Oppussingstid
Velg miljømerket maling
Kun to av ti velger miljømerket maling. Det er ingen grunn til at det skal være slik.
Myte om vannbasert maling
Ifølge Grønn Hverdag har det festet seg en oppfatning hos folk om at vannbasert maling gasser i lang tid etter bruk. - Malingen har utviklet seg mye siden de første vannbaserte produktene kom, sier Rita Haneberg i stiftelsen. - Velger man en miljømerket, vannbasert maling er avgassingsproblematikken betydelig redusert.
En undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av malingsprodusenten Beckers, viser at bare to av ti benytter miljømerket maling. Hovedårsaken er manglende kunnskap. Vi gir deg informasjonen du savner og innspill til hvorfor miljømerket maling er et godt alternativ.
Mange muligheter
- Man skal velge miljømerket maling fordi den er mindre miljøskadelig enn annen maling. Miljømerket maling inneholder for eksempel ikke stoffer som er klassifisert som giftige, meget giftige, miljøfarlige, kreftfremkallende, reproduksjonsskadelige eller mutagene, sier miljørådgiver Brita Haneberg i stiftelsen Grønn Hverdag. Deres hovedanbefalinger til den som ønsker å male miljøvennlig er å velge maling med færrest mulig helse- og miljøskadelige stoffer, samt å sørge for at det går lengst mulig tid mellom hver gang det males.
LES OGSÅ: 10 tips for deg som skal male
Den som ønsker å male mest mulig grønt, har i dag mange merker og typer å velge mellom. Det finnes en rekke malinger i salg som er miljømerket, enten med Svanemerket eller EU-blomsten. Dette er såkalt syntetisk maling, men tilfredsstiller de miljøkrav som er satt av Stiftelsen Miljømerking. I tillegg finnes det såkalt naturmaling å få kjøpt. Denne typen maling er basert på naturlige råstoffer, men kan være vanskeligere å bruke.
Helseskadelige midler
Slik maler du grønt
Miljøstiftelsen Grønn Hverdag har satt opp mange tips for hvordan du kan male mest mulig miljøvennlig. Tipsene finner du her.
Det har blitt et stadig større fokus på de negative helsefølgene ved bruk av maling. Synderen i denne sammenheng er det som kalles flyktige organiske forbindelser (VOC), som først og fremst finnes i oljebasert maling. Ifølge SFT kan for mye VOC i inneluften være helseskadelig. Det er derfor iverksatt en totrinnsrakett for å redusere eksponeringen for slike stoffer. Fra 1. januar i år skal derfor maling og lakk overholde nye grenser for innhold av VOC. Det betyr at produkter som ikke møter disse kravene ikke lenger kan selges. De nye forskriftene innebærer også at produktene skal merkes med opplysninger om VOC-innholdet.
Den neste fasen iverksettes 1. januar 2010, da vil kravene til VOC-innhold skjerpes ytterligere.
Den som ønsker å gjøre seg kjent med VOC-kravene kan gå inn på denne tråden.
Allergiplager
Selv såkalt naturmaling kan gi allergiplager for spesielt følsomme personer. Den som er særlig utsatt for slike plager bør derfor sjekke om malingen inneholder problematiske stoffer. Det kan imidlertid være en omfattende jobb å gå gjennom spesifikasjonene før malingen kjøpes. I samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har Jotun derfor utviklet en spesiell vannbasert maling. Den har meget lave verdier av skadelige stoffer. Produktet heter Jotun SENS og kommer i butikkene 22. september.
Denne saken ble første gang publisert 09/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.