Kjøleskap organisering
Slik bør du organisere kjøleskapet
Sjekk de 11 punktene.
Når ekspertrådet for å spare tusenlapper er å handle kun én gang i uka, fyller det seg lett opp i både kjøkkenskap, fryser og kjøleskap. Mange stapper nok bare maten inn i kjøleskapet der det er plass.
Pålegg, kjøtt og grønnsaker side om side. Idéen om storhandling er fin den, men om dere følger dette trikset er det ekstra viktig å organisere kjøleskapet på riktig måte.
Hvis ikke kan maten med dårligst holdbarhet bli skjøvet bakerst og blir ikke funnet igjen før den er uspiselig.
Sånt blir det matsvinn av.
Les her hva matbudsjettet burde ligge på i måneden
Forebygge matsvinn
Unngå matsvinn
1. Ha kontroll på temperaturen i kjøleskapet. Denne bør holde mellom 2 og 4 grader. Dette har mye å si for holdbarheten til lett bedervelig mat. Ferskt svinekjøtt, for eksempel, holder seg i åtte dager dersom temperaturen er 2,5 grader, men blir dårlig etter bare tre hvis det er 5 grader varmere i skapet. Det kan være lurt å legge inn et synlig termometer for å finne ut hva du skal stille inn kuldeindikatoren på. Dette henger selvfølgelig sammen med hvor fullt kjøleskapet er.
2. Hold god orden i kjøleskapet. Plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk nederst i skapet, da det som regel er kaldest der. Bli kjent med de ulike kuldesonene i ditt kjøleskap. Dette står sannsynligvis forklart i bruksanvisningen. Moderne kjøleskap er avanserte og designet spesielt for å tilpasse sonene til hvordan de ulike matvarerene oppbevares best.
3. Sørg for rask nedkjøling av matvarene. Det er lurt å handle mat som siste post på programmet, og husk å få maten raskt i kjøleskapet når du kommer hjem. En del nye skap har egne innstillinger for rask nedkjøling, og det er spesielt nyttig i sommervarmen.
4. Pakk inn matrester og andre matvarer som ikke er i emballasje. Legg den i bokser med lokk. På den måten vil ikke maten"forurense" klimaet i kjøleskapet og ta smak fra eller tørke ut annen mat. Ekstra viktig er det å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.
5. Ikke putt varm mat rett i kjøleskapet. Da vil temperaturen stige og kondensen gi gode vekstmuligheter for bakterier. Har du rester til overs som du ønsker å oppbevare, skal disse avkjøles før de settes i kjøleskapet. Men husk samtidig at langsom avkjøling også kan øke faren for oppblomstring av bakterier. Derfor bør du avkjøle maten raskt ved å sette gryten i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god sirkulasjon av luft.
Kilde: matvett.no
Fordelen med et ryddig kjøleskap er ikke bare at det ser innbydende ut. I tillegg unngår du for eksempel at fire pakker kjøttpålegg er åpnet på en gang. Det forebygger matsvinn.
Plasserer du maten riktig og passer på at den er godt innpakket vil du kunne redusere du matsvinnet med 25 prosent vil du kunne sparer flere tusen kroner i året. I følge matvett.no, en organisasjon som jobber for å redusere matsvinnet i samfunnet, kaster vi nordmenn 46,3 kilo hver.
Det første du bør gjøre er å sjekke at temperaturen i kjøleskapet holder mål.
Ideell kjøleskaptemperatur er mellom 2 og 4 grader. Det første du bør gjøre er å sjekke om kjøleskapet ditt holder denne temperaturen.
- Hvis ikke bør du justere temperaturen i kjøleskapet. Det er det aller viktigste og det er faktisk sjelden at folk har riktig temperatur. De fleste har det mye varmere, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i matvett.no.
Les også: Dette må du tenke på når du kjøper nytt kjøleskap
Les bruksanvisningen
Hun forteller at hvor mye varmen stiger i kjøleskapet avhenger litt av typen kjøleskap og om det er et gammelt eller nytt kjøleskap.
- Mitt råd er å lese bruksanvisningen og bli kjent med ditt kjøleskap. Da kan du plassere maten i de sonene som er tilpasset maten. Noen av de nye kjøleskapene har for eksempel fuktbevarende skuffer.
Det er mange fordeler med et nytt kjøleskap. Maten kan fort holde seg en uke lenger og på denne måten sparer du fort inn penger. Et stort og oversiktlig kjøleskap kan også være bra, spesielt for en stor familie,.
- Men er det stappfullt vil det øke temperaturen. Har du storhandlet kan det være lurt å trykke inn "boostknappen" for å få det raskt kjøling igjen.
Slik stiller du inn riktig temperatur på kjøleskapet
God plass og oversikt
God plass, riktig temperatur og oversikt over matvarene er stikkord.
Anne Marie Schrøder har gode råd til hvordan man kan sortere og få et oversiktlig kjøleskap:
- All mat bør ha fast plass. Pålegg bør plasseres i plastbeholder. Og du bør vite hvor alt er. En åpen boks med tacosaus og syltetøy kan plasseres sammen, gjerne bakerst siden det kanskje ikke brukes så ofte. Da mister du ikke så lett oversikten.
Hjemme hos kommunikasjonssjefen har de en liste på kjøkkenbenken der alle familiemedlemmene skriver opp når noe er brukt opp. De kjøper aldri inn nye matvarer før det står på lista. På denne måten unngår de å ha fire bokser rømme stående.
Men hvor bør så de ulike matvarene plasseres i kjøleskapet - og hvorfor?
Dette betyr lydene i kjøleskapet
Her er sjekklista:
1. En grunnregel er at det er kaldest nederst, og derfor bør fisk og kjøtt oppbevares nederst. På denne måten vil maten holde seg lenger. Melk og andre meieriprodukter bør også oppbevares kaldt.
2. Drikke som juice og melk kan stå i døra i nye kjøleskap. Tidligere trodde det var kuldetap i døren, men det er kaldt nok i nye kjøleskap. Gevinsten er lenger holdbarhet når tingene oppbevares riktig. Et tips er å bevare holdbarheten på maten i stedet for å være så opphengt i utløpsdatoen.
3. Pålegget bør ligge i hylla over kjøttet og fisken bør på. Kjøp gjerne en egen plastskuff som du kan oppbevare pålegg i. Har du et nyere kjøleskap med grønnsaksskuff, bør frukt og grønt oppbevares her. Hvis ikke bør det plasseres oppe.
4. Egg behøver ikke stå i kjøleskap, med mindre du vet det ikke skal brukes på en ukes tid. I kjøleskapet oppbevares eggene best langt oppe i kjøleskapet.
5. Middagsrester bør kjøles ned raskt og ikke stå for lenge i romtemperatur. Det er også fint om den er tett pakket. Sett gjerne på en lapp med dato før matrestene plasseres i fryser eller kjøleskap.
6. Noe grønt skal aldri inn i kjøleskapet, med mindre det er overmodent. Dette gjelder tomater, avokado og all frukt fra sydligere strøk. Alt dette bør oppbevares i romtemperatur. Blir mangoen eller bananen overmoden kan den skrelles og legges i frysen. Moden frukt er perfekt til søt smoothie.
7. Mat skal stort sett ikke ha for mye luft, da blir den fort tørr og dårlig. Men ting skal ikke være presset sammen. Grønt trenger fukt, men presset sammen utvikler fukten seg til mugg. Derimot kan du si at slapp salat fortjener et isbad, så tørking og plassering i en tett pose i kjøleskapet. Når det gjelder frukt og grønt er dette noe man bør handle oftere enn andre varer, fordi det er vanskelig å oppbevare dem riktig. Blir gulrøttene liggende nederst med mange tunge ting oppå vil det bli mugg.
8. Putt salaten i en pose med knute på toppen og stikk hull i plasten. På denne måten får salaten nok luft og vil ikke mugne.
9. Skriv opp når det er tomt for en matvare - ikke bare lag handleliste når du skal på butikken.
10. Kjenn ditt kjøleskap. Les bruksanvisningen.
11. Involver alle i husstanden til å bidra til kjøleskapet. Barn blir gjerne veldig engasjert i slike oppgaver. De blir de beste politimestre, ifølge Anne Marie Schrøder.
Planlegg innkjøpene
God restemat
- Slapp salat og grønnsaker som brokkoli, blomkål og gulrot kan du gi et isbad før du bruker dem. Da blir de sprø og delikate igjen.
- Skrell skrukkete epler og bak dem i ovnen med sukker og kanel på.
- Tomaten som virker for bløt til å ha i salaten eller på brødskiven kan du bruke i pastasausen eller på pizzaen eller som ovnsbakte tomater.
- Har du poteter fra i går kan du lage potetomelett eller kjempegode pannekaker.
- Ikke kast halve brød. Rist skivene, lag ostesmørbrød eller arme riddere - dypp skivene i en blanding av egg, sukker, melk, litt kanel og kardemomme, som du steker i godt smør. Server med syltetøy og rømme eller med oppskåret frukt, rosiner og sirup.
- Gulostrester kan du strimle med kniv og bruke på ostesmørbrød eller i en omelett. Litt klumpete fløteskvetter er ikke farlige og disse og rømmerester smaker kjempegodt i vafler.
Kilde: matvett.no
Kjøtt og fisk må ha det kaldere enn grønnsaker. Det er i den nedre delen av et kjøleskap det er kaldest. I moderne kjøleskap er det separate soner og skuffer for kjøtt, fisk og grønnsaker.
- For å få et oversiktlig kjøleskap mener hun det er smart å planlegge innkjøpene sine og sjekke hva man allerede har for å unngå å kjøpe dobbelt opp. Hvis ikke er det lett å miste oversikten, sier Katrin Ohlander, pressekontakt i Bosch til klikk.no
Hun råder til å rydde kjøleskapet med jevne mellomrom.
- Ha alltid pålegget i en skuff i midten av kjøleskapet og ha faste plasser til annen mat. En dag i uka kan du lage middag av restene, for eksempel restetorsdag. Hver torsdag, før du handler inn til helgen, kan du lage middag av restene før kjøleskapet fylles på nytt, tipser Katrin Ohlander.
På denne måten reduserer du matsvinnet ved at du slipper å kaste mat. Fordelen er at du vet hva du har hjemme og det er lettere å planlegge.
Ikke glem vasken
Ja, et delikat kjøleskap krever også god rengjøring.
- Det er klart at det er viktig å rengjøre kjøleskapet med jevne mellomrom. Tre til fire ganger i året bør være et minimum for å rengjøre hele kjøleskapet fra topp til bunn, sier Bjarne Andersen-Gott hos Total Renhold i Oslo.
Det kan gjøres på to måter: Både ved behov, når noe har blitt sølt, eller mat har gått av og har begynt å lukte, og også som en regelmessig del av rengjøringen.
- Der hvor det oppbevares ferskvarer og hvor det søles kan det raskt oppstå både lukt og ikke minst bakterier.
Denne saken ble første gang publisert 03/08 2014, og sist oppdatert 18/09 2018.