tegne bad
Bruk tegneprogrammer til å tegne ditt fremtidige bad
Ifølge ekspertene er det både tidsbesparende og behovsavklarende å tegne badet.
Produkt- og fagansvarlig hos Bademiljø AS, Olav Råken, forteller at det finnes flere ulike tegneprogrammer på nett for de som har et ønske om å tegne selv når du skal pusse opp badet.
- Felles for flesteparten av disse er imidlertid at de er beregnet på et overordnet nivå, det vil si at du kan tegne rommet og plassere innredning, dusj og toalett slik du ønsker. Du kan også "legge fliser" med ulike størrelser og mønster, sier Råken.
Tegne baderom
Tips til tegning av bad
- Sørg for å få med alle elementene som trengs på badet. Skal det være vaskemaskin, må det settes av nok plass til denne.
- Husk på at også det som sitter inne i veggen krever plass; om det skal være et veggtoalett må det kanskje bygges ut en kasse for plassering av sisternen, som er den delen som sitter i veggen.
- Ved plassering av innredning må man påse at ikke skuffene "butter" i noe som står rett ved.
- Husk at rommet kan bli litt mindre enn det opprinnelig var når man pusser opp, grunnet utforing av vegger etc. Dette er viktig å ta hensyn til om man skal millimeter-plassere noe i rommet.
Kilde: Olav Råken, produkt- og fagansvarlig hos Bademiljø AS.
Mari-Ann Amundsen er rørleggermester og medeier hos VVS EXPO AS og Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS. Hun forteller at mange tegneprogrammer er kompliserte og vil kreve opplæring for folk flest, men at det derfor har kommet en del forenklede versjoner hvor forbrukeren selv skal kunne starte planleggingen med målsatte skisser.
- Hvis du ønsker å tegne badet ditt selv, er det enkleste å gå inn på hjemmesidene til en av VVS-kjedene, alternativt en produsent av baderomsutstyr. Enkelte programmer vil kunne ha flere begrensninger, men er likevel fine å bruke for å få gode planløsninger, sier Amundsen.
Hun legger til at man i tillegg uansett bør få faglig rådgivning, fordi det kan være at ønsket planløsning ikke vil kunne la seg utføre eller viser seg å være lite hensiktsmessig.
Les også: Slik velger du riktig sluk til ditt bad
Planlegge nytt bad
Når du tegner badet er det viktig å plassere vinduer og dører korrekt, slik at du ikke ender opp med å få et feil inntrykk av hvor mye plass du har til rådighet når baderommet skal innredes. Det kan være tilfeller hvor det er mulig å flytte på både dører og vinduer, men dette bør avklares på forhånd.
- Man kan gjerne "hive rundt" på plasseringen av inventaret på badet når man tegner, for det er gøy å la kreativiteten blomstre. Det er imidlertid ikke alt som like lett lar seg gjennomføre i praksis. Det kan være forhold som rørføringer, både vann og avløp, som gjør at ikke alt kan endres på. I en boligblokk vil det eksempelvis være vanskelig å flytte et felles røropplegg som gjerne går inne i en kasse på badet. Dette er derfor forhold man bør ta hensyn til, sier Råken.
Han får støtte av Amundsen, som poengterer at riktige mål er det absolutt viktigste.
- I planleggingen er det viktig å huske på at man ikke alltid kan flytte på wc eller sluk, fortrinnsvis ikke beregne røropplegg i yttervegger, samt passe på at dører, vinduer og skuffer ikke er til hinder for planen. Husk at et nytt bad ikke nødvendigvis får de samme målene som det er på badet i dag, sier hun.
Les også: Alt du trenger å vite om våtromsmaling
Tidsbesparende med tegneprogram
Ifølge Råken er det ikke nødvendig med voldsomme kvalifikasjoner for å tegne et bad, selv med de programmene som ligger på nett i dag. Selv om det ikke nødvendigvis er kostnadsbesparende, vil det antakelig være tidsbesparende og behovsavklarende. I tillegg gir det kunden en mulighet til å sette seg litt bedre inn i produktet og hva man ønsker.
- Når vi får en forespørsel på bad, så bruker vi gjerne kundens forslag som et utgangspunkt og forsøker å få det til så langt som mulig. Vi må alltid kvalitetssikre dette opp mot hva som er mulig i virkeligheten, og dette gjøres på en befaring, sier han.
- Det er nok ikke store besparelser i å tegne badet selv, men det er alltid fint når kunder har en idé om hvordan de vil ha det, slik at vi sammen kan se om løsningene er gjennomførbare, legger han til.
Denne saken ble første gang publisert 16/10 2017, og sist oppdatert 26/01 2018.