Nytt soverom
Nytt soverom uten å pusse opp
Sju konkrete tips fra interiørarkitekten.
Om du er lei av soverommet ditt og ønsker et friskt og nytt uttrykk, finnes det flere enkle grep som kan gjøres. Det er ikke alltid nødvendig med en total oppussing, og noen ganger holder det å tilføre noen enkle fargeklatter, eller å henge opp et nytt bilde. Vil du derimot gå grundigere til verks med fornyelse av soverommet, kan det være lurt å forhøre seg med en interiørarkitekt .
Interiørarkitektens tips
- Det første man må gjøre om man skal gå grundigere til verks, er å analysere arealet i forhold til bruker, behov og kvalitetene i selve rommet/arkitekturen, sier interiørarkitekt Linda Lien.
I et soverom bør man i det minste ha en god seng, nok garderobeplass og et nattbord per person. Man må også planlegge belysning slik at alle behov blir dekket. En god allmennbeslysning (pendel eller festet i tak) og leselys. Eventuelt litt ekstra belysning til garderobeskapene. Allmennbelysningen kan gjerne ha en dimmer.
Sengen bør man ikke plassere under vinduet på grunn av kulderas. Er det snakk om dobbeltseng, bør den plassers slik at det er tilgang i fra begge sider.
Nattbordene kan henges på veggen eller stå ved siden av sengen. Garderobeskapet trenger man også å organisere godt for å få maksimal utnyttelse av plassen. Det er jo en hel innredningsjobb bare det.
Selv om soverommet er lite, bør man prøve å beholde deler av veggene fri og ikke møblere i kø langs dem. Da vil man oppleve rommet som luftigere. Bruk gjerne volumet under sengen til ekstra oppbevaring om rommet er lite.
1. Trekk farger inn i rommet
Om du velger nøytrale farger på vegger og møbler kan du friske opp rommet med enkle fargeklatter. Velg to av favorittfargene dine og hent dem fram i kunst, sengetøy, lamper og annet tilbehør.
2. Tilfør teksturer
Teksturer og strukturer som du kan føle og kjenne på, er en viktig del av komforten på et soverom.
Det er enkelt å bytte teksturene på soverommet ved å forandre på sengetøy og sengeteppe.
Bruk et loddent og ullent sengetteppe på vinteren, og bytt til et lett og luftig i lin eller bomull på sommeren.
3. Oppdater sengegavlen
Et dramatisk hodegjerde kan skape en umiddelbar virkning. Det finnes mange sengegavler til ulike priser men gjenbruk av noe gammelt vil være et originalt og rimelig alternativ.
- Det finnes en rekke gode aktører (møbeltapeteserer/snekker) om man vil spesialbestille gavl til sengen, forklarer interiørarkitekt Linda Lien.
- Man kan da velge uttrykk: tekstiler, skinn, trevirker, laminat, gammelt tre eller lignende. Da blir det helt tilpasset den stilen og fargepaletten man velger til sitt soverom.
Velger man en stoppet gavl er det mange varianter innefor det (knappestoppet, "pølser", med ramme eller nagler, for eksempel).
4. Tapetser et område
Tapetser den ene veggen, eller en del av veggen med din favoritt tapet.
Du slipper kostnadene og jobben ved å tapetsere hele rommet, og du kan rette oppmerksomheten mot et bestemt område i værelset.
5. Dekorer med personlig kunst
Soverommet er et ideelt sted å vise frem samlinger av personlige bilder.
Kle veggen din med gamle minner og personlige objekter, det vil gi rommet et unikt og eget uttrykk.
En annen måte å lage en billedvegg på er å bruke maskeringstape for å definere det område man vil brukte til bilder og så planlegge bildene innenfor den.
Dette kan gjerne gjøres på gulvet for ikke å lage unødvendige hull i veggen, forklarer interiøraktitekten.
6. Oppdater skapdørene
På mange soverom består store deler av rommet av garderobeskap.
Hva med å bytte ut de slitne skapdørene, eller sette på nye freshe knotter?
Her ble de gamle skyvedørene erstattet med elegante, franske dører med speil som gir en god romfølelse.
7. Mal taket
En rask og enkel måte å skape en koselig stemning på soverommet kan være å male taket i samme samme farge som veggene.
Uten en visuell kontrast mellom vegg og tak vil rommet føles mindre og mer intimt.
Les også:
Her er de kuleste interiørbildene
Slik har du det bra i sykesenga
Dette soverommet blir du ikke lei av
Her fødes det flest barn i Norge
Denne saken ble første gang publisert 27/12 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.