Skadelige rengjøringsmidler
Slik vasker du trygt
Noen vaskemidler må du for all del ikke bruke på TV-en, andre kan ødelegge tremøbler. Få oversikten her.
Har du glemt å tørke bort rengjøringsmiddelet når du skulle holde kjøkkenbenken fin? Eller har du kanskje prøvd å gnukke marmorflisene på badet rene med Jif baderom? Da vet du at rengjøringssprayer kan skade overflaten.
Du trodde kanskje at "universal" betyr at middelet kan brukes til alt? Den gang ei.
Klikk.no har sett nærmere på advarslene bak på flaskene til universalsprayene Ajax, Jif og Shiny. Før du går løs på kjøkkenet i heltre, flisene i kalkstein eller TV-skjermen skal du vite følgende:
Jif Universal må ikke brukes på LCD- og plasmaskjermer, da det kan skade elektronikken.
Ajax pure & clear universalspray må ikke brukes på behandlet tre eller aluminium.
Med Shiny Universalspray må du unngå langvarig kontakt med tre, aluminium, porøse overflater og andre ubehandlede overflater som er ujevne og åpne, der skitt, rengjøring eller vann kan trenge inn og forårsake skader.
Tre og alumium må spesialbehandles
Lise Mette Kjellberg, kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge AS forklarer at aluminium er et sårbart materiale, som ikke tåler å bli utsatt for baser og syrer (høy og lav ph-verdi).
- Dette gjør at det kan bli stygt hvis det blir behandlet feil, sier hun.
Hvis du vasker tre med rengjøringsmidler som har høy PH-verdi, kan det gi skjolder.
- Selv vann kan ha en negativ effekt på ubehandlet tre, så det er et vanskelig materiale, sier Kjellberg.
- Er det riktig å kalle et rengjøringsmiddel for universalspray når det ikke kan brukes på behandlet tre eller aluminium?
- Tre og aluminium er materialer som krever spesialbehandling, som vi mener faller utenfor kategorien alminnelig rengjøring som universalsprayen dekker. Forbrukere blir også som regel gjort oppmerksomhet på at dette er materialer som krever ekstra pleie når man kjøper dem, sier Kjellberg.
Hun mener forbrukerne i tilstrekkelig grad opplyses om skadene som kan oppstå ved feilbruk av produktet.
- Det skal komme tydelig frem på emballasjen at det ikke skal brukes på disse spesielle materialene, sier hun.
Vernebriller når du vasker
En test av baderomssprayer fra svenske Testfakta fra 2012 viste at de mest effektive sprayene også skader overflaten. Cillit Bang, som fjernet skitt mest effektivt, påvirket materialet etter 24 timers eksponering. Alle baderomssprayene (inkludert Ajax bad) mattet ned kobberdetaljer, men Cillit Bang mattet i tillegg ned emaljerte fliser, som igjen kan føre til at flisene lettere tiltrekker seg smuss og møkk.
Cillit Bang power cleaner for bad skal i tillegg ikke brukes en rekke steder: Den er ikke egnet til varme eller delikate overflater som: emalje, marmor, aluminium, kobber, linoleum, natursten, gummi, galvanisert metall, behandlet tre, matt eller frostet glass.
Det er dessuten risiko for alvorlig øyenskade, den irriterer huden og det anbefales bruk av vernebriller/ansiktsskjerm, samt eventuelt hansker, under vaskingen.
Leverandører av for eksempel linoleum kjøkkenbenker advarer mot bruk av kraftige fettoppløsende rengjøringsmidler som Cillit Bang og Ajax.
Ajax bathroom er i motsetning til Cillt Bang miljømerket med Svanen, men må ikke brukes på marmor, kalksten, på skadet emalje eller støpejernsbadekar. Bland for all del ikke med klorprodukter, da farlige klorgasser kan oppstå.
Ikke vask kobber med Jif
Dessuten er det noen ting du må passe på hvis du har kastet deg på trenden med messing eller kobber. Jif kjøkken må ikke brukes på messing eller kobber, det kan gi endringer i overflatestrukturen, har overflateskadetester i Jifs laboratorium vist.
- Test av vann på messing ga samme resultat, informerer Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg AS, som produserer Jif og Klorin.
Og hvis du foretrekker å rengjøre huset med Klorin rengjøringsspray, pass på ikke å ha på yndlingsskjorten, den blir bleket hvis du søler på den. Bruk heller ikke Klorin på linoleum og aluminium, det skader overflaten.
Mye av informasjonen på en etikett er lovpålagt. Men er advarslene om mulige skader som følge av rengjøringsmidler tydelige nok?
- Det er viktig for oss å gi forbrukeren ekstra informasjon om bruk av produktet for å få et optimalt resultat, samt unngå skade på flater. Det er ofte lite plass til rådighet på en etikett, og den lovpålagte informasjonen må alltid komme foran brukerinformasjonen, sier Gjemdal, og understreker at det er viktig at forbrukeren leser informasjonen på etiketten nøye før bruk.
Mange vaske- og rengjøringsmidler inneholder stoffer som er helseskadelige og tungt nedbrytbare i naturen, skriver Miljødirektoratet på sine nettsider, og anbefaler på erdetfarlig.no at du bruker minst mulig kjemikalier når du vasker. De har dessuten innvendinger mot bruk av rengjøringsmidler i sprayform generelt:
"Bruker du produkter på spray risikerer du å puste inn innholdsstoffene i rengjøringsmidlet. Når du sprayer, deles nemlig middelet i bittesmå dråper som blir spredt i luften. Hvis du vil være forsiktig, er det lurt å unngå rengjøringsmidler i sprayform".
Les også:
Viskelæret fjerner riper i iPad-en og kan brukes som flekkfjerningsmiddel
Denne saken ble første gang publisert 11/03 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.