Slik holder du hvite klær hvite
Slik holder du de hvite klærne hvite
Hvite klær er noe de fleste har, men problemet er at hvite plagg ofte blir misfargede. Det finnes noe du kan gjøre.
Vi vil vel alle at det hvite tøyet helst også skal forbli hvitt, men faktum er at over tid kan hvitt tøy bli gul- eller gråfarget. Det finnes heldigvis enkle grep du kan ta for å forebygge slike misfarginger.
Har du vært uheldig å fått flekker på det hvite plagget ditt, finnes også noe du kan gjøre.
Renserimester Marthe Ree Lian forklarer til bonytt.no at den beste måten å oppbevare hvitt tøy er på et mørkt og tørt sted.
Skulle uhellet være ute understreker renserimesteren at de fleste flekkene som regel vil gå greit bort med et pulver med blekemiddel (natriumperborat).
- Kloring er også effektivt, men her er det tekstiler som ikke "liker" klor, så du bør alltid sjekke vedlikeholdsmerkingen.
- Så å si alle tekstiler har en trekant med kryss over. Med andre ord de tåler ikke klor.
Ree Lian understreker at hvitt tøy som har grånet, er det lite å gjøre med.
- I en vaskeprosess vil smuss gå tilbake på tekstilen dersom det er veldig skittent og tøyet blir gående for lenge i vaskeprosessen.
Før den første vasken
Bli kvitt vond lukt i vaskemaskinen
Vask tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter maskinoppvaskmiddel med klor. Etter hver runde renser du maskinens sil for å forhindre tetting.
Vask en gang til ved 60 grader, men nå uten vaskemiddel for å skylle ut restene av klor.
Deretter vasker du ytterligere tre ganger ved 60 grader med en halv desiliter eller 30 gram sitronsyre tilsatt i vannet hver gang.
Kjør til slutt et skylleprogram eller en 60 graders vask for å rense ut det siste av belegget.
(Bemerk at dette skal gjøres uten tøy i maskinen!)
Kilde: Det danske Forbrugerrådet
Sørg alltid for å forbehandle flekker på hvite klær så raskt som mulig. Du vil angripe flekken før du putter plagget i vaskemaskinen for å ha best mulig sjanse for å få den bort. Hvis du går i hvitt fra topp til tå, er det en lur ting å ha en flekkfjerner lett tilgjengelig, slik at du kan gå løs på den med en gang.
Leder for forbrukerservice i Lilleborg, Malin Skaar understreker at du bør vaske plaggene samme dag som eventuelle flekker har oppstått- for best mulig resultat.
- Men alt håp er likevel ikke ute dersom de blir liggende noen dager.
I maskinen
Forsikre deg om at vannet ikke er hardt - det kan gi hvite plagg en grå tone. Du kan tilsette en halv kopp eddik i skyllevannet for å motvirke dette. Bruk det varmeste vannet som plagget kan vaskes i, sammen med et godt vaskemiddel.
Skaar forklarer til bonytt.no at du også bør unngå hurtigprogrammer når man vasker hvitvasken.
Hvis du tørker tøyet ute, vær oppmerksom på at solskinn kan gulne hvite ull- og nylonplagg
Unngå tørketrommel
Så godt det lar seg gjøre, prøv å hold det hvite unna tørketrommelen. Varme fra tørketrommelen kan skade hvite plagg, samtidig som den fikserer flekker og gjør de vanskeligere å fjerne.
Hvis du må bruke tørketrommelen, vask først på en lav temperatur for å unngå å gjøre fargen blass. Og vær obs på at å oppbevare dem i mørke rom kan få dem til å gulne.
Skaar advarer også om å tørke alt det hvite tøyet ute.
- Du bør være oppmerksom på at solskinn kan gulne hvite ull- og nylonplagg.
Økologiske alternativer
Tradisjonelle vaskemidler, skyllemidler og flekkfjernere inneholder forurensende stoff som blir skylt ned i avløpet og ut i miljøet. Som et alternativ kan du vaske hvite plagg i giftfrie, øko-vennlige vaskemidler som er fri fra fosfater og allergi-fremkallende dufter.
Lag en blanding av eddik og bakepulver eller en halv kopp hydrogen peroxid bidrar alle til å gjøre skittentøyet ditt hvitere. Bland dem sammen med det vanlige vaskemiddelet for å øke styrken, og for å få en blekende effekt. Eddik er også veldig bra for å få bort vond lukt på T-skjorter.
kilde: kk.no, electrolux
Les også:
Dette krypet stortrives i boligen din
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Her finner du de kuleste interiørbildene
Slik blir du kvitt vond lukt på badet
Denne saken ble første gang publisert 04/10 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.