Slik velger du riktig pute
Hvilken pute bør du velge?
Det finnes et utall forskjellige puter å velge mellom. Hvilken bør du velge?
Uansett om du sover på ryggen eller siden, eller om du omfavner puten når du sover, finnes det en pute akkurat for deg. Riktig pute kan bidra til å gjøre nattesøvnen din bedre. Sover du derimot med feil pute kan dette medføre uønskede konsekvenser.
Feil pute kan gi problemer
- Problemer som kan oppstå med feil hodepute er typisk hodepine, snorking og søvnapne med tilhørende dårlig søvnkvalitet som igjen kan påvirke det meste, skulderplager, stivhet i nakke og brystrygg, følelsen av trøtthet og dårlig søvnkvalitet.
Wiik påpeker imidlertid at det er mange årsaker til disse tilstandene og det er ikke sikkert puten skal få skylden for alt. Han forteller at han ofte opplever at folk prøver veldig mange forskjellige puter fordi de føler de er stive i nakken eller sover dårlig og så er årsaken en helt annen en puten.
- Så før du skylder på feil pute kan det være greit å snakke med en lege, fysioterapeut eller kiropraktor dersom man har noen plager som man føler er relatert til natten og søvnen.
Pute som passer til sovestillingen din
Innkjøper i Princessgruppen, Bitta Andersen, forklarer til Bonytt.no at det som er viktig å tenke på ved valg av pute er hvordan man ligger. Ligger du på ryggen, siden, magen eller litt av hvert.
Har du allergi så anbefaler Andersen å bruke dunpute.
- Dette er et allerginøytralt og naturmateriale. Dun transporterer vekk fuktighet på en utmerket måte, noe som gir dårlige vekstvilkår for midd.
Uansett hvordan pute man kjøper er det viktig og riste puten godt hver morgen, slik at man får luft tilbake i puten etter nattens søvn.
Å velge ny pute
Hvilken sovestilling foretrekker du?
- Lav pute:
De som liker å ligge på magen og foretrekker lave puter. Barn som går over fra junior til voksenpute.
- Medium høy pute:
Man delvis kombineres med både mage-, side- og ryggleie. Mest brukte høyden som passer de fleste.
- Høy pute:
For de som ligger på siden eller ryggen. Generelt for de som liker en høy pute.
Kilde: hoie.no
Når du skal velge ny pute bør du ta hensyn til hvordan du sover mest om natten. Sover du på siden trenger du en pute som støtter hodet og halsen, slik at ryggraden hviler i en rett linje. Sover du på ryggen trenger du en tynnere pute, men den må allikevel støtte nakken og skuldrene slik at nakkevirvlene ligger riktig. En god pute vil i tillegg redusere snorking når man sover på ryggen.
Å sove på magen er ikke anbefalt, da dette gir mye vridning og press på nakkevirvlene.
- Min hovedregel er at ingen som har passert fem år skal ligge på magen. Da har du nemlig blitt så stiv og stabil i nakken at det er uheldig å få vridning av nakken mot den samme siden i for lang tid, og ifølge Wiik vil folk flest vri hodet til samme side hver gang om de ligger på magen, forklarer kiropraktor Geir Wiik, ved Stovner kiropraktorsenter.
- Ber man de om å vri hodet mot motsatt side kjenner de at dette gjør vondt/er ubehagelig. Dette viser at det blir skjevbelastning som over tid kan utvikle seg til at man blir mer stiv til en side enn man føler er funksjonelt.
Kiropraktoren påpeker at dette er noe de fleste vil merke i våken tilstand, om de for eksempel sitter på kino eller under et foredrag for langt ut på siden, og må vri på hodet og nakken i et par timer.
- Da blir de fleste stive i nakke. Så du bør altså ha en pute som ikke oppfordrer til å ligge på magen. Det får du ved å velge en såkalt nakke eller cervikal (som betyr nakke) pute. Det er forskjellige typer men fellestrekket er at de har en forhøyning opp som støtter nakken og en fordypning ned som gir plass for hodet.
- Alle vil variere liggestilling gjennom natten, og det er ikke farlig om man ligger litt på magen. Variasjon er bra, men som sagt bør det å ligge på magen begrenses, understreker Wiik.
Puten skal gi leddene hvile
Kiropraktoren forklarer videre til Bonytt.no at en putes funksjon bør være å gi støtte til nakken, og nakkens naturlige svaihet (lordose).
- Dette gjør at leddene er i sin mest nøytrale stilling og som vi tror belastes minst som gir leddene og musklene mulighet til å hvile gjennom natten. Og du skal derfor ikke ligge på puten med skuldrene men puten skal stoppe ved overgang fra skulder til nakke.
- Ligger du mye på siden er hulerommet som skal dekkes større enn om du ligger mest på ryggen (magen bør man som sagt ikke ligge på), og du kan da ha litt høyere pute. Ideelt bør rygg og nakke gå i en rett linje uten knekk opp eller ned, samtidig som kroppens egne kurver får støtte og opprettholdes.
Kiropraktor Wiik påpeker at mange ligger på for høye puter og blir liggende med en knekk oppover i nakken. På den annen side bør du heller ikke ligge uten pute da hodet henger ned.
Fast pute gir bedre passform
Puten bør være såpass fast at den gir støtte. Selv om du kan få den riktige passformen med en veldig myk pute ved å stappe og dytte på de rette plassene, så holder en myk pute sjelden denne passformen hele natten.
- En del av de putene som former seg best og har god støtte er varmepåvirket. Det vil si at de kan bli veldig harde dersom man liker å ha det kaldt på soverommet. Et knep da kan være å ta med puten inn på badet om morgen da de fleste har det varmere på badet enn på soverommet, forklarer kiropraktoren.
- Dette kan særlig være viktig dersom man er vant med en veldig myk pute og vil prøve gå over til en mer fast pute som er varmepåvirket. Når du så ligger på puten holder kroppsvarmen den myk nok selv på et kaldt soverom.
Wiik påpeker at søvn/søvnmønstre er en vanesak. Så om du finner ut at du bør bytte pute så kan det være lurt å begynne hver natt med den nye puten og så heller ha den gamle puten liggende ved siden av sengen dersom du synes det blir for "rart" og du ikke får sove.
- Da kan du ta opp gamle puten og få den viktige søvnen. I løpet av fire til seks uker pleier de fleste å venne seg til den nye puten.
Puter slites, og avhengig av kvalitet bør du ifølge Wiik bytte pute hvert 2-10 år.
Pris definerer kvalitet...eller?
Innkjøperen hos Princessgruppen råder deg til å tenke funksjon fremfor pris, når du skal kjøpe pute.
- Men også her får du hva du betaler for i form av holdbarhet og komfort.
Husk at en pute er utsatt for tung belastning i mange timer, så det er viktig å kartlegge først sitt eget behov før man går til innkjøp av pute.
Unngå disse "putetabbene"
Innkjøperen påpeker at mange av oss ikke er nok bevisst på hvordan man sover(sovestilling)og generelt sett viktigheten av en god pute.
- En pute skal være en god støtte til nakke og hode gjennom mange timer hver natt, så det er viktig å tenkte på hva du faktisk trenger fremfor pris.
Andersen påpeker at det også er viktig med riktig vedlikehold.
- Bruk beskyttelsestrekk under putetrekker, så beskytter du puten mot svette og flekker. Slik holder du puten over lenger tid.
Kiropraktor Toralf Thomassen ved Din Helse Norge, forklarer til Bonytt.no at en vanlig feil vi gjør er at vi kjøper for stor pute.
- En annen ting er at du ikke prøver lenge nok. Tilvenning til tempur eller andre puter kan ta en måneds tid. Etter dette er man "avhengig" og vil helst ha med seg puten overalt.
- Spesielt kvinner har litt problemer med merket tempur er min erfaring, nakken til en kvinne er noe lettere og synker ikke ned. Jeg anbefaler da Sofieputen eller Aero. De er lettere.
Thomassen råder deg til å ikke bruke tempur hvis du har det for kaldt i rommet.
- Har puten ligget timevis i et kaldt rom bruker den lang tid på å tine, og er hard som stein. Da bør du bruke annen pute, råder han.
Les også:
Derfor lukter treningstøyet ditt surt
Vasker du undertøyet på 30-40 grader?
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide
Så ofte bør du vaske sengetøyet
Denne saken ble første gang publisert 28/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.