rengjøre grill
Slik gjør du klar grillen
Én grundig vask i året holder.
Lurer du på hvordan du rengjør grillen?
Informasjonsansvarlig hos Landmann, André Rusthen, forteller at en grill ikke trenger å være skinnende ren, men at én grundig gjennomgang i året er lurt.
- Enten bør du ta den grundige vasken når grillen settes bort om høsten, eller så kan du gjøre det om våren før du starter sesongen. Det er uansett ikke komplisert, sier han.
Innvendig rengjøring
Ta ut alle løse deler som grillrist, stekeplate, flametamers (de trekantede metallistene som ligger under grillristen og over brennerne) og fjern den lille oppsamlingsboksen for fett og sett en bøtte rett under hullet.
Sjekkliste for klargjøring av grill
1) Sjekk at gasslangen er intakt
2) Kontroller manifolden
3) Rens grillbunnen
4) Rens brennerne
5) Rengjør støpejernsristene
6) Vask innsiden av grillokket
7) Tørk av grillen på utsiden
8) Tørk av grilltrekket med en klut
Vask så nede i selve grillen med en svamp og såpevann, for eksempel zalo.
- Ikke vær redd for å bruke litt vann, alt vannet vil renne ned mot hullet og ned i bøtten som står under. Helt til slutt anbefaler jeg at du tørker over med en tørr fille eller kjøkkenpapir. Etter at alt er tørket, bør du tenne grillen for å sjekke at brenneren fungere som de skal., forklarer Rusthen i Landmann.
Har du gassgrill, må du huske å rengjøre brennerne med en grillbørste. På denne måten unngår du at dysene tilstoppes.
- Varm opp brennerne og børst brennerne rene. Det er viktig at grillbørsten bare brukes til dette formålet. Hvis du bruker den samme som du rengjør grillristen med, vil fett og matrester sette seg i dysene, advarer Siv-Elise Friestad, merkeansvarlig hos grillprodusent Weber Norge.
Marianne Haug Emblemsvåg, markedssjef hos grillprodusenten Sunwind samtykker og understreker også at de trenger litt hyppig tilsyn
- Forsikre deg til enhver tid om at hullene i brennerne er åpne, og frie for skitt og smuss. På modeller med støpejernsbrennere er det fornuftig å sette disse inn med olje et par ganger i løpet av sesongen, sier hun.
Les også: Slik vasker du terrassen
Ikke vask flametamerne
Ifølge Rusthen er det anbefalt å pensle støpejernsrister med matolje før man griller, for å unngå at de blir for tørre og at maten dermed kan sette seg fast.
- Selve grillen trenger ikke å være skinnende ren, men det er fint om de flatene som er i kontakt med maten, som rister og stekeplater, er rene. Vi anbefaler også at man setter grillen på full styrke med lokket på i noen minutter hver gang man er ferdig å grille. Dette forkuller alle rester og da er det lett å børste dem av med tørkepapir, sier Rusthen.
Under grillristen ligger såkalte flametamers som er laget for å beskytte brennerne.
- Disse burde egentlig hete smaksforsterkere. IKKE vask disse i løpet av sesongen. All marinade og krydder som drypper ned når du griller vil legge seg her og gi flott røyk og smak til maten neste gang du griller, sier Rusthen.
Rens av grillrister
Det er to typer grillrister - støpejern eller emaljert rist. Risten i støpejern tåler mye, så her kan du skrape med stålbørste. Den emaljerte risten skal ikke skrapes med stålbørste, men bør heller vaskes med en grytesvamp.
- Du rengjør risten ved å legge den i glovarmt såpevann. Skyll risten og legg den deretter tilbake på grillen. Skru opp varmen på fullt i 15 minutter og fjern deretter den siste skitten med grillbørsten. Når du er ferdig, smører du med matolje for å unngå rust, tipser Freistad i Weber.
Dersom det er mye fastbrente rester på risten, kan du sette grillen på full styrke for å svi av det som sitter fast. Da blir det lettere å tørke det bort.
- Grillristen i støpejern, som finnes på de fleste griller, kan fort bli tørr - da fester grillmaten seg til risten. Når du har skrapt ferdig og risten ser ren ut, har den godt av et oljebad. Legg den i en balje med matolje (som rapsolje) i et døgn, og la den så renne av seg, forklarer Rusthen.
Les også: Slik lager du din egen urtehage
Innsiden av grillokket
Du har kanskje opplevd at det dannes et belegg på innsiden av grillokket. Det er ikke maling som flasser av, men rett og slett fett.
- Alle våre kullgriller er porselensemaljerte og ikke malte, så det er ikke maling som flasser av, påpeker Freistad.
Hun forteller at fettlaget blir så tykt at det til slutt krakelerer og flasser av. Flakene som løsner er derfor forkullede avleiringer av fett, noe du fjerner med zalo og vann.
Utsiden av grillen
- Grilloverflaten behøver omtrent samme behandling som en bil for at den ikke skal ruste og bli stygg, forklarer Emblemsvåg i Sunwind.
Vask grillen med jevne mellomrom med varmt, mildt såpevann. Du kan gjerne sette den inn med et tynt lag med syrefri olje fra tid til annen.
Rengjøring av kulegrill
Grillkongen Craig Whitson mener det er like selvfølgelig å vaske grillen som det er å vaske opp når man lager mat på kjøkkenet.
- Hvis du har en kulegrill må du tømme den for aske og gamle rester. Bruk engangshansker og vask selve grillen ren med såpevann og en oppvaskbørste eller klut. Risten bør skrubbes med en stålbørste og du bør alltid pensle den med matolje før du griller, sier Whitson.
Siv-Elise Friestad, merkeansvarlig hos grillprodusent Weber Norge er enig i dette og forklarer at du burde børste risten med en god grillbørste.
- Varm opp grillen og bruk børsten for å fjerne fett og matrester. Dersom smusset sitter ekstra godt (noe det trolig gjør etter så lang tid), kan du overveie å bruke en grillrensespray som løser opp smusset.
Du bør også skrape bunnen av kullgrillen en tre eller plastskrape og tømme askeskuffen.
- Tørk utsiden av kullgrillen med en klut med såpevann, sier Freistad.
Hun legger til at for å få optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker – med mindre du har oppbevart dem tørt over vinteren.
Les også: Slik beiser du terrassen riktig
Viktig kontroll av grillen
Før du kobler til gassen på gassgrillen, er det helt essensielt å sjekke slangen.
- Slangen er laget av gummi og vil morkne etter hvert. Derfor anbefaler vi at du bytter ut gasslangen med jevne mellomrom og definitivt ved den minste rift. Gasslangen er en forbruksvare, påpeker Friestad hos Weber Norge.
Du sjekker gasslangen ved hjelp av såpevann.
- Det enkleste er å fylle en sprayflaske med såpevann og spraye dette på slangen. Ser du bobler, betyr det at du må skifte ut slangen, sier Freistad.
Andrè Rusthen, daglig leder i grillprodusenten Landmann, påpeker at det er viktig å foreta en lekkasjetest ved å bøye slangen hardt.
- Dersom den oransje gummien sprekker, er det på tide å kjøpe ny, fastslår han.
Merk: Hvis slangen sprekker, betyr det ikke at det lekker gass. Den oransje gummien er et beskyttende lag rundt selve gasslangen som ligger under.
Rusthen minner også om at deler som grillrist, brytere og flamtamers kan skiftes ut for en billig penge.
- En gassgrill av god kvalitet er ment å vare i mange år. Hvis du griller mye kan det være greit å bytte ut for eksempel flametamerne etter tre-fire år og da vil grillen være så god som ny igjen, sier han.
En annen ting du bør gjøre før du setter i gang med grillingen, er å kontrollere manifolden på gassgrillen.
- Dette gjør du ved å åpne lokket på grillen. Sett den på et godt ventilert sted og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden, tipser Friestad.
Det går også an å smøre tilslutningen av slangen og ventiler med såpevann.
- Dersom du ser bobler, må du alltid skifte ut manifolden.
Les også
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2013, og sist oppdatert 03/04 2018.