Vask av sengetøy og håndklær
Dette må du tenke på før du setter på klesvasken
Høy temperatur, vaskelengde og intens bruk av tørketrommel kan slite unødvendig på klesvasken.
Det er lurt å være påpasselig med vask av sengetøy og håndklær.
Midd er en kjent og uvelkommen gjenganger i norske senger, derfor er det lurt å være nøye med renholdet av sengetøyet ditt.
Det er viktig å vaske og lufte dynen ofte - blant annet for å unngå at husstøvmiddene får fritt spillerom.
Andre regler ved sykdom
Også håndklær bør vaskes på minst 60 grader. Ja, det er bra for miljøet, men temperaturer under 60 grader er ikke nok for å fjerne bakteriene.
- Håndklær bør vaskes på minimum 60 grader for å få et hygienisk resultat. Når det er sagt så kan mange være mer bevisst på å henge håndklærne opp til tørk etter bruk og bruke det flere ganger før det går til vask. Da sparer du miljøet for unødig bruk av vaskemaskin og man sliter mindre på håndklærne, opplyser Malin Skar, leder for Lilleborg Forbrukerservice.
Ved sykdom er reglene strengere.
Er det sykdom i hus, bør du vurdere å vaske ved høyere temperatur så lenge det er fare for smittestoffer i håndklærne. Det vil si ved 85 grader.
Sliter på tekstilene
Samtidig vil vask på veldig høye temperaturer slite på tekstilene. Dette avhenger også av vaskelengde og eventuell bruk av tørketrommel.
- Hver vask sliter noe på tekstilet. Hvor mye er avhengig av blant annet vasketemperatur, vaskelengde og etterbehandling, som bruk av tørketrommel, faststlår Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken "Rent, så enkelt!"
Hun forteller at slitasje på sengetøy reduseres ved å vaske på 60 grader, på kort vaskeprogram og uten bruk av tørketrommel.
- Selv bruker jeg ikke skyllemiddel til annet enn frottéhåndklær, men det er en smakssak. Er tørketrommel eneste tørkemulighet, må en sørge for at tekstilet ikke blir overtørket. Riktig restfuktighet er essensielt, sier rengjøringseksperten.
Innstilling på tørketrommelen
I boka oppfordrer Else Liv Hagesæther barnefamilier til å bruke tørketrommel. Ellers kan vått tøy bli hengende overalt. For en til to voksne bør det derimot holde med et tørkestativ.
Bruker du tørketrommel kan du selv velge hvor tørt om tøyet skal være.
Du kan velge mellom:
- Skaptørt: tøyet skal kunne legges i rett i skap eller skuffer etterpå.
- Stryke- eller rulletørt: tørkingen avsluttes mens tøyet er litt fuktig.
- Husk at lofilteret skal renses etter hver tromling. Klærne avgir nemlig også mye støv og fibre, forteller rengjøringseksperten.
Tøymykner og eddik
Ifølge Malin Skar sliter tørketrommel minimalt på håndklærne. Hun mener loen du ser i filteret er lo som uansett ville falt av håndkle, men anbefaler bruk av tøymykner på håndklærne.
- Bruk av tøymykner smører fiberhårene, og bidrar til å bevare håndklærne lenger. I tillegg vil det gjøre håndklærne mykere.
Vasketips
- Ikke legg for mye tøy i maskinen om gangen. For full maskin sliter både på tøyet og maskinen
- Ikke legg for lite tøy i maskinen. Det er dårlig økonomi.
- Pass på at det ikke kommer skarpe ting inn i maskinen. Det kan skade både maskinen og tøyet.
- Tørk av maskinen utvendig med en fuktig klut.
- Ta regelmessig ut beholderen for vaskemidler. Spyl av såperester med varmt vann og tørk tørt.
- Fjern sand og lo fra beholderen under avløpet regelmessig.
Kilde: Else Liv Hagesæther, rengjøringsekspert og forfatter av boken "Rent, så enkelt!"
Det finnes også enklere og billigere løsninger. En av de mer originale er å bruke eddik i vasken, på samme måte som du ville brukt tøymykner. Eddik fungerer som en naturlig tøymykner fordi den rett og slett løser opp rester av vaskepulver og såpe som ligger igjen på fibrene i håndklærne, og gjør at vannet kommer skikkelig til for å få rengjort håndklærne igjen.
Så ofte må du bytte
Malin Skaar får ofte spørsmål om hvor ofte badehåndklær og håndklær bør byttes ut, og hva som er "vanlig" i de norske hjem.
Hun anbefaler å skifte håndklærne 1-2 ganger i uken.
- Om du velger å gjøre det noe oftere eller sjeldnere, kommer naturligvis an på hvor mange det er i husholdningen, og om du har barn i huset.
Hun påpeker at også badehåndklærne bør byttes ut 1-2 ganger i uken, og også her kommer det litt an på antall bad/dusj i løpet av en uke.
Les mer:
Du trenger ikke å vaske klærne så ofte
Denne saken ble første gang publisert 09/06 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.