Derfor blir gulv og møbler ødelagt av for tørr inneluft
Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv
Pass på om luften inne blir for tørr. Da kan nemlig både gulvet, sofaen og helsen din få problemer.
Visste du at det ikke bare er huden som sliter på vinterstid? Både parkettgulvet og møblene dine kan også ta skade om luften inne blir for tørr.
Ikke bare fukt som gir problemer
Det er hovedsakelig i vinterhalvåret, altså fyringssesongen, problemene oppstår. Tregulvet i nærheten av peisen og sørvendte vinduer er spesielt utsatt, da det her ofte er både varmt og tørt. Om sommeren er vanligvis luftfuktigheten naturlig høyere enn på vinteren, og man ser sjelden problemer forbundet med tørr inneluft.
Mange er klar over at for høy luftfuktighet i huset kan ha uheldige konsekvenser og gi både helseplager og muggforekomster. Men at for tørr luft også kan være et problem, er ifølge interiørekspertene hos Ifi ikke alltid like kjent.
- Nei, mange blir faktisk overrasket over problematikken, og at tørr luft kan ha så stor påvirkningskraft på parketten, forklarer Knut Bakke hos Alfort & Cronholm, som leverer Arena-gulv i Norge, til Bonytt.no.
Vil du vite mer om passivhus?
- Men det er faktisk slik at et for tørt inneklima kan skade både parkett, møbler og er heller ikke heldig for beboere i huset.
At luften her i nord er tørrere enn mange andre steder, er et kjent faktum, Spesielt på vinterstid, hvor det også i de fleste hjem fyres med både brensel og strøm for å holde kulden ute.
- Det er viktig å poengtere at gulv som produseres for det skandinaviske markedet allerede er aklimatisert for å tåle et tørt klima, forklarer Bakke.
- Men dette til tross, det hender faktisk at gulv - og spesielt i nye tette hus - viser tegn på typiske uttørkingsskader.
Disse kan ifølge eksperten for eksempel være nivåforskjeller, knirk eller - i verste fall - sprekker.
Bakke forklarer at om dette oppdages på et tidlig tidspunkt, kan prosessen reverseres ved å øke luftfuktigheten i rommet.
- Men i de tilfeller hvor uttørkingen har foregått over lengre tid er det imidlertid alltid en risiko for at skaden blir permanent.
Mål fuktigheten med hygrometer
Om du er usikker på om luften inne er for tørr, er det ifølge Bakke en smal sak å sjekke dette.
- Et hygrometer, som måler luftfuktighet, får du kjøpt billig hos en elektroforhandler, forklarer eksperten.
- Representanter fra en gulvprodusent vil også være i stand til å identifisere om luften er for tørr, og om det allerede har forekommet luftfuktighetsskader.
En ekspert vil da undersøke fuktigheten både i luften, men også i selve treet.
- På denne måten er det enkelt å identifisere luftfuktighetsskader, forklarer Bakke.
- Ved å teste hvor mye fuktighet som finnes målbart i treet vil man få et godt bilde av hvor tørt klimaet har vært i rommet eller boligen de siste perioden.
Forsiktig med varmekabler
Varmekabler i gulver er ofte skyld i at rommet blir for varmt og luften for tørr.
- Vær ekstra påpasselig dersom du benytter gulvvarme som varmekilde i boligen, bekrefter Bakke.
- Reguler temperaturen i gulv sakte, slik at treverket får mulighet til å tilpasse seg, spesielt ved store væromslag. Og om du i utgangspunktet vet at huset ditt har tørr luft, bør du være ekstra varsom med bruk av gulvvarme.
Og pass på om du har tepper på gulvet.
- Ved bruk av gulvvarme under parketten kan tykke matter forårsake ugunstig høy varme, får Bonytt.no forklart hos Maxbo i Oslo.
- Juster ned varmen dersom du vil bruke matter oppå parketten.
Hos gulvprodusenten Berg & Bern bekrefter man dette.
- Husk å ikke dekke til gulvet med store tepper hvis du har installert gulvvarme, forklarer Jan Söderberg hos Berg & Berg til Klikk Bolig.
- Dette gir en varme på undersiden som kan skade tregulvet ditt.
Om du bruker vedfyring eller annen type peisfyring i hjemmet, bør du ta ekstra hensyn til parkettgulv like i nærheten av denne.
- Høye temperaturer forårsaket av vedovner, peiser eller annen strålevarme kan føre til skader på parketten, forklares det på nettsidene til Parketthuset, som forhandler parketter fra blant annet kjente Kährs.
- Derfor bør man alltid beskytte parketten spesielt i soner som ligger nær varmekilden.
Skade på gulv og møbler
For mye varme, enten fra gulvvarme eller varmekilder som peis eller ovn, kan føre til at parketten sprekker.
- Spesielt om vinteren kan glipper og sprekker oppstå som et resultat av dette, forklarer Berg.
På nettsiden til parkettforhandleren står det forklart:
"Luftfuktigheten bør ikke synke under 35% rf, for da risikeres glipper mellom bordene og sprekker i overflaten."
Og heller ikke møblene dine trives om inneklimaet blir for varmt og tørt.
- Tekstiler og fibre blir fort svekket av varme og lys, noe som kan både ødelegge eller alvorlig forkorte levetiden på sofaen og andre møbler, forklarer Stine Johansen hos møbelkjeden Living til Klikk Bolig.
- Derfor bør ikke sofaen plasseres nær varmeovner eller andre varmekilder. Og i tillegg er det viktig å verne den mot direkte sollys.
Knut Skoe, daglig leder i Møbelrådet, forklarer at det absolutt er forhåndregler å ta når det gjelder møbler og inneklima i boligen din.
- Man bør tenke på at mange møbler ødelegges, eller i alle fall får kortet ned på levetiden sin fordi møbelet utsettes for unødvendig mye lys eller varme fra varmekilder, forklarer Skoe til Bonytt.no.
Fornuftig plassering av møblene og også et inneklima som er optimalt er rådet fra eksperten.
- Et hudmøbel bør ikke plasseres i nærheten av ovnen eller andre varmekilder, forklarer Skoe.
- Tørt inneklima har en negativ virkning på lærets fuktighetsbalanse. Det er derfor viktig å sørge for tilstrekkelig luftfuktighet, spesielt i vinterhalvåret hvor man fyrer mye og luften blir tørr og varm.
Nye tette hus sliter med tørr luft
Passivhus - eller energibesparende boliger - er på full fart inn i det norske boligmarkedet, og innen 2020 er målet at alle norske hus skal gå på sparebluss. Ifølge Bakke har tradisjonelt sett høy luftfuktighet vært et større problem enn for tørr luft.
- Men med nye byggeteknikker har situasjonen snudd, forklarer eksperten.
- I nye hus er det nemlig ikke uvanlig at den relative luftfuktigheten synker langt under anbefalte verdier blant annet på grunn av gode ventilasjonssystemer, og dette kan gå hardt utover tregulv og møbler.
Heldigvis kan man relativt enkelt gjøre noe med problemet.
Vi mennesker produserer mye fuktighet gjennom å puste, dusje, lage mat, tørke tøy og så videre. Men i en moderne hverdag, hvor de aller fleste er på arbeid, skole eller barnehage om dagen er ikke den naturlige fuktproduksjonen nødvendigvis tilstrekkelig, forklarer Bakke.
- Redusert innetemperatur, og å tilføre mer fukt ved for eksempel å ha døren til badet åpen etter en dusj kan ha positiv effekt på tørr luft. Til og med potteplanter kan bidra til å øke luftfuktigheten.
En luftfukter kan også være en løsning.
- Et optimalt inneklima er når luftfuktigheten ligger mellom 50 - 60% rf og ca 20 grader C, forklarer Berg.
Uheldig for helsen
De fleste vet at det å ha det for fuktig hjemme ikke er heldig sett fra et helseperspektiv. Men hos Norges Astma og allergiforbund ((NAAF) er man opptatte av at det slett ikke er bra å ha det for tørt heller.
- Om det blir for tørt inne kan man fort oppdage at man blir tørre i halsen og mer utsatt for forkjølelse, har seniorrådgiver for inneklima hos NAAF, Nils Ledermann, tidligere forklart til Ifi.no.
- Lav luftfuktighet, høye partikkelmengder i inneluften kombinert med litt høy innetemperatur kan gi ubehag hos mange mennesker, spesielt astmatikere.
Derfor slutter Ledermann seg til gulvprodusentene som sier at relativ luftfuktighet aldri bør være lavere enn 20 prosent.
- Veldig lav luftfuktighet (under 10 prosent), kan i tillegg gi problemer med statisk elektrisitet. Ideelt sett for oss mennesker bør luftfuktigheten ligge mellom 20 til 40 prosent om vinteren og 20 til 60 prosent om sommeren.
Les også:
Unngå denne tabben når du skal kjøpe ny vedovn
Her finner du de lekreste interiørbildene
Slik vedlikeholder du parketten
Denne saken ble første gang publisert 07/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.