Svart arbeid

Mange håndverkere legger opp til svart arbeid

Har du fått spørsmålet "Vil du betale kontant?" Du er ikke alene.

SVARTMALING: Én av fire nordmenn har blitt spurt av håndverkeren om de vil ha utført arbeidet svart.
SVARTMALING: Én av fire nordmenn har blitt spurt av håndverkeren om de vil ha utført arbeidet svart. Foto: FOTO: Dmitry Kalinovsky/Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Undersøkelsen

Respons analyse utførte i slutten av februar en spørreundersøkelse om svart arbeid på oppdrag for klikk.no. Et landsrepresentativt utvalg på 1085 personer mellom 16 og 84 år har svart på den elektroniske undersøkelsen.

Svart arbeid kan omtales mer eller mindre subtilt. Kanskje har du blitt spurt om du vil ha oppussingsarbeidet på huset gjort svart?

Mange nordmenn er ikke villig til å betale det snekkeren eller vaskehjelpen egentlig koster. Ifølge en spørreundersøkelse Respons Analyse nylig har gjennomført for klikk.no, må imidlertid håndverkere selv ta på seg en del av ansvaret for ulovlighetene.

Én av fire

Én av fire nordmenn i undersøkelsen har nemlig blitt spurt av håndverker eller tjenesteleverandør om de ønsker at arbeidet skulle utføres svart.

- Det er dessverre slik at den høye toleransen for kjøp av svart arbeid gjelder ved begge sider av bordet, sier Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes.

Han tror at lav terskel for å etablere seg, og ingen krav til kvalifikasjoner for å drive bedrift, tiltrekker mange med urent mel i posen.

- Dessverre er det altfor mange useriøse aktører, spesielt i oppussingsmarkedet. Dessuten er nok ikke alle forbrukere kjent med hvordan de kan sjekke bedrifter, sier Sandnes.

Svart arbeid er en utfordring for velferdssamfunnet og for seriøse aktører i bransjen. Det kan også få store konsekvenser for deg som privatperson.

KRIMINALITET: Kriminelle personer etablerer bedrifter for å skjule kriminelle handlinger, ifølge Jon Sandnes i BNL.
KRIMINALITET: Kriminelle personer etablerer bedrifter for å skjule kriminelle handlinger, ifølge Jon Sandnes i BNL. Foto: FOTO: Antonio Gravante/ Thinkstockphotos

Fra håndverkerens ståsted

LEIT: Jon Sandnes, adm.dir. i Byggenæringens Landsforening synes det er leit at toleransen for svart arbeid er såpass høy blant håndverkere.
LEIT: Jon Sandnes, adm.dir. i Byggenæringens Landsforening synes det er leit at toleransen for svart arbeid er såpass høy blant håndverkere. Foto: FOTO: BNL

Sandnes trekker frem forbindelsen til kriminelle miljøer som en mulig motivasjon for håndverkere som tilbyr svart arbeid.

- Vi har sett en utvikling der det er flere kriminelle aktører innen deler av bransjene som dels bruker og etablerer bedrifter for å skjule kriminelle handlinger. En del av de useriøse som jobber svart kan også ta seg bedre betalt, når man "slipper" å betale skatter og avgifter, sier han.

Sandnes sier at BNL samarbeider tett med politi, Skatteetaten og Arbeidstilsynet for å snu utviklingen med svart arbeid.

- Dette er en av næringens største utfordringer, sier han.

Øivind Strømme, direktør for Regionavdelingen i Skattedirektoratet tror på sin side at det ikke vil lønne seg for en håndverker å jobbe svart.

- Hvis man arbeider svart, vil man miste mange rettigheter som man ellers ville hatt, blant annet rett til feriepenger og sykepenger. Vi mener derfor det ikke er riktig å si at man tjener på å tilby tjenester svart, tvert i mot, sier han.

Mulighet gjør tyv

IKKE KONTANT: Skatteetaten råder alle til å betale med kort, ikke kontant.
IKKE KONTANT: Skatteetaten råder alle til å betale med kort, ikke kontant. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Tone Ognedal, førsteamanuensis ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo har bidratt til de mest omfattende spørreundersøkelsene om svart arbeid i Norge, den siste av flere er fra 2003.

- Det den og flere studier viser, er at det er muligheten til å unndra som i størst grad begrenser folks unndragelse. Derfor er det lite skatteunndragelse blant lønnsmottakere. De har ikke samme mulighet som selvstendig næringsdrivende, sier hun.

Forskerne fant at et flertall sa seg villig til å jobbe svart, mens 10-15 % innrømmet at de faktisk hadde jobbet svart siste år. De som i stor grad tror andre jobber svart, er mer tilbøyelige til å jobbe svart selv.

- Vi tror det er noe i at normer smitter. Mange tror at omfanget av svart arbeid økte fra 80-tallet til 2003, til tross for at det gikk ned i den perioden, forteller Ognedal.

Betal via bank

Så hva kan du gjøre for å være sikker på at du ikke kjøper svart arbeid? Strømme råder alle til å betale via bank, ikke kontant.

- Da blir det vanskeligere for tjenesteyteren å unndra skatter og avgifter. For kjøper innebærer det en større trygghet og redusert risiko å betale for tjenester via bank. Man står sterkere i reklamasjons- og klagesaker, sier han.

Sjansen er større for at du handler med en seriøs aktør som arbeider under ryddige forhold hvis personen ønsker oppgjøret via bank.

I tillegg råder Strømme deg til å sjekke referanser og om firmaet er registrert i MVA-registeret, som det skal være om det har en omsetning over 50.000. Det gjør du via Brønnøysundregistrenes hjemmeside.

- Det gir en pekepinn på om det er en seriøs aktør, sier Strømme.

Les også:

- Fem kjøkken før og etter

- Nordmenn pusser opp feil

- Dette badet er ulovlig

Denne saken ble første gang publisert 26/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også