STORT TEST Av stavmiksere
Mye krefter, men lett å håndtere
Testvinneren skiller seg ut - vi har testet åtte stavmiksere.
Vi samlet inn stavmiksere fra de store kjedene. Maksprisen er 1600 kroner og da endte vi opp med åtte maskiner.
Vår testvinner er Kenwood HDM802SI, med stavmikseren fra Bamix tett på. Vi har først og fremst vurdert stavmikserne ut fra resultatet av de ulike oppgavene de fikk: Lage smoothie, male nøtter, lage ganache og majones.
Uanstrengt røring
Riktig form på klokken nederst på foten, og knivene som spinner rundt på innsiden, er nøkkelen til suksess.
Knivene skal kutte og blande effektivt, samtidig skal blandingen sirkulere godt i klokken.
Du skal kunne røre rundt uanstrengt uten at foten suger seg fast i bunnen, og kanskje det viktigste: Når foten er nede i blandingen skal den ikke trekke til seg luft. Det betyr at visping av krem bør overlates til vispen som gjerne følger med som ekstrautstyr.
Kutting og blanding
Når vi laget smoothie, sjekket vi først og fremst hvor godt mikseren kuttet og blandet. En jevn og fin smoothie med jevn størrelse på bitene er kravet her.
Maling av nøtter stiller krav til motoren pluss at nøttene skal ende opp som et fint, jevnt pulver. Her brukte vi hakkeren.
Den vanskeligste oppgaven er å lage ganache. Dette er en blanding av fløte og sjokolade som skal ende som en emulsjon. Det betyr at de to ingrediensene skal blandes svært godt uten at det kommer luft til.
Til sist har vi laget majones, og her er det noe av det samme kravet som på ganache, god blanding uten luft, men det er også noe enklere å bedømme resultatet. Enten blir det majones eller så blir det ikke.
Effekt og kvalitet
I tillegg har vi sett på effekt, brukervennlighet og byggekvalitet. Det er først og fremst motorstyrken som gir utslag på effekten. Miksingen skal skje uanstrengt uten at motoren jobber tungt og går varm. Likeledes må toppfarten være tilstrekkelig.
Stavmikseren skal ligge godt i hånden og knappene betjenes uanstrengt. Foten og ekstrautstyr skal kunne monteres og demonteres enkelt. Enkel rengjøring er viktig, og det må ikke fanges vann i noen av delene, som renner ut neste gang du bruker mikseren.
Byggekvalitet er vurdet særlig ut fra materialvalg. På en slik mikser er det ulikt utstyr med ulike sammenkoblinger, og det er gjerne her det ryker. I tillegg vil en for liten motor jobbe tungt, og etter hvert gi opp på de tøffe jobbene en slik mikser blir utsatt for.
Topp og bunn
Både Kenwood og Bamix leverer et perfekt resultat på ganache og majones, men Kenwood er noe mer allsidig, siden den også klarer de andre oppgavene godt. På plassene etter finner du mange gode stavmiksere, alle med karakter 4.
OBH klaret seg brukbart når du tar hensyn til størrelse og pris, men faller litt gjennom sammenlignet med sjiktet over. Philipsmaskinen leverte et svært varierende resultat på de ulike oppgavene, ellers er det en grei maskin.
- Vi har full respekt for resultatet, men er overrasket over at vår stavmikser kom såpass dårlig ut, sier Borislav Stoyanov, Marketing Manager Kitchen Appliances, i Philips Nordics, som viser til at Philips-stavmikseren gjorde det bra i en svensk test.
Om testen
I testpanelet satt Pierre Xavier Chinniah og Brieux Clémenceaux, begge franske konditorer med lang fartstid fra stjernerestauranter, bakerier og konditorier. For å teste maskinene har vi ekspertene laget smoothie, gamnache og majones og malt nøtter,
Råvarer til de ulike oppgavene ble veid og målt til like mengder. Hvor fort og hvor lenge mikserne ble kjørt ble tilpasset hvert enkelt stavmikser. Når vi malte nøtter, brukte vi hakkeren der dette fulgte med som ekstrautstyr, ellers ble den ordinære miksefoten brukt. Her ble nøttene først malt til et fint pulver, deretter tilsatte vi melis for å sjekke om dette ble blandet jevnt inn i massen. Alle produktene er vurdert etter en skal fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.