Spisebord med utrekk
Slik får du plass til alle gjestene
Disse spisebordene strekker seg når du får gjester.
Når slekten samles rundt svineribba i julen gjelder det å ha plass til alle. Én ting er å ha nok, gode spisestoler.
Men er bordet langt nok?
De færreste av oss har behov for spiseplass til ti-tolv personer til daglig. Et fire meter langt spisebord vil derfor okkupere unødig mye plass i stua, og er en dårlig idé dersom du er ute etter å utnytte plassen mest mulig effektivt.
Bord som vokser
Et svar på denne utfordringen er spisebord med uttrekk, altså bord som kan forlenges ved å legge i ekstra bordplater.
Det finnes en rekke varianter i butikkene, i flere ulike stiler og prisnivåer. Bildet i toppen og under viser Skovbys modell sm24 som koster fra ca. 16.000 kroner.
Blant de rimeligste du får tak i er modellen Bjursta fra Ikea; et helt enkelt bord med to skjulte ileggsplater og som gir plass til ti (lengde: 175 - 260 cm).
I samme skandinaviske stil, men med et atskillig lettere uttrykk og mer forfinede detaljer, finner du Norrgavels spisebord i massiv bjørk eller eik.
Etablerte klassikere
Bord med uttrekksmekanisme er ingen ny oppfinnelse. Flere av vår tids viktigste designere har laget modeller som fremdeles er i produksjon. Finske Alvar Aalto er kanskje mest kjent for det norske folk for sin organiske tulipanvase, men arkitektur og møbler var en atskillig mer vesentlig del av hans produksjon.
Bordet H92 ble designet i 1956, og er fremdeles i produksjon hos Artek. Bordet kommer med to ileggsplater på 58 cm som føyes til på hver side. Maks lengde blir dermed 316 cm.
Det ovale langbordet CH 339 ble designet av den danske mesteren Hans J. Wegner i 1962. Bordet har ingen skarpe kanter, og er derfor behagelig å sitte inntil. Prisen er stiv, men så er dette et møbel som typisk vil gå i arv gjennom flere slektsledd.
Landlige langbord
Dersom du rurale aspirasjoner for interiøret, og vil forsøke deg på en form for landstil, finnes det flere utrekksbord som kan fungere. Klassisk-romantiske Valencia fra Living er hvitmalt på en måte som produsenten selv kaller for "Old Dirty White", noe som gjør at bordet ved første øyekast kan tas for å være en antikvitet. Bordet har totalt åtte ben, og når bordet ikke er maksimalt utstlått, står de nokså tett-i-tett.
En mer moderne variant som også kan underbygge en landlig stil er er det grovskorne eikebordet York. Bordet kommer med to ileggsplater som til sammen gjør at bordet kan forlenges med en halv meter i hver ende - fra 220 cm til 320 cm. Platene må imidlertid oppbevares et annet sted: i boden - eller kanskje i volumet under trappa?
Renlinjet i eik
Det er ingen tvil om at eik i dag er hva furu var på 70-tallet. Det populære materialvalget er i noen grad spørsmål om smak, men det handler også om egenskaper. Eik er hardere enn furu, og er derfor ikke like utsatt for riper og hakk. Slike materialegenskaper er av særlig betydning når du skal velge det riktige heltregulvet, men teller også om du pleier å utsette bordet for røff behandling. Uansett hvilken tresort du velger deg, finnes det måter å fikse stygge riper og sår i bordplaten.
Det renlinjede bordet SH900 Extend fra Carl Hansen forlenges ved trekke dras simpelthen fra hverandre. Bena står fremdeles i hvert sitt hjørne når bordet er utslått. Bordet måler 100 cm i bredden og 190 - 300 cm i lengden.
Bordet Trenton fra Skeidar har rette vinkler og har grovere dimensjoner. Bordet er 180 cm langt, og forlenges ved å føye på en ekstra klaff (à 45 cm) på hver side.
Nye, norskproduserte Engø fra Tonning forlenges med såkalte butterflyplater - et begrep som først gir mening når man ser mekanismen. Bordet fås i to størrelser (88 x 178 eller 100 x 220). Butterflyplaten måler 100 cm.
Runde former
Alle bord er flate på toppen, men ikke alle har hjørner. Blant markedets mest sofistikerte forlengbare bord finnes SM32 fra danske Skovby. Det elipseformede bordet har ileggsplater skjult i sokkelen. Mekanismen lar seg forklare ved å lese en bruksanvisning, men produsenten har tro på at en video virker mer overbevisende.
</p> <p>Mindre spektakulært, men kanskje mer oppnåelig er det elipseformede laminatbordet fra BoConcept, som kan forlenges fra 120 cm til 220 cm ved å sette inn to plater i midten.</p> </div>
Løse bukker
Et alternativ til utrekksbord er simpelthen å ha to bukker og en plate på lur, for eksempel i boden. Når gjestene blir mange, setter du bukkene og platen inntil spisebordet - så fremt det er plass - og dekker over skjøten med en duk eller to.
For optimal match, tar du mål av ditt eksisterende bord og skjærer til en plate - for eksempel av furu eller kryssfiner - i samme bredde.
For at ekstrabordet skal ha samme høyde som hovedbordet, bør du velge bukker som kan justeres i høyden.
Les også:
150 bilder av spisestuer i vår inspirasjonsguide
Hold deg oppdatert: Meld deg nyhetsbrev fra Bonytt.no
Flere spisebord i ulike prisklasser
Denne saken ble første gang publisert 09/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.