ElEktrikerarbeidet du kan gjøre selv
Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme
Lamper og støpsler er trygt, men du må raskt ringe elektrikeren.
Nordmenn elsker å pusse opp. Vi fristes av spennende tips for stuen og lekre kjøkken med uvanlige løsninger. Når håndverkerne setter i gang blir det fort dyrt, så det er greit å vite hva du har lov til å gjøre selv i hjemmet.
- Når det gjelder det elektriske er det ikke så veldig mye en ufaglært privatperson har lov til å gjøre, forteller Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i Nelfo, bransjeorganisasjonen til el-bedrifter.
- Du kan skifte støpsler og montere støpsler på lamper og andre apparater opp til 25 ampere. Og du kan montere brytere på ledninger til lamper ol.
Sørensen legger til at du selvsagt kan skifte lyspærer og lysrør og du kan skifte deksler på brytere og stikkontakter.
- I nye boliger legges det nå opp til såkalte dsl eller minikontakter i taket. Da kan du selv plugge inn taklampen uten problemer.
Dette kan du gjøre selv
Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording - dvs vanlige støpsler også til komfyrer.
Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording - det betyr at du kan kjøpe ledning, støpsel og skjøtekontakt i butikken og selv sette det sammen.
Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg.
Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Nelfo
Les også: Slik kobler du lampen
Ikke montér platetopp selv
Oppussing av bad er en veldig dyr affære og mange vil gjøre en del av jobben selv. Men selv om du har lov til å kjøpe varmekabler i en butikk, så er det bare elektrikere som har lov til å montere dem.
Gamle kjøkken blir fort erstattet med et nytt og moderne. Da bytter mange av oss ut en vanlig komfyr med platetopp og stekeovn. Dette skal du ikke gå i gang med på egen hånd.
- Mange vil oppleve at de bare har én stikkontakt og én kurs som passet den gamle komfyren, mens de nå trenger to - én til stekeovnen og én til platetoppen. Det er også viktig å få en elektriker til å gjøre denne jobben fordi de da vil montere en automatisk bryter som kutter strømmen ved overoppheting, sier Sørensen.
Ifølge Gjensidige forsikring skyldes nesten halvparten av brannene i norske hjem feil ved det elektriske anlegget eller elektrisk utstyr. Sørensen understreker at det er sikkerheten og folks liv dette dreier seg om.
- Elektrisitet er en farlig vare og forårsaker veldig mange branner hvert år. Man skal være litt varsom med å fikse slikt selv hjemme. Det er også veldig mye ulikt utstyr som selges på markedet og man kan fort gjøre feil som kan få store konsekvenser, sier Sørensen.
Les også: Kan alle kjøpe induksjonskomfyr?
Kan miste erstatning ved brann
Direktoratet for sikkerhet og beredskap opplyser at eier og bruker av elektriske anlegg og elektrisk utstyr selv har ansvaret for at dette til enhver tid er i forskriftsmessig stand, og at det brukes i samsvar med produsentens anvisninger.
De advarer mot å opptre som hobbyelektriker og mener det kan bli både farlig og kostbart.
Forsikringsselskapene er veldig opptatt av at folk skal bruke elektrikere. Du risikerer å få redusert erstatning etter en brann, hvis du selv har gjort ulovlig arbeid med anlegget.
- Vi ser at nesten halvparten av alle boligbranner skyldes det elektriske anlegget eller bruken av det. Noen ganger er årsaken teknisk feil og andre ganger er årsaken eiers bruk av utstyret, slik som gjenglemte gryter på komfyren og hjemmesnekrede anlegg, sier Bjarne Aani Rystad, informasjonssjef i Gjensidige.
Han bekrefter at dersom du selv har gjort elektriske arbeider som du ikke er kvalifisert til, og dette blir oppdaget i en brannetterforskning, så vil du få en kraftig avkortning i utbetalingen fra forsikringsselskapet.
Gjensidige oppfordrer alle sine kunder til å få foretatt en el-kontroll. En sertifisert kontrollør tar 2-3 000 kroner for en kontroll som avdekker uregelmessigheter og feil ved anlegget.
- Hvis du får utført en slik kontroll og utbedrer de mangler og feil som blir påvist, så får du en betydelig rabatt på forsikringen din i fem år. Og du bør uansett få utført en slik kontroll, for din egen sikkerhets skyld.
Les også: Håndverkeren koster mer enn du tror
Husk å oppgradere elektrisiteten
Nelfo legger stor vekt på å formidle at alt har en levetid og at dette også gjelder det elektriske anlegget i et hus. Mange unge barnefamilier overtar hus etter eldre mennesker som har hatt et mye lavere strømforbruk enn det de selv har.
- Det er farlig å overbelaste et gammelt elektrisk anlegg som er dimensjonert for en helt annen bruk enn det moderne familier har. Det kan være veldig lurt å bestille en kontroll av det elektriske anlegget når man overtar en eldre bolig, sier Sørensen.
En slik gjennomgang foretatt av en sertifisert kontrollør koster et par-tre tusenlapper. Kontrolløren vil så påpeke eventuelle avvik i anlegget. Nettselskapene utfører også kontroller, men de tar bare en visuell kontroll og foretar en del målinger, de demonterer ingenting, forteller Sørensen.
Flere forsikringsselskaper har avtaler med elektrikere og de gir deg også rabatt på forsikringen hvis du foretar en slik sjekk.
- Det er svært stor forskjell på å sette opp en vegg selv, da blir den bare skjev. Men hvis du gjør noe feil med det elektriske anlegget kan du sette livet på spill, sier Bjarne Aani Rystad til klikk.no.
Denne saken ble første gang publisert 31/08 2013, og sist oppdatert 24/08 2018.