Priser for interiøreksperter
Dette koster eksperthjelp til interiøret
Ikke alle interiøreksperter er like, dette er hva de koster.
Det er mye som skal på plass når man innreder et hjem. Ikke bare skal man ha rom til alt man eier og har, men ting skal jo gjerne være både funksjonelt og se bra ut også. Det kan bli mye å holde kontroll på for alle og enhver.
Flere og flere tyr til eksperthjelp når de skal innrede hjemme, og enda flere drømmer om å kunne kalle inn ekspertene for gode tips og råd når man pusser opp eller innreder.
Hva koster ekspertene
Men hva koster det egentlig å få innredningstips til hjemmet? Og ikke nødvendigvis til de helt store oppussingsprosjektene, men heller litt smarte tips og gode råd til kul innredning eller effektive løsninger?
Hva kan man egentlig forvente å få hjelp med på bare noen få timer?
Og er det verdt pengene å kalle inn eksperter når du innreder?
Bonytt.no har snakket med anerkjente interiørarkitekter og interiørkonsulenter, og hentet inn deres priser samt hva de mener de kan hjelpe kunden med.
Det er viktig å skille mellom interiørarkitekter MNIL (5 års utdannelse på høyskolenivå) og interiørdesignere/interiørkonsulenter, som gjerne har 1-2 års skole, blant annet Norsk Kreativ Fagskole).
Her har interiørarkitektene en lengre utdannelse som de tar seg bedre betalt for, som man ser av forespørslene våre.
Interiørdesignere og interiørkonsulenter
- Mye kan utrettes
Cleopatra Design:
- Det er mye som kan utrettes i løpet av noen få timer, forklarer Hege Kaisa Styrerud, interiørdesigner hos Cleopatra Design i Oslo til Bonytt.no.
- Mange trenger bare litt hjelp til å se løsninger som de ikke umiddelbart ser selv, og i disse møtene diskuterer vi alt fra planløsninger til farge- og materialvalg. Belysning er et område mange føler at de trenger hjelp med, og så prøver vi rett og slett å kartelegge kundens ønsker og behov.
Styrerud forklarer at slike "små-oppdrag" er noe til svært ofte gjennomfører:
- Kundene er som oftest kjempefornøyde med å ha fått litt hjelp og gode råd uten at det har kostet en formue, og ofte får vi høre at de er takknemmlige fordi de ved å ringe oss kanskje unngikk dyre bomkjøp og feilinvesteringer til hjemmet.
Styrerud forklarer at for den type oppdrag vedrørende smarte grep og tips til kunder, pleier hun å operere med en fastpris:
- Den rimeligste konsultasjone jeg foretar koster 2500 kroner.
Da kommer jeg hjem til kunden, har med litt forskjellig farge, stoff og materialprøver, samt litt brosjyrer på møbler og interiørtilbehør. Vi går da gjennom rom for rom i boligen og snakker om hva kunden ønsker, hvilke behov de har, og så kommer jeg med mine forslag, forklarer designeren.
- Besøket avsluttes med en rapport til kunden som oppsummerer det vi har snakket om.
Ønsker man noe litt mer konkret, forklarer Styrerud at hun for 5000 kroner utfører samme konsultasjon som ovenfor, men i tillegg lager en planje til kunden etter konsultasjonen som innholder konkrete forslag til farger, stoffer, materialer og møbler.
- Her inkluderer jeg bilder og materialprøver, forklarer Styrerud.
For større jobber som involverer mer involvering og gjennomføring av prosjekt fra start til slutt forklarer designeren ar hun arbeider ut fra en timepris.
- Her er timeprisen 550 kroner.
C Inn
- For å komme hjem til en kunde tar vi 1500 kroner, forklarer Cecilie Sletbak hos C Inn AS i Ski.
- Da tar vi en titt på boligen og får en formening om hva kunden ønsker hjelp med. Her kan kunden komme opp med egne forslag til endringer, eller så kommer vi med forslag og råd.
Sletbak forklarer at ofte ser kundene rett og slett ikke ser mulighetene i egen bolig, eller har sett seg blind på sine egne løsninger, spesielt dersom de har bodd der lenge.
- Det er der vi kommer inn og stiller kritiske spørsmål om hvordan de bruker - eller ønsker å bruke - boligen.
Interiøreksperten forklarer at det ofte forekommer at de blir hentet inn fordi det er uenigheter mellom par med hensyn til løsninger i hjemmet.
- Da blir vi en slags diskusjonspartner, forklarer Sletbak.
- Vi begrunner våre meninger, og kommer med forslag og løsninger.
Sletbak forklarer at de på hjemmebesøket avtaler med kunden hva de ønsker ytterligere hjelp til, som tegning av møblering, møbelforslag, fargevalg, belysningsforlag eller belysningsplan.
- Vi gir også da en indikasjon på hvor mange timer vi forventer å bruke på dette. Timeprisen vår er 500 kroner. Men timeforbruket er jo såklart helt avhengig av hvor detaljerte planer kunden ønsker.
Tint Design
- Et interiørkonsulentoppdrag starter alltid med et uforpliktende møte, forklarer interiørkonsulent Ingunn Hestness hos Tint Design til Bonytt.no.
- Jeg synes det er viktig med et møte der jeg møter kunden i de omgivelsene som skal arbeides med. Det er jo dette som gir meg informasjon jeg trenger for å skape et riktig interiør for hver enkelt kunde.
- Et interiøroppdrag for private kunder vil jo variere mye i forhold til omfang og antall rom, forklarer Hestness.
- Fra 5000 til 20.000 kroner leverer jeg følgende:
- Skisse til planløsning - eventuelt til flytting av vegger.
- Planløsningsforslag for plassering av innventar.
- Belysningsforslag.
- Farge- og materialforslag med produktforslag.
Hestness forklarer at kunden i etterkant kan kjøpe tjensester som faktureres per time:
- Her er timeprisen jeg tar 550 kroner.
Hestness forklarer hva kunder kan oppnå med å bruke en interiørekspert når de innreder:
- Å få hjelp av en interiørkonsulent gir kunden hjelp til å se nye muligheter for deres hjem og skape en god atmosfære.
- Noen kunder ønsker bare en konsultasjon der jeg kommer med råd og innspill for innrdening av hjemmet, men jeg tror det er bedre for kunden å få godt gjennomtenkte løsninger som er arbeidet med.
Interiørarkitekter: For større oppussingsarbeider og endringer av planløsninger
Kirsti Skulberg AS
- Små oppdrag med litt tips og gode råd kan ofte løses på stedet ved et hjemmebesøk, forklarer Kirsti Skulberg i Kirsti Skulberg AS , et Oslo-basert interiørarkitektfirma.
- Har kunden spørsmålene klare, og noterer etter hvert som forslag til løsning diskuteres, kan mye være gjort på to timer. For dette tar vi rundt 2000 kroner, forklarer Skulberg til Bonytt.no.
Skulberg forklarer at på en slik hjemmekonsultasjon kan kunder få idéer og forslag på hvordan ulike problemstilliger i boligen kan løses.
- Her lager vi skisser som forslag, sorterer ut hva kunden kan gjøre selv og finner ut hva som eventuelt trengs av tegningsunderlag for håndverkere og lignende.
- Timehonoraret for interiørarkitekter MNIL ligger på mellom 800 - 1000 kroner for prosjekterende arbeid, det vil si tegningsarbeid for produksjon og byggemelding og lignende.
- Det er litt individuelt hva prisen lander på. Er det problematikk som kan løses på stedet vurderer den enkelte interiørsrkitekt hvor mye man synes det man overbringer er verdt, avslutter Kirsti Skulberg.
Studio BEBA as
- En interiørarkitekt er mest hensiktsmessig å bruke ved en større oppussingssammenheng, for eksempel hvor romendringer, vurdering av funksjonelle løsninger samt behov for helhetlige grep (både strukturelle og estetiske) er nødvendige, forklarer Interiørarkitekt MNIL Beba S. Vaxevanidou Holøyen hos Studio Beba AS til Bonytt.no.
- Vi kan selvfølgelig bistå med kosmetiske endringer men etter min erfaring henger ofte ting sammen og det er som regel behov for mer enn bare å endre fargen på en vegg.
Vaxevanidou Holøyen forklarer at hun personlig synes det blir vanskelig å skulle gi gode, profesjonelle råd på bare et par timers konsultasjon.
- Det er selvfølgelig mulig, forklarer interiørarkitekten.
- Men man skal jo først foreta en grundig analyse av beboernes behov, ønsker, personlighet, bomønster og så videre, før man gir innredningsråd. Dette er jo med tanke at våre tjenester skal være skreddersydde, og tilpasset hvert enkelt prosjekt.
Interiøreksperten forklarer at det selvfølgelig er enkelt for henne å gi generelle råd, men at disse ikke nødvendigvis krever bruk av en interiørarkitekt:
- Det blir litt overfladisk å bare komme med generelle råd om innredning som man kan finne tak i selv om man bare søker litt på nettet.
Når det gjelder pris forklarer Vaxevanidou Holøyen at hun som regel priser private prosjekter etter fast pris på selve arbeidet.
- Her vil jo møter, befaringer og lignende komme i tillegg.
Interiørarkitekt MNIL Mary Kate Grønner Tidemann
- På hjemmeinnredningsprosjekter går man ut fra en timepris, som er fra 600-850 kroner per time. Prisen avhenger av type arbeidsoppgaver.
Grønner Tidemann forklarer at det er vanlig å gå på en befaring og snakke med kunden om hva de ønsker hjelp til, noe som ofte tar 2-3 timer.
- Noen ting kan jo løses på stedet, og de kan være fornøyd med det, men noe må man eventuellt utarbeide videre på kontoret, forklarer interiøreksperten.
Interiørarkitekt MNIL Kari Ruud
- I forhold til pris var jeg på seminar hos NIL (Norske Interiørarkitekters Landsforening) i vinter, hvor det ble sagt at vår timesats bør ligge et sted mellom 700 kroner og 1000 kroner per time, forklarer interiørarkitekt MNIL Kari Ruud til Bonytt.no.
- Jeg har hørt noen si at de har 10 timer som minimum når det gjelder oppdrag.
- Det kan for eksempel være et utagangspunkt for befaring/hjemmebesøk, 2-3 timer, noen enkle skisser, eller fargeforslag, 3- 4 timer, og kanskje et møte og/eller en presentasjon til, 1-2 timer.
Ruud forklarer at det er viktig for henne som ekspert at kunden klarer å formidle sine tanker, ønsker og mål for det som skal gjøres.
- Med god komunikasjon går det raskere hjelpe til å finne riktig løsning, forklarer interiøreksperten.
- Hvis man ønsker å spare tid og penger, kan det være lurt å ta med seg gårds- og bruksnummer på eiendommen til bygningsetaten og se hva de har av tegninger. Der kan man jo også forhøre seg om hva som kreves av byggemeldinger i forhold til hva man ønsker å gjøre.
Ruud tipser om at det kan være lurt for kunden å samle sammen litt bilder fra blader på idéer og som viser hva de ønsker seg.
- Fra forprosjekt er det mange veier frem til mål når det gjelder et oppdrag for oss som interiørarkitekter, røper Kari Ruud.
- Fra en enkel romplan, malingsforslag eller produktforslag, til en total løsning med beskrivelser, anbud og forslag til møbler, belysning og interiør med arbeidstegninger.
- Størrelsen på prosjektet vil jo selvsagt avgjøre prisen.
Les også:
Slik unngår du skjolder når du maler
Gjør et interiørkupp på BonyttBazar i dag
Jordmødre advarer mot intimbarbering før fødsel
Denne saken ble første gang publisert 12/03 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.