Rengjøringstabber
Denne rengjøringstabben kan ødelegge gulvet ditt
Kan blant annet føre til misfarging.
- Det finnes utrolig mange ulike materialer der ute, så det er viktig at du alltid forhører seg med produsent om vaskeanbefaling, sier Malin Skaar, vaskeekspert og leder for Lilleborg forbrukerservice.
For med ulike materialer trengs ulik vask, og dessuten er det ikke alle materialene som tåler all verdens av sterke rengjøringsmidler eller hardhendt skrubbing.
Ifølge Skaar er det for eksempel mange som bruker for mye rengjøringsmidler slik at overflatene blir klissete. Det er heller ikke uvanlig å bruke for mye vann på parketten, som egentlig skal vaskes med så lite fuktighet som mulig for at den skal holde seg fin lenge.
- Er du usikker på om materialet tåler rengjøringsmiddelet bør du prøve på et lite synlig sted først, og la det gå en liten stund før du sjekker at det har gått greit. Les alltid anvisning på rengjøringsproduktet du skal bruke. Der står det viktig informasjon om bruk, dosering og så videre, opplyser Skaar.
Rengjøringsmiddelet løser opp fugene
Steinar Klubben Nilsen er seniorforsker ved Sintef byggforsk. Han forteller om flere typiske tabber vi gjør når det skal vaskes, som kan ødelegge materialene i huset, blant annet bruk av sure rengjøringsmidler på baderommet.
- Sure rengjøringsmidler løser opp fugene så de til slutt blir borte. Det er spesielt et problem i dusjen fordi vi bruker mye vaskemidler der. Du bør bruke så nøytrale midler som mulig, og jo oftere du vasker, jo mindre trenger du. Det meste av smusset kan faktisk fjernes ved bruk av en mikrofiberklut, og helt uten bruk av vaskemidler.
Det er dessuten andre materialer vi gjerne har på bad som heller ikke tåler sterke midler, og vi dermed får samme problem med. Marmor, som mange av oss sverger til nå, og kalkstein blir lett stygge når vi overdriver styrken på vaskemidlene eller bruker sure rengjøringsmidler.
Dropp høytrykksspyleren og vær forsiktig med terrasserensen
Det er dessuten tid for vårrengjøring, og da kan det være lurt å merke seg at høytrykksspyleren bør holdes langt unna treverket. I hvert fall bør du være svært forsiktig om du velger å bruke den.
- Det å bruke høytrykksspyleren på treverket på husveggen eller på terrassen er ikke lurt – da fliser det seg opp, påpeker Nilsen.
- Det er noen produsenter som selger produkter tilpasset det bruksområdet - med egne munnstykker for eksempel, men det holder med hageslangen, da den har trykk nok.
Merk deg gjerne at når du spyler veggen skal du spyle ovenfra og ned for å unngå at vannet havner under panelet, slik at du risikerer mugg og råteskader.
Når vi nå er utendørs er det også greit å tenke to ganger før du går i gang med terrasserensen. Terrasserens bleker nemlig treverket, og kan være skummel å bruke på treverk som er mørknet i olje, har Hans Petter Hansen i XL bygg tidligere fortalt Klikk.no.
- Om du har litt dyrere bord, som møreroyal, som er kokt i olje og har fått en mørkere farge, ville jeg heller bare brukt vann. Terrasserensen er nemlig en sterk såpe som går langt ned i treverket og bleker det, forklarer Hansen.
Sjekk derfor med produsenten hva du skal bruke.
Aldri bland rengjøringsmidler
Treverk og rengjøring er i grunnen en risikosport. Vær for eksempel forsiktig med kjøkkenbenken i eik og salmiakk, da det gir mørk missfarging. Ammoniakk reagerer nemlig ikke så bra med garvesyren i treverket. En tommelfingerregel er nok å alltid bruke den mest skånsomme rengjøringsmetoden som fungerer, for eksempel mikrofiberkluter, og vaske ofte nok til at du ikke trenger å gå løs med sterke midler.
Dessuten bør du holde deg til ett middel og ikke prøve å deg med egne blandinger.
- Noen prøver å blande klor og salmiakk eller klor og syre for å få det sterkere. Da utvikles det helseskadelige gasser, og rengjøringsmidlene virker faktisk dårligere. Så det å blande rengjøringsmidler skal man ikke gjøre, sier Nilsen.
Ellers er rådet å tenke på eventuelle skader du måtte risikere å påføre både deg selv og overflaten før du velger vaskemiddel. Du bør unngå å bruke spraybaserte produkter. Slike produkter kan lett pustes inn og gi irritasjon i luftveiene, ifølge Nilsen. De kan også forårsake astma.
- For å sjekke om overflatene tåler produktet du har tenkt å bruke kan du prøve på et lite sted som ikke synes så godt først. Blir det en misfarging vil du se det ganske fort. Det er lurt å ta en slik frimerkeprøve som vi kaller det på fagspråket, avslutter Nilsen.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.