Redaktørens tips
Soverom på lavbudsjett
Helle Tjaberg, redaktør i Elle Interiør, gir deg tips til oppussing av soverommet på lavbudsjett.
Redaktørene hjelper deg
I en serie på fire artikler gir redaktørene i Bonytt, Hytteliv, rom 123 og Elle Interiør deg sine tips for hvordan du fornyer et rom på lavbudsjett. Først ut var Anne Vestad i rom 123, deretter Helle Tjaberg i Elle Interiør. Nå er det Turid Røste i Hytteliv sin tur.
For meg er soverommet først og fremst et sted jeg skal slappe helt av. Derfor er jeg svært opptatt av farge- og tekstilvalg. Her er noen av mine beste tips for å skape et deilig avslappende og innbydende soverom, uten at lommeboken tar altfor stor skade.
Inspirasjon:
Det aller første du bør gjøre er å lage et såkalt "moodboard". Klipp ut bilder, finn fargeprøver og tekstilprøver som du limer opp på et A3-ark. Slik kan du lett finne fram til hvilket uttrykk du ønsker deg. Dermed blir utgangspunktet lettere når du går rundt og ser etter ting som kan passe inn. Begynn først hjemme hos deg selv. Har du gjenstander, tekstiler eller møbler som kan flyttes inn på soverommet? Gå deretter på loppemarkeder eller i bruktbutikker, før du tar turen til de større kjedene eller de litt mer spesialiserte interiørforretningene.
Maling:
Det aller enkleste og rimeligste virkemiddelet for å fornye et rom. Men det lønner seg å gjøre research. Selv går jeg direkte til "kilden", det vil si de spesialiserte malingsbutikkene, der også de proffe malerne går, så sant jeg har mulighet. Der har de som regel spesialister som du ikke alltid møter på de store byggvarehusene. Det kan også lønne seg å kjøpe noen prøvebokser med et par ulike farger, slik at du kan teste på veggen.
Dette liker jeg
Selv foretrekker jeg de mer pudrede fargene. Flügger har en nydelig farge brungrå farge som heter Concrete, Nordsjö har en skjønn gammelrosa farge ved navn Tender og Jotun har en deilig blåfarge ved navn Linblå. Hvis du synes gulvet er stygt, kan du male det også. Men her må det gjøres skikkelig grunnarbeid for at malingen skal sitte godt, og ikke slites altfor fort. Her vil du også kunne få gode råd hos ekspertene.
Tekstiler:
Tenk lag på lag. Har du kreativitet, samt en symaskin, kan du komme langt. Selv har jeg vært storfornøyd med å henge ferdigsydde lerretsgardiner opp, og deretter hengt tynnere chiffongardiner utenpå. Desto lengre gardinene er, desto mer luksuriøst blir inntrykket.
Alle de rimeligere kjedene har blitt flinke på ferdigsydde gardiner, tekstiler, pledd og puter. Jeg finner mye fint på Kid, Skeidar, Princess, Ikea m m. Imidlertid vil jeg anbefale å legge litt mer penger i selve sengetøyet, og heller ha færre trekk å velge mellom.
Sengen:
Jo høyere sengen er, desto bedre synes jeg det er. I gamle dager var det mer vanlig å klatre opp i sengen enn å ligge lavt i terrenget. Bygg opp med for eksempel rimelige paller, velg om du vil skjule dem med tekstilkappe eller om du kanskje vil la dem synes for en mer rustikk look. Da bør de kanskje males eller beises. Har du en sengeramme som du synes det er for ille å kvitte deg med, så se på mulighetene til å male den, óg.
Et hodegjerde kan du lage enkelt - hvis du er mer nevenyttig enn meg. Alt du trenger er en sponplate i riktig mål, skumgummi, tekstil og en stiftepistol.
Nattbord:
Hvem i all verden sa at nattbordene trenger å matche? Hva med å bruke en krakk på én side, og et lite bord på den andre? Men da kan det være lurt å matche lampene i stedet. Ikea har en kjempefin lampe, Forså, som er helt i tiden, og som kan funke supert som nattbordslampe.
Oppbevaring:
Synes du garderobeskapene dine er triste og kjedelige? Mal dem, skift håndtak eller begge deler. Enklere og rimeligere kan det nesten ikke bli.
Denne saken ble første gang publisert 23/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.