom parketten og veggen, forklarer han.
Han begrunner det med at treverk alltid vil utvide seg eller trekke seg sammen – alt etter som hvordan luftfuktigheten er.
- Dersom du oppdager at parketten er helt inntil veggen, er dette mest sannsynlig årsaken til at gulvet knirker, da den har det for trangt.
I verste fall kan parketten løfte seg fra gulvet – gjerne på midten.
- I slike tilfeller er det lite som kan stoppe ødeleggelsen. Det blir nesten som en vannflaske du setter i fryseren, advarer Sommerfelt.
Større problem i Norge
Ifølge oppussingseksperten er det ikke uvanlig at gulv er et problem i Norge.
- På grunn av store svingninger i luftfuktighet, er gulv ofte et større problem i Norge enn andre land, påpeker han.
Sommerfelt råder deg derfor til å være oppmerksom når du kjøper parkett.
- Det kan være lurt å velge en parkett som er produsert i et land med nogenlunde samme temperatursvingninger som Norge, råder han.
Ifølge Elling Rønningen, daglig leder i Snekkerservice, kan det også vært lurt å holde en stabil, men samtidig ikke for tørr, luftfuktighet i rommet du oppbevarer parketten.
- Skal du legge parkett- eller laminatgulv er det viktig å se på monteringsanvisningen. Der står det hvor lenge leverandøren anbefaler at gulvet bør ligge i romtemperatur før det bli montert, sier han til Klikk Bolig.
Aldri 100 prosent rett gulv
Dersom du imidlertid oppdager at det er god klaring mellom parketten og gulvet, kan det være undergulvet som er problemet.
- Hvis parketten er lagt riktig, men det fremdeles er knirk, kommer nok dette fra undergulvet, fastslår Rønningen og fortsetter:
- Ofte skyldes det varierende luftfuktighet som igjen fører til at bjelkelag krymper.
Sommerfelt er enig.
- Dersom gulvet er lagt på et ujevnt undergulv vil dette føre til knirk, sier Sommerfelt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skal vi tro eksperten er det sjeldent at et gulv er 100 prosent rett, og det er derfor tolerert at undergulvet kan være 2-3 mm skjevt per 2. meter. Hvis undergulvet er skjevere enn dette, må undergulvet avrettes før du kan legge nytt gulv.
- Er underlaget av typen betong må dette rettes opp ved å bruke enten betong eller avrettingsmasse. Består underlaget av sponplater må disse skrus godt fast til bjelkelaget, da dette kan ha krympet, forklarer Sommerfelt.
Her er det viktig at du ikke spikrer fast sponplatene, men skrur. Husk også på å bruke nok skruer, slik at platene sitter godt.
- Enkelte ganger kan det også oppstå ujevnheter i selve sponplatene. Da kan du bruke avrettingsmasse for å rette opp dette, tipser eksperten.
Gjør det selv
Skal vi tro ekspertene koster det sjeldent mye å få sjekket og fikset gulvet, og selve jobben vil kun ta et par timer.
Likevel kan du fikse gulvet på egenhånd dersom du ønsker det. Et par huskeregler er likevel greit å ha i bakhodet:
- Dersom du er nødt til å ta opp parketten for å for eksempel sjekke undergulvet, kan denne brukes om igjen dersom det er flytende parkett. Pass bare på at den ikke får skader underveis.
- Er gulvet lim, dette er gjerne eldre treverk/parkett, er du imidlertid nødt til å være mer forsiktig.
- Enkelte leverandører vil fraråde deg å legge parkett under kjøkkenet, da dette kan føre til at parketten låser seg. Parketten vil i slike tilfeller ikke få mulighet til å strekke seg, da kjøkkeninnredning som regel er veldig tung.
- Har du allerede lagt/planlagt parkett under kjøkkenet, kan dette løses ved å lage et hull der innredningen står, slik at selve innredningen ikke står oppå parketten.
- - Aldri bruk flytende parkett som undergulv for flytende parkett. Er det gamle gulvet i heltre kan dette imidlertid brukes som undergulv for ny parkett.
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.