Eddik og rengjøring
Dette skal du IKKE vaske med eddik
Eddik er et supert rengjøringsmiddel - men for all del ikke bruk det når disse skal vaskes
Det har den siste tiden blitt svært populært å holde seg til naturlige rengjøringsmidler når det skal gjøres rent hjemme. Alle er opptatte av helse og miljø, og dermed er det fristende å kaste ut svært giftige vaskemidler - spesielt når det faktisk viser seg at ting du kanskje allerede har i matskapet kan gjøre jobben minst like bra.
For hvem har prøvd bakepulver når ovnen skal vaskes? Mange har til og med begynt å gjøre rent hjemme med både sitroner og ikke minst den gode gamle multikunstneren; eddik.
Eddik er nemlig litt av en superstjerne som rengjøringmiddel. Ikke bare er den effektiv når flekker skal fjernes, men den kan få lukten ut av de gamle håndklærne dine, vaske badekaret og gi deg blanke vinduer også.
Eddik kan ikke brukes til alt
Men visste du at det faktisk ikke er alt du burde prøve å vaske med eddik? Ifølge magasinet Good Housekeeping kan nettopp eddik gjøre mer skade enn nytte om det blir brukt på enkelte steder i huset.
- Eddik er syrebasert, forklarer magasinet.
- Og det er nettopp dette som gjør at den ikke bør brukes på overflater og materialer som ikke tåler denne behandlingen.
Her bør du ifølge magasinet unngå å bruke eddik som rengjøringsmiddel:
1. Benkeplater i marmor og granitt
Ifølge Good Housekeeping kan syren i eddik svi naturstein.
- En blanding av vann og oppvasksåpe er mye bedre når det gjelder å vaske benkeplater i stein, forklarer forsker Carolyn Forte ved Good Housekeeping Research Institute.
- Denne vil være mild nok for bruk på naturstein.
Leif Inge Bergslid hos BGS Naturstein bekrefter dette.
- Generelt så tåler jo stein det aller meste, spesielt de harde steintypene, forklarer Bergslid til Klikk Bolig.
- Men når det gjelder myke steintyper som marmor og kalkstein, så må bruk av syremiddel gjøres med forsiktighet eller faktisk frarådes helt.
Rengjøringsmidler som inneholder syre kan nemlig gjøre steinen mer porøs og mottakelig for flekker.
- Skader som kan oppstå med bruk av syre er misfarging, etsing av overflaten og korrosjon, forklarer Bergslid, som holder en knapp på vann og ren klut for å gjøre benkeplaten ren.
- På ubehandlet stein skal man i alle fall ikke bruke noe skuremiddel.
Bergslid forklarer at i dag behandles mange steinplater med impregnering, og porefyller, og da kan syrer påvirke overflaten ulikt.
- På disse platene bør man holde seg til å benytte leverandørens eget rengjøringsmiddel, forklarer eksperten.
- Eller bare satse på rent vann og en myk klut.
Men er derimot benkeplaten din i en komposittmateriale eller i granitt, så kan du ifølge Lili Agerbo Nielsen hos kjøkkenprodusenten Kvik i utgangspunktet rengjøre med det meste.
- Du kan bruke både eddik, avkalkningsmiddel, klorin og sprit på både kompositt og granitt, forklarer Nielsen.
- Men disse burde dog fjernes fra bordplaten raskt med en myk ren klut, for om de etterlates på for lenge, så kan også disse ende opp med å bli skade overflaten.
2. Gulvfliser i stein
På samme måte som steinbenkeplaten din, så er ikke gulvflisene dine i naturstein noe glad i syrebaserte rengjøringsmidler heller.
- Dropp eddik, og ikke prøv med sitron heller, forklarer Good Housekeeping.
- Unngå ammoniakk også.
Bergslid er enig.
- Vask med spesialrengjøringsmidler som du har fått kjøpt eller anbefalt av forhandler. Eller bruk lunkent vann og en mild oppvasksåpe.
3. Flekker fra egg
Om du mister et egg i gulvet midt under frokostforberedelsene, ja så skal du ikke skynde deg å lete frem eddikflasken.
- Syren kan gjøre slik at eggehviten koagulerer, forklarer magasinet.
- Noe som kan gjøre eggflekken vanskeligere å fjerne.
4. Strykjernet ditt
De fleste som eier et dampstrykjern vet at strykeflaten kan få sorte flekker enten av mineraler i vannet eller om du stryker klær med merker eller farger som smitter av. Det finnes flere måte å fikse dette på - noen sverger til og med til tannkrem - men hva enn du gjør, ikke prøv å rengjøre strykjernet med eddik.
- Eddik kan skade deler inne i strykjernet, forklarer forsker Carolyn Forte ved Good Housekeeping Research Institute til magasinet.
- Så ikke prøv å skylle eddik gjennom jernet for å "freshe" eller rengjøre det.
Forte forklarer at det beste du kan gjøre er å passe på å tømme dampjernet ditt etter bruk.
- Og les bruksanvisningen som kom med strykjernet.
5. Gulv i heltre
Ifølge magasinet Good Housekeeping strides de lærde litt om bruken av eddik på gulv i heltre og parkett.
- Noen mener at eddikløsninger vasker gulvene effektivt, mens andre igjen påstår at det har gjort skade på overflaten på gulvet, forklarer magasinet.
- Så om du vil være på den trygge siden, vil det nok være best å satse på å vaske gulvene med et rengjøringsmiddel som er tilpasset nettopp tregulv.
Seniorrådgiver ved SINTEF Byggforsk, Johan Gåsbak, har tidligere uttalt til Klikk Bolig at det viktigste når det kommer til rengjøring av tregulv, er å passe på å ikke bruke for mye vann når du vasker.
- Fukt er gjennomgående det mest dramatiske for et parkettgulv, forklarer Gåsbak.
- Derfor bør du generelt ikke vaske parketten din. Det profesjonelle rådet er å tørrmoppe gulvet, og til nød kan du bruke en fuktet klut. Dersom det kommer vann på parketten, så sørg for å fjerne det så fort som mulig.
6. Gjenstridige flekker
Der hvor eddik er super å bruke for å fjerne enkelte merker og flekker, så er det ikke alt som blir borte om du gnir over med denne multikunstneren.
- Gressflekker, blekk, is og blod vil ikke bli borte av eddik alene, forklarer Forte til magasinet.
- Det er hovedsakelig fordi disse flekkene trekker raskt inn i stoff, og reagerer ikke på syre. Så her blir du nødt til å forbehandle disse før du vasker i maskin - med et vaskemiddel som inneholder enzymer.
Les også:
Test deg selv: Har du et normalt forhold til rengjøring?
Denne gjør rent hjemme for bare 3 kroner
Denne saken ble første gang publisert 10/11 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.