Rengjøring av kjøleskap
Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3
Skippertaket du skyver foran deg? Fatt mot!
Er det en stund siden du vasket kjøleskapet?
Det er en grunn til at det ikke skjer så ofte, og mange grunner til at det trolig bør gjøres litt oftere, som vond lukt, ineffektiv kjøleeffekt på grunn av for mye innhold og bakteriell risiko.
Kjøleskapvask er en omfattende oppgave som krever en anelse planlegging og logistikk og som tar litt plass.
God toleranse for rare lukter, klissete gamle glass med ukjent innhold og mugne osterester er en stor fordel.
Litt avhengig av skittenhetsgraden, omfanget av vond lukt og kasteklare matrester, trenger du følgende, foreslår New York Times: Søppelposer, gummihansker eller engangshansker, kjølebag, vaskemiddel (f.eks. glasspray og skuremiddel), kluter og filler eller kjøkkenpapir.
Les også: Dette betyr lydene i kjøleskapet
Råd for rengjøring av kjøleskap
OK, da er du klar:
Sørg for at du har ryddet nok plass til alt innholdet i kjøleskapet.
1) Ta ut alt som finnes av mat i kjøleskapet. Jo, ALT!
2) Kast alt som har sett bedre dager, og vær nå flink med å sortere avfallet!
3) Vask og tørk av eventuelt kliss og søl fra glass og bokser som skal inn igjen.
4) Kanskje du kan skrape sammen noe av innholdet til en restemiddag?
5) Legg alt som skal holdes kaldt i en kjølebag med kjøleelementer. Er det norsk vinter, har du en enklere oppgave: alt kan gå i poser ut til et uterom.
6) Ta alle skuffer og hyller ut av skapet, legg dem i lunkent vaskevann og vask grundig med oppvaskbørste, skrubb eller klut. La alt lufttørke på benken før du tørker grundigere med glasshåndklær.
7) Kjør på med sprayen og/eller andre vaskemidler inne i selve skapet. Gå etter riller, hyllekanter og andre “vanskelige” hjørner med fuktig klut eller børste og få ut smuler, kliss og uidentifiserbare fremmedlegemer. De verste krokene får du kanskje bukt med ved hjelp av en gammel tannbørste.
8) Sett alt som skal inn igjen på plass - sørg for god og oversiktlig plassering, når du uansett må gjøre dette.
9) Vask utenpå skapet med såpe og vann, og ikke glem gummilister og sånt. Husk også toppen av skapet - en klassisk støvsamler!
Les også: Triksene som gir deg skinnende ren stekeovn
Oppvaskmiddel og vann pleier å holde
Du kan bruke ulike vaskemidler inne i skapet. Dersom du tyr til kjemiske produkter, som glasspray, bør du kanskje gå over med bare klut og vann etterpå, siden du kanskje ikke ønsker vaskemiddelrester der maten oppbevares.
Vanlig oppvaskmiddel og vann er som regel godt nok, alternativt kan en blanding av edikk, vann og bakepulver være effektivt.
Det er ikke påkrevet eller lovregulert at du må vente et år til neste gang!
Husk også at du ikke får plusspoeng for å la tacosausen fra forrige helg renne utover hyllene eller glemme blåmuggosten fra i fjor bak det uåpnede glasset med kapers.
Den myke gulroten fra tre uker tilbake som ligger innerst i kroken i grønnsaksskuffen og skifter farge, får det bedre i matavfallet, i likhet med løken som ligger ved siden av og lukter kjemieksperiment.
- Det er alltid mye lettere å holde rent enn å gjøre rent, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, og det gjelder selvsagt også husets viktigste matskap.
Denne saken ble første gang publisert 05/09 2018, og sist oppdatert 13/11 2020.