Riktig vedfyring
Tenn på fra toppen
Ny forskning snur opp ned på hva du vet om å fyre opp i ovnen.
Effektiv opptenning
- Vanninnholdet er den mest betydningsfulle faktoren for høye partikkelutslipp.
- Veden skal ha et vanninnhold på maks 20 %. For å sjekke tørrheten kan du slå to vedstykker mot hverandre: Våt ved avgir da en dump lyd mens tørr ved avgir en smellende lyd.
- Sørg for passe tilførsel av luft. Selv ved av god kvalitet kan gi for mye utslipp når det fyres med strupt lufttilførsel.
- Små tørre vedstykker bør brukes for å varme opp ildstedet med en god nok opptenningsperiode (på minst 10 minutter) for å sikre små utslipp.
Kilde: Quality Wood
Slik har vi lært å tenne et bål: Vi krøller sammen avispapir, legger noen tynne fliser på toppen. Så tenner vi på papiret i bunnen slik at flammene slikker oppover og veden tar fyr.
Og det fungerer stort sett bra, så lange veden er tørr og det er god trekk.
Likevel er det feil.
De moderne ildstedene (produsert setter 1998) med tostegs forbrenning snur opp ned på hva du tidligere har lært.
Ny forskning viser nemlig at veden bør tennes på fra toppen.
HVORDAN TENNER DU OPP I OVNEN? GI DITT SVAR PÅ SPØRSMÅLET UNDER SAKEN:
Forsker på vedfyring
Evdard Karslvik er forsker på Sintef Energi og er tilknyttet det internasjonale prosjektet Quality Wood, som promoterer effektiv og miljøvennlig vedfyring i europeiske land.
Han har utarbeidet en håndbok i vedfyring basert på sine forsøk og innspill fra deltakerlandene.
At veden bør være tørr, visste du nok. Det er heller ingen hemmelighet at du bør gi god lufttilførsel i oppstartsfasen.
Der skriver han blant annet at vi skal tenne opp fra toppen når vi fyrer opp i moderne ildsteder.
- Det fungerer fint å tenne opp fra bunnen. Hvorfor er det feil?
- Fordi gassene som frigjøres fra veden ikke blir antent og dermed går rett opp i pipa og danner partikler. Dermed utnyttes energien dårlig og partikkelutslippene øker, sier Karlsvik til klikk.no.
- Hva skjer når man tenner på fra toppen?
- Da vil gassene fra veden som ligger under stige opp til flammene ovenfor og antennes. Slik utnytter du energien bedre og reduserer utslippene.
- Hvorfor er det forskjell på å tenne opp i en åpen peis og i en lukket, rentbrennende vedovn?
- En moderne rentbrennende vedovn har vanligvis ekstra styrt lufttilførsel like over veden. Denne luften, sammen med en opptenningsbrikett og litt opptenningsved, bidrar til en vellykket opptenning fra toppen.
- I en åpen peis kommer luften inn ukontrollert og styres ikke inn mot opptenningsområdet på toppen, forklarer forskeren.
- Men er det ikke lettere å få skikkelig fyr når man tenner på nederst?
- Jo, det vil nok kunne være lettere, men du vil da få store forurensende utslipp og en dårligere utnyttelse av veden. Opptenningen går vanligvis greit dersom du bruker en opptenningsbrikett med høyt energiinnhold.
- Hvor mye reduseres forurensningen ved å tenne på fra toppen?
- Forsøk har vist at man i oppstartsfasen kan halvere partikkelutslippene fra mindre ovner. Fra kakkelovner og store ovner kan reduksjonen i partikkelutslipp være mye mer, opptil seks ganger.
Spennende kunnskap
Interesseorgansisjonen Norsk Ved serverer også fyringsråd, men denne metoden er ikke blant tipsene.
- Denne opptenningsteknikken er ny for oss, og veldig spennende, sier daglig leder Oddvar Espegard til klikk.no.
- Kommer dere til å anbefale deres kunder og kontakter å tenne opp på denne måten i fremtiden?
- Ja, det vil vi nok. Det er ingen grunn til ikke å ta til seg ny, forskningsbasert kunnskap.
HVORDAN TENNER DU OPP I OVNEN? GI DITT SVAR PÅ SPØRSMÅLET UNDER SAKEN:
Se de mest aktive diskusjonene i Verktøyforumet
Les også:
Dette er den billigste oppvarmingen
Denne saken ble første gang publisert 22/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.