Flislegging

Slik legger du fliser på gulvet

Fliser på gulvet kan du fint legge selv. Se hvordan.

FLISLEGGING: I gangen er det ikke noe problem å legge flisene selv. På baderom bør man få hjelp av håndverker til fliseleggingen på grunn av våtromsnormen.
FLISLEGGING: I gangen er det ikke noe problem å legge flisene selv. På baderom bør man få hjelp av håndverker til fliseleggingen på grunn av våtromsnormen. Foto: Crestock
Sist oppdatert

Planlegger du å legge fliser på kjøkkenet eller gangen selv? Det kan du klare. Om du går metodisk til verks, og er nøye med underlaget.

Du burde imidlertid ikke legge flser på badet selv, på grunn av strenge regler rundt våtromsnormen.

- Der hvor det ikke stilles krav til vanntetthet, er flislegging en rett frem jobb, sier murmester og daglig leder Johann Ludvigsen hos murmester Janken Fensholt.

Vi skal i denne sammenheng konsentrere oss om selve flisleggingen, og forutsetter at underlaget er som det skal, men nevner litt om det likevel.

Best å legge fliser på betong

Men et godt underlag ifølge Fliskompaniet er blant annet betong. De trekker også frem gulvplater av ubrennbart materiale som gode underlag, men understreker at det er viktig at platene er skrudd eller limt fast etter produsentens anvisninger. Linoleum eller vinyl er derimot et dårlig underlag å legge fliser på.

Dette trenger du for å legge gulvfliser:

• Fliser

• Flislim

• Fugemasse

• Silikon

• Fliskutter

• Vater

• Blyant/vannfast tusj til oppmerking • tannet sparkel med forskjellige tannstørrelser til påføring av lim

• Flisesnor og/eller fliskryss (evt. flisleggerblikk/flygere)

• Bøtter til lim og fugemasse (de fleste typer lim og fugemasse skal blandes ut med vann)

• Gummisparkel (fugebrett) til påføring av fugemasse

• Svamp, kluter eller tvistdotter til rengjøring av fugemasse

• Fugepistol til påføring av silikonmasse (dersom du trenger det)

Kilde: Ifi.no

«Dette er myke materialer og egner seg dårlig som underlag for fliser. Det bør derfor strippes av før du går videre», skriver Flisekompaniet på sine nettsider.

Ludvigsen legger til at dersom det ikke lar seg gjøre å fjerne belegget, kan fliser legges opp på, men det krever riktig fremgangsmåte og produkter.

Les også: Slik legger du membran

Hvis du må legge fliser på tregulv

Men dersom det er tregulv under vinylet, har du for så vidt fått en ny utfordring, fordi treet er bevegelig og vil kunne gi sprekker i fugene, og kanskje også føre til at fliser sprekker. Løsningen er å legge stive plater oppe på treet. Ifølge nettstedet Gjør Det Selv er fibergipsplater godt egnet.

«De spesielle fibergipsplatene, som er laget for å ligge på gulvet, er så stive at de ikke lar seg påvirke av tregulvet på undersiden. Når vi i tillegg forsikrer oss om at både limet som flisene limes fast med, og fugen mellom flisene er av en fleksibel type, som kan tåle litt flere bevegelser enn vanlig lim og fugemasse, er veien åpen for flotte og holdbare fliser på et tregulv», skriver de på sine nettsider.

MIDTPUNKTET: Slik finner du midtpunktet i gulvet. Trekk to linjer fra hver av midtpunktene på to vegger. Der hvor de møtes er midtpunktet. For å sjekke at strekene møtes i en rett vinkel, strekk opp en trekant med sider på 60 og 80 cm. Er vinkelen 90 grader, skal diagonalen være eksakt 100 cm.
MIDTPUNKTET: Slik finner du midtpunktet i gulvet. Trekk to linjer fra hver av midtpunktene på to vegger. Der hvor de møtes er midtpunktet. For å sjekke at strekene møtes i en rett vinkel, strekk opp en trekant med sider på 60 og 80 cm. Er vinkelen 90 grader, skal diagonalen være eksakt 100 cm. Foto: (Ill.: Alexander Berg jr.)

Finn først midtpunktet på gulvet

Men altså, underlaget er i orden, nå skal vi legge fliser. Det første du gjør er å finne midtpunktet på det gulvet du skal flislegge.

Finn først midtpunktet på to gulvsider som står vinkelrett på hverandre. Trekk deretter en vinkelrett strek ut på gulvet fra hvert av de to punktene. Der hvor de krysser hverandre, har du midten.

Det er viktig for leggingen at disse to linjene virkelig krysser hverandre i 90 grader. For å sjekke dette, måler du 60 respektive 80 cm ut fra midtpunktet og langs hver av linjene. Når du så trekker en diagonal mellom endepunktene, skal denne være på eksakt 100 cm (se tegning). Da har du 90 grader i midtpunktet. Dersom det ikke er 90 grader må midtlinjene justeres.

Dersom fugene skal legges i et rom med faste innredninger, så må man ta høyde for det. For det hjelper ikke om man måler riktig i forhold til veggene, dersom det blir en tynn flisstripe som stikker ut fra innredningen, om det skal monteres fast innredning i rommet etter flisene er lagt, fremhever Ludvigsen.

- Dersom man har en plantegning av rommet, kan det være fornuftig å tegne inn alt der før man setter i gang, og da er det viktig å huske på bredden på fugene i beregningen.

Les også: Tips for å pusse opp badet enklere og rimeligere

PRØVELEGGING: Legg ut to rader først, som vist på bildet, for å se at det stemmer. Dersom du må kappe, er det ideelle at de kappede flisene er større enn en halv flis.
PRØVELEGGING: Legg ut to rader først, som vist på bildet, for å se at det stemmer. Dersom du må kappe, er det ideelle at de kappede flisene er større enn en halv flis. Foto: Kristian Owren/Ifi.no
RØR LIMET: Bruk gjerne en drill for å blande sammen flislimet.
RØR LIMET: Bruk gjerne en drill for å blande sammen flislimet. Foto: Kristian Owren/Ifi.no

Prøvelegging

Når du har funnet midtpunktet på gulvet, prøvelegger du så ut en rad med fliser. Ifølge Weber Norge bør man tilstrebe å få til færrest mulig kapp, og mest mulig likt på alle sider.

«Fliser som må kappes skal være så store som mulig, og helst ikke mindre enn halve flisens bredde», skriver de på sine nettsider (bilde 43). Prøveutleggingen av fliser må skje enten med flisekryss eller fugesnor, slik at du får eksakte mål på antall fliser og eventuelt kapp.

Selve flisleggingen

Så er det tid for flisleggingen, og den starter med å legge ut flislim. Ikke på hele gulvet, men på et lite område, ikke større enn at det du klarer å legge på femten til tyve minutter. Og start med utgangspunkt i midtpunktet du har tegnet opp (du må derfor unngå å smøre lim over opptegningen).

Bruk et tannsparkel for å legge ut flislimet. Ifølge Weber Norge skal du bruke sparkel med tannstørrelse på fire millimeter der hvor både fliser og underlag er glatte, og hvor flisene ikke er større enn 10 x 10 cm.

LIM: Legg flislim på gulvet med en tannsparkel med minimum 10 mm tenner.
LIM: Legg flislim på gulvet med en tannsparkel med minimum 10 mm tenner. Foto: Kristian Owren/Ifi.no

For fliser med bakside med riller eller knaster og maksimum størrelse på 30 x 30, samt et underlag som er jevnt, anbefaler Weber Norge tannstørrelse på åtte millimeter.

Når de første flisene er lagt ut, har du på sett og vis lagt forankringspunktet for den videre flisleggingen. Og er du nøyaktig med utleggingen, bør det bli som du har planlagt.

Du bør med jevne mellomrom sjekke at undersiden av flisene er godt dekket med lim. Det gjør du ved å vippe opp en flis og se om det er tilstrekkelig med lim under. Best kontakt mellom lim og flis får du ved å vri flisen forsiktig fra side til side.

LEGG FLISENE: Pass på at flisene får samme høyde, slik at ingen kanter stikker opp.
LEGG FLISENE: Pass på at flisene får samme høyde, slik at ingen kanter stikker opp. Foto: Kristian Owren/ifi.no.

Les også: Hvordan legge parkett eller laminat på gulvet

Fuging

Når flisene er lagt ut, anbefales det at man lar gulvet ligge å tørke i minimum ett døgn før fuging.

Fugemassen, som du enten kan lage selv eller kjøpe ferdigblandet, legges ut med fugebrett eller gummisparkel.

FUGEMASSE: Fugemasse fordeles med en sparkel.
FUGEMASSE: Fugemasse fordeles med en sparkel. Foto: Kristian Owren/ifi.no.
VASK OVER: Etter at fugemassen har satt seg, vasker du over med en svamp.
VASK OVER: Etter at fugemassen har satt seg, vasker du over med en svamp. Foto: Kristian Owren/ifi.no.

- Vi anbefaler at privatpersoner blander fugemassen selv med pulver i ønsket farge og vann, og etter anvisningen på emballasjen forteller Ludvigsen.

- Når fugemassen er klar, stryker du den av diagonalt over flisene.

Når fugemassen er lagt ut skal overskytende masse fjernes. Det gjør du med en våt svamp.

- Vent en halvtime før du begynner å vaske med svampen, men venter du for lenge kan du risikere at fugemassen stivner på toppen av flisene, og da blir den langt vanskeligere å fjerne. Dersom du derimot er for rask til å vaske, kan man risikere å vaske bort noe av pigmenten i fugemassen. Man bør derfor lese bruksanvisningen som følger produktet nøye.

Ludvigsen understreker at halvtimen starter å løpe når man begynte påføringen.

- I mange tilfeller kan man da starte å vaske der man begynte når all fugemassen er påført. Man skal være forsiktig med å påføre for mye vann, svampen må presses godt for å få ut så mye vann som mulig.

Gjør denne prosessen flere ganger helt til overskytende fugemasse er fjernet. Det er ulike oppfatninger om man trenger å gå over til slutt med en tørr klut og polere flisene. Ludvigsen forteller at de fjerner så mye som mulig av overskytende masse med en svamp, for til slutt å vaske over med en rent vann.

- Den vasken skal også gjøres med svamp, og så lite vann som mulig. Da skal det ikke være nødvendig å polere med en tørr klut i etterkant.

Og etter fire fem timer kan du gå på flisene, og belaste flisene etter ett døgn. Ludvigsen understreker at det imidlertid vil være avhengig av hvilken type flislim/fug som benyttes

- Produktdatablader eller forhandler vil kunne opplyse om dette.

Les beskrivelsene nøye

Selv om flislegging i et tørt rom er enkelt for de fleste, er rådet fra Ludvigsen likevel å lese nøye beskrivelsene som følger med produktene. Det kan også være fornuftig å få samsvar i produktene, blant annet at man har flislim som passer til de flisene som skal legges.

Den største utfordringen ved flislegging, er underlaget. Det må være rett og rent. Er det ikke det, kan det være fornuftig å bruke enten lavtbyggende støp eller avrettingsmasse.

Denne saken ble første gang publisert 29/03 2018, og sist oppdatert 24/08 2018.

Les også