Dyre eller billige fliser?
Slik avslører du dårlige baderomsfliser
Det er ikke bare prisen som er avgjørende.
Du har sikkert stått der, med ett dyrt alternativ i den ene hånden og ett litt billigere i den andre. Hva bør du velge? Hvilken flis er best, og er dette påvirket av pris?
God eller dårlig baderomsflis?
Det kan være vanskelig å vite hvordan man skiller en god og en dårlig flis. Ifølge ekspertene er det ikke alltid prisen det kommer an på.
- En kvalitetsflis vil aldri koste 49 kroner per kvadratmeter med mindre det er spesielle kampanjetilbud, men det kan være vanskelig kvalitetsmessig å skille mellom en flis som koster 200 og en som koster 500, sier Arne Nesje ved Byggkeramikkforeningen.
- Begge prisene er normalt innenfor hva som forventes av kvalitet. Her er det heller andre ting som kan spille inn; Dersom flisen er mer etterspurt, trendy og attraktiv på markedet, vil dette være en faktor som spiller inn på prissettingen, legger han til.
Nesje forklarer at mange importører ofte har fabrikker de handler med, og at de kan velge å kjøpe fliser fra land hvor det er billige produksjonskostnader. Dette medfører at flisene kan selges billigere - ikke nødvendigvis at flisene er av dårlig kvalitet.
- De som importerer flis fra utlandet vet at de må selge fliser med en viss minimumskvalitet, slik at de unngår reklamasjoner. Reklamasjoner kan være dyrt, tar tid og gir et dårlig rykte. Bedriftene vil til syvende og sist tape på å ikke selge kvalitet, sier han.
Les også: Husk dette før du pusser opp badet på egenhånd
Flis som er godkjent for våtrom
Daglig leder i Holter mur- og fliseservice AS, Morten Håkenstad, mener at det er andre faktorer enn pris som skiller en god og en dårlig flis. Han poengterer at det viktigste er at flisen er godkjent for våtrom, slik at den ikke trekker til seg for mye vann.
- Emballasjen skal være merket med at flisene er godkjent for våtrom, sier han.
Han forklarer at til tross for at prisen ikke nødvendigvis er det som skiller en god og en dårlig flis, finnes det definitivt dårlige alternativer på markedet.
- Dårlige fliser har en dårligere overflate som ofte kan bli matt og ripete. En dårlig flis har også lett for å sprekke, sier Håkenstad.
Les også: Slik maler du baderomsflisene
Sjekk baderomsflisene
Billige fliser er altså ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Har du likevel endt opp med fliser som ikke holder mål, kan det bli en dyr affære å bytte dem.
- Fliser som er billige å produsere kan ha svak glasur, svake kanter, være måleunøyaktige, variere i farge eller ha høyt vannopptak. Sistnevnte kan i verste fall føre til at flisene blir ødelagt, sier Nesje.
For å oppdage mangelfull kvalitet, er det viktig å inspisere flisen godt før du kjøper den.
- En billig flis kan ofte avsløres ved at den er ujevn i kantene eller bøyd. Det er også greit å sjekke at fargen er jevn, samt teste ut flisene i ulikt lys. Det lyset som er i butikken er ofte svært ulikt det som er på badet ditt, forklarer Nesje.
Han legger til at leverandøren kan få mulighet til å rette opp i eventuelle feil før leggingen starter, dersom mangler oppdages.
- Spør også om du kan ta med flisprøver hjem. De fleste flisforretninger vil være behjelpelig med dette, sier Nesje.
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2015, og sist oppdatert 15/06 2017.