Guide til ombygging av loft
Råloftet ble drømmeleilighet
Du sparer masse tid og penger på å følge reglene til punkt og prikke.
Veien fra et uggent, mørkt og trist tørkeloft til en lys og lekker loftsleilighet er ofte både kostbar og kronglete. Men setter du deg grundig inn i reglene som gjelder for slike spesielle prosjekter, og ikke minst brannforskriftene, kan du få et bosted som både har egenart og byr på en himmelsk utsikt.
Realiser loftsdrømmene dine
- Enkelt er det ikke, men der er fullt mulig å få til en drømmeleilighet under skråtaket; enten det er på toppen av en bygård eller et hus på landet, sier informasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i Plan- og bygningsetaten i Oslo.
Han anbefaler alle å starte loftsprosjektet med å innhente situasjonsplan og tegninger over gården. Sjekk også den tekniske tilstanden til både hus og loft, og lag en skisse over utbyggingsplanene råder eksperten.
- Husk at en loftsutbygging behandles som en vanlig byggesak, legger Larsen i PBO til.
Loftet må ha tilstrekkelig høyde
Ikke alle loft kan gjøres om til beboelige rom.
- Det er viktig å merke seg at takhøyden på loftet må være minst 190 cm for at arealet kan måles, opplyser Larsen.
Det er ikke alltid like enkelt å vite hvilke krav som stilles og hvilke muligheter man har.
Det kan være fornuftig å be om en forhåndskonferanse med plan- og bygningsetaten i kommunen tidlig i prosessen.
I en forhåndskonferanse vil du både få en generell veiledning og en vurdering av hvilke sjansjer du har for å få godkjent utbyggingsplanene dine.
Den formelle søknaden
En person eller et firma med byggteknisk kompetanse må stå som formell søker til endring av loftet, uansett om du ønsker omregulering eller kun en byggetillatelse.
Dette er et viktig moment i prosessen, og det er vanlig at snekkerfirmaet bak prosjektet også gjør denne delen av jobben, sier Larsen.
- Den såkalt ansvarlige søker vil hjelpe deg med å fylle ut søknaden, utdyper Atle Jan Larsen
Denne søknaden skal blant annet inneholde en plan for utbygingen, og den må godkjennes av kommunen, utdyper eksperten til Bonytt.no
Husk å informere naboene dine
- Før du sender søknaden om uttbygging av loftet ditt må du huske å gi naboer og eventuelle gjenboere nabovarsel om hva som er på gang. Da får de anledning til å uttale seg, presiserer Larsen.
- Når saken er komplett sendes den til rett instans i egen kommune, legger han til.
Kommunen sjekker utbyggingen
Før endelig byggetillatelse av loftet blir gitt, kontrollerer kommunen at utbyggingen ikke er i strid med plan og bygningsloven - og gjeldende regulering for området.
Et viktig moment kommunen vil kontrollere, er om boligen tilfredsstiller de branntekniske krav, og om utbyggingen medfører krav om heis. Derfor bør man i forkant ha klarlagt dette.
- Endringer av fasaden på huset er også søknadspliktige, og mer om dette får du vite når du er i forhåndskonferanse hos kommunen, forteller Larsen.
Han legger til at terrasse/balkong mot bakgården kan tillates etter søknad.
Vent på full avklaring
Rådene overfor er ikke en komplett liste over problemstillinger tilknyttet utbygging av loft, men den viser noen av de tingene man bør tenke over.
- Og derfor må du heller ikke gå igang med utbygging før kommunen har sagt ja i sitt endelige vedtak, avslutter Larsen.
- Skaff deg byggteknisk kunnskap
Arkitekt og tømrermester Peder Olimb mener det vil være fornuftig at man som byggherre setter seg inn i de byggtekniske forholdene. Han henviser i den sammenheng til retningslinjene som trekkes opp i byggdetaljbladene som utgis i byggforskserien fra Byggforsk.
- Disse informasjonsbladene presenterer såkalte preaksepterte løsninger og de er en god veileder innen byggteknikken, utdyper han.
- Loft er av de mest kompliserte rommene du kan bygge. Det kan skrives bøker om dette temaet, utdyper Olimb.
Han mener at det er avgjørende viktig at lofttaket konstrueres etter forskriftene og at det luftes ut på riktig måte. For loft gjelder også kommunale føringer, både for endringer på fasader og takflater.
Se opp for vann- og fukskader
- Man bør ellers være klar over at det utføres en god del dårlig håndverk for tiden, og for loft er hovedfaren vann- og fuktskader. Derfor er det all grunn til å benytte seg av erfarne fagfolk i slike prosjekter, avslutter Olimb.
Se mer:
Naustene du ikke har sett maken til
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår Inspirasjonsguid
Denne saken ble første gang publisert 19/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.