Sjekkliste for hvitevarer
Dette prøver apparatene å fortelle deg
Skitten oppvask? Fuktige klær? Dette kan være i veien med hvitevarene dine.
De aller fleste av oss er i dag temmelig avhengige av alle de elektriske hjelpemidlene vi har i hjemmene våre. Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskiner settes i gang minst én gang om dagen hos mange av oss, og kanskje til og med opp til flere ganger hos travle barnefamilier.
Men hva skjer når disse lager rare lyder eller ikke virker å fungere like godt som de alltid har gjort? Er det noe som skurrer, bør du ifølge nettstedet Good Housekeeping være raskt ute med å sjekke hva det er apparatene egentlig prøver å fortelle deg:
1: Klærne blir ikke tørre
Problem: Du har ikke renset filteret i tørketrommelen for lo.
Regelen er enkel: Bruker du tørketrommelen, må du også huske på å rengjøre filteret. Alltid.
- Et tett filter reduserer flyten av luft gjennom trommelen, forklarer nettstedet.
- Og når det gjelder filteret, så er det viktig å huske på at selv om det ser rent ut, så kan det faktisk fortsatt trenge en vask.
Nettstedet foreslår følgende test: Hold filteret under rennende vann. Om vannet samler seg oppå filteret uten å siles gjennom, bør du vaske filteret med såpe, vann og en gammel tannbørste.
Turid Olafsen hos Whirlpool Norge er helt enig.
- Det står skrevet i alle bruksanvisninger for tørketromler, men mange trenger likevel å minnes på at det er viktig å rense filteret i tørketrommelen etter hver eneste bruk, forklarer Olafsen til Klikk Bolig.
- Det samme gjelder kondensatoren, denne skal også renses med jevne mellomrom.
2: Det er is i bunnen av fryseren
Problem: Sluket er tett.
Når fryseren din kjører en en automatisk avriming, skal i teorien det smeltede vannet renne gjennom et sluk og ned på dryppbrettet. Dersom dette sluket tettes vil vann samles opp her, og naturligvis fryse til is.
- Her er det beste å ta ut kontakten på fryseren og la den fullstendig avrime seg, forklarer magasinet Good Housekeeping.
- På denne måten burde det som er fast i sluket kunne tas ut.
Husk dog på et par ting når du skal avrime fryseren.
- Ikke bruk skarpe gjenstander for å skrape vekk is, eller enda verre; prøve å hugge isen av veggene og bunnen i fryseren, forklarer Gry Rohde Nordhus hos Bosch Siemens til Klikk Bolig.
- Dette kan gi skader på kjøleelementene og du risikerer faktisk å få fryseren ødelagt.
Dropp også å prøve å fremskynde prosessen ved å bruke kjemikalier som låsespray eller frostvæske.
3. Maten i kjøleskapet blir ikke kald nok
Problem: Kjøleskapet ditt er overarbeidet.
Dersom kondensatoren (ribbeelementet på baksiden av kjøleskapet) er skitten og støvete, kan dette føre til at kjøleskapet ditt ikke fungerer 100 prosent.
- Om kondensatoren er full av støv eller for eksempel dyrehår, overarbeider du kjøleskapet ditt, noe som bruker opp mer strøm og faktisk også forkorter levetiden på skapet, forklarer magasinet Good Housekeeping.
- Du kan fjerne problemet ved å huske på å støvsuge elementene på baksiden av kjøleskapet regelmessig.
Om du føler at støvsugeren ikke gjør jobben skikkelig, går det faktisk også an å kjøpe en spesialbørste som er laget for nettopp denne jobben.
4. Oppvasken blir ikke ren
Problem: Oppvaskmaskinen får ikke kjørt nok varmt vann rundt i maskinen.
Sjekk filteret i bunnen av maskinen, foreslår Good Housekeeping.
- Om filteret er fullstendig tilstoppet av matrester, sier det seg selv at vannet ikke vil spres slik det skal ut til spylearmene.
Olafsen hos Whirlpool Norge holder også en knapp på regelmessig rengjøring, men tror spylearmene er minst like viktig å rengjøre som filteret.
- Den vanligste årsaken til at det ikke blir rent er at spylearmene ikke er renset. Dette bør du passe på å gjøre hyppig, som en del av det generelle vedlikeholdet du utfører på maskinen.
Eksperten forklarer at det også er viktig å huske på å vaske på høy nok temperatur for å sørge for at alt av skitt og bakterier blir borte.
- Kjør maskinen på program som vasker på 75 grader med jevne mellomrom, og husk også på å rengjøre den beholderen til vaskemiddelet.
TIPS: Bruker du automatikkprogram vil oppvaskmaskinen tilpasse temperatur og vasketid etter hvor skittent oppvasken er.
I tillegg mener Olafsen at det kan lønne seg å kjøre en runde med maskinvask gjennom oppvaskmaskinen av og til.
- Denne vil være til god hjelp med å rense maskinen din for både støv, matrester og kalkavleiringer fra hardt vann.
5. Vaskemaskinen din stinker
Problem: Det kan være mugg i vaskemaskinen din.
Hvor mange av oss har ikke en gang i blant latt klærne ligge i maskinen en stund etter at de er ferdig vasket? Da er nok sjansen stor for at du har gjort innsiden av vaskemaskinen din sur.
- Bruk en rens for vaskemaskinen en gang i måneden, forklarer Olafsen.
- Kjør maskinen på en varm vask når du gjør dette, da oppnår du maks effekt. Pass for så vidt på å kjøre maskinen på kokvask jevnlig, slik at maskinen holdes ren og bakteriefri på innsiden.
Olafsen minner om at du også bør ta deg tid til å tørke av gummiringen i døråpningen til maskinen når du tar klærne ut etter endt vask.
- Tørk av med en liten klut, og pass på at det er helt tørt før du lukker døren til maskinen igjen.
- På denne måten hinder du at bakterier - og dermed lukt - sprer seg, og vokser i det som ligger igjen av skitt og vannrester på ringen.
Rengjøringsekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice, Malin Skaar, minner om at du faktisk også kan kjøpe ny gummiring til vaskemaskinen om denne skulle ha fått sprekker, eller har blitt misfarget og stygg.
- Har det dannet seg sprekker i gummiringen er sjansen større for at rester av vaskemiddel og smuss setter seg fast her, og vil etter hvert begynne å lukte, forklarer Skaar til Klikk Bolig.
6. Gass-kokeplaten vil ikke tenne
Problem: Det er matrester i veien.
Stadig flere av oss satser på koketopp som er gassdrevet, og som regel er de både raske og problemfrie å bruke i matlagingen. Opplever du at flammen ikke vil tennes, mener magasinet Good Housekeeping at det kan dreie seg om at rester fra mat kan være kommet i veien.
- Har du for eksempel kokt noe som har kokt over på gassringen, vil dette kunne føre til at du får problemer med å få gassflammen til å tennes.
Den beste og letteste måten å sjekke dette på, er å se nærmere på koketoppen for å sjekke om noen åpninger er tilstoppet.
- Rengjør med en ren klut, råder nettstedet.
7. Den elektriske kokeplaten blir ikke varm
Problem: Du trenger kanskje å kjøpe ny.
Ifølge Good Housekeeping kan kokeplaten din faktisk skades om du setter en altfor tung kjele på den.
- Sjekk at selve ringen sitter fast nede på kokeplaten, råder magasinet.
- Er den litt løs eller virker ødelagt på noen måte, må nok denne byttes ut.
Les også:
Rengjøring: Har du hørt om dette supermiddelet?
Denne saken ble første gang publisert 14/08 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.