HVORDAN TAPETSERE
Guide til hvordan du tapetserer
Å tapetsere er enklere enn du tror. Sånn gjør du det - trinn for trinn.
- Et tips som mange ikke tenker på når de legger tapet, er grunningen under, sier Trude Iren Bergheim, daglig leder i Maleriet fargehandel i Hønefoss.
Har du nye gipsplater eller lignende som i tillegg er sparklet, bør du imidlertid alltid grunne disse med en silkematt akrylmaling, skal vi tro eksperten. Dette er for å lage en hinne på platene så limet til tapeten ikke skal trekke inn i plateoverflaten. Da vil ikke limet gjøre jobben med å feste tapeten og man kan fort få blærer i tapeten.
Et annet tips for å sikre et fint resultat er å ha samme grunnfarge som du har i tapetet på veggen bak, så det ikke synes like godt om tapetet skulle sprekke.
Les også: Hvordan sparkle veggen
Legge tapet riktig
Det er mange som tenker at å legge tapet er en vanskelig oppgave. Heldigvis får du i dag fibertapet, eller tapet med fiberbakside, som gjør hele jobben mye enklere. Når disse settes opp rulles lim direkte på veggen, og så legges tapetet tørt på – i motsetning til papirtapet som skal fuktes.
- Har du ikke tapetsert noe særlig, bør du gå for en en slik type, mener Bergheim.
Velger du papirtapet blir jobben hakket større enn med fibertapet. Her skal limet smøres på baksiden av tapetet, før det brettes forsiktig sammen og las svelle noen minutter.
- Når du setter tapetet vil en papirtapet boble opp på veggen. Dette vil glatte seg ut når den tørker, så du må være forsiktig så du ikke jobber for mye med disse boblene. Da sprekker tapeten fort opp, advarer Bergheim.
Les også: Maletabbene du må unngå når du pusser opp
Velge riktig tapet
Bergheim forteller at tapetet kommer innen det meste av mønstre og farger i dag.
- Det er alt fra matte overflater til skimmer, glitter, 3D-effekter, glassperler, stiltapter, tekstil, historiske mønstre til flotte fotografier som dekker hele vegger. Det er nesten bare fantasien som kan stoppe deg, mener Bergheim.
Har du planer om å legge tapet på en vegg, et rom eller to, er steg én å bestemme seg for hvilket tapet du skal ha. Baksiden med at det finnes så mange valg, er selvsagt at det fort blir litt vanskelig å ta ett. Bergheim råder til å lete litt rundt på nettet før du tar turen til butikken.
- Finner du et du liker, skriv ned den informasjonen du finner. Tar du med deg dette til din lokale fargehandel, kan du få hjelp til å finne frem flere varianter i samme stil. Det er noe med å se og ta på tapetet i virkeligheten, sier hun.
Ifølge Bergheim er det heller ikke bare flere som tapetserer, men vi vil også gjerne ha mer tapet enn før når vi først er i gang, og tapetserer gjerne hele rom, heller enn kun en fondvegg.
- Men dette kommer også an på hvilken tapet man velger. Er det store og fargerike mønster, kan det bli mye å sette det på alle fire vegger i et rom. Da kombineres det ofte med en nøytral tapet på de andre veggene istedenfor maling.
Ekspertene er også tydelige på at man burde holde seg unna «billigtapetene» da kvalitetstapeter ofte er tykkere. Fibertapet eller tapet med bakside av fiber er enklere å legge på veggen, da kan du rulle lim på veggen og henge tapetet rett opp.
Slik legger du tapet:
Før du begynner må du sørge for at underlaget er jevnt, fast, ensfarget og avfettet. Bruk grunning som matcher tapetet. Sjekk at utstyret ditt er i orden, og at tapetet er uskadd. Rullene skal ha samme innfargingsnummer (batch-nummer).
Mål først opp alle lengdene med 3-5 centimeters skjæringsmonn oppe og nede. Ta hensyn til mønsteret på tapetet. Start så langt fra et hjørne at cirka en til to centimeter av tapetet går rundt hjørnet. Standardbredde er 53 cm. I et hjørne skal 51cm sitte på den ene siden, og 2 cm på den andre. Begynner du å tapetsere i et hjørne, skal du måle 51 cm fra hjørnet og vannrett ut på veggen. Merk av med blyant.
Bruk vater, og tegn en rett strek (eller mange korte) med blyanten fra taket og ned til gulvet. Du har nå laget en markering for tapetkanten.
Bruk loddesnoren og trekk opp loddelinjen med blyantstrek. Alle hjørner skal overlappes. Her bør du bruke overlappslim.
Forlimte tapeter har lim som virker når det får vann på seg. Disse trekkes enten gjennom et vannbad eller fuktes på baksiden med våt svamp.
Hvis de ikke er forlimt, påfør rikelig med lim eller klister og la det trekke noen minutter. Der du skal påføre klister bak på tapetet, legger du tapetlengden på tapetbordet og stryker klister midt på tapetet i lengderetningen.
Legg alle tapetlengder på bordet på forhånd. La mønstersiden være ned og forskyv dem slik at eventuelt søl kommer på tapetlengden som ligger under.
Stryk klisteret ut mot kantene og brett tapetlengden slik at tapetet får trekke lim. Du kan brette sammen tapetet også ved forhåndslimte tapeter. Når tapetlengden er lagt sammen på denne måten er den lett å håndtere for oppsetting og limsølet er minimalt.
- Du kan også la rullen ligge i esken, og dra opp tapet, feste til veggen – og kutte av tapetet nederst. Så flytter du esken med tapetrullen til siden og gjentar, foreslår Birgit Torkildsby, designsjef i tapetleverandøren Borge.
Bruker du fibertapet, ruller du limet på veggen og pensel i hjørnene, og deretter henger du det bare opp i tapetlengden.
Stryk på plass
Sett tapetlengden fast mot taket kant i kant med merkingen, stryk fast med tapetbørste eller svamp hvis det er papirtapet, og med tapetglatter hvis det er andre typer tapet.
Stryk fra midten ut mot sidene. Hvis tapetet har vært brettet, bretter du først ut øverste del og fester den fra taket og nedover veggen. Så bretter du ut nederste del og fester den på samme måte. Pass på at det er ca. 5 cm ekstra tapet, eller overmål, oppe og nede.
Renskjær langs listene med kniven. Husk å bytte blad på kniven ofte.
Skjær rent mot tak- og fotlist med en skarp tapetkniv mens tapetet er vått. Bruk en stålsparkel eller en stållinjal som støtte når du skjærer. Tørk vekk eventuelt limsøl. Bruker du tapet med papirbakside starter du med å fukte baksiden på tapetet godt med vann for eksempel med en svamp. La det «svelle» i mellom tre og fem minutter, men ikke så det tørker.
Ikke start ved å tapetsere hjørner først
Nei, du skal ikke starte tapetseringen ved hjørnene, men har veggen dør eller vindu, bør du starte jobben der. Da unngår du mye unødig arbeid.
IFI ( (Informasjonskontoret for farge og interiør) er også benyttet som kilde til saken.
Denne saken ble første gang publisert 08/06 2016, og sist oppdatert 24/08 2018.