Oppussing av bolig

Denne boligen har fem ulike høydenivåer

Helt annerledes enn dagens ideal om «alt på ett plan og åpne løsninger».

PUSTEROM: Etter å ha byttet ut vinduene i stuen med dører som kan åpnes helt opp, har denne delen av huset fått en helt ny dimensjon.
– Terrassen er flittig brukt både etter jobb og i helger og ferier. Det hender vi rekker en morgenkaffe her også, forteller Renate. Sofaen er fra Muuto, den er designet av Anderssen & Voll. Safaristolen fant de på Blomqvist kunsthandel, bordet ble kjøpt på Lauritz.com og teppet hos Artilleriet i Göteborg.
PUSTEROM: Etter å ha byttet ut vinduene i stuen med dører som kan åpnes helt opp, har denne delen av huset fått en helt ny dimensjon. – Terrassen er flittig brukt både etter jobb og i helger og ferier. Det hender vi rekker en morgenkaffe her også, forteller Renate. Sofaen er fra Muuto, den er designet av Anderssen & Voll. Safaristolen fant de på Blomqvist kunsthandel, bordet ble kjøpt på Lauritz.com og teppet hos Artilleriet i Göteborg. Foto: FOTO: Espen Gees
Sist oppdatert

Her bor

HVEM? Renate Bjørnsti (40), Petter Bryde (42) og barna Sofia (5) og Vilmer (1). Hun er Art Director, og han er tekstforfatter i reklamebyrå.

HVA? En enebolig på 180 kvm fra 1981 på sjarmerende Rodeløkka i Oslo, tegnet av arkitekt Rolf Terjesen.

HVORFOR? Et relativt lukket hus med mange rom ble åpnet opp, og fremstår nå som innbydende og fleksibelt. Dette er blitt et hjem der beboerne kan leve lenge.

På hjørnet av Solhauggata og Fjellgata på Rodeløkka i Oslo ligger det et hvitt hus.

Sensommeren 2013 er ekteparet Renate Bjørnsti og Petter Bryde på visning. Renate er ikke imponert og sier bestemt til ektemannen:

- Dette huset skal vi ikke kjøpe!

Men etter å ha fått rom til å tenke, fikk huspipa en annen lyd:

- Først klarte jeg ikke helt å se mulighetene, men etter å ha kommet hjem begynte vi å tenke annerledes. Vi så for oss noen grep vi kunne ta, og innså at dette kunne bli akkurat det hjemmet vi ønsket oss, forteller Renate til magasinet Bonytt.

Douglasgran på alle gulv

Hun smiler og kaster et blikk ut i hagen der sønnen Vilmer sover søtt i vognen sin. Etter budrunden, som ga selger en god grunn til å sprette champagneflasken, kunne ekteparet starte prosjekt «80-tallet: Ctrl Alt Delete!» Bort med glassfiberstrie og terrakotta. Huset ble åpnet opp – og lyset strømmet til. En vegg på kjøkkenet ble fjernet, noe som gjorde hele etasjen lys. På alle gulv la de douglasgran.

Taket lot de være urørt.

- Jeg er så glad for at de tidligere eierne ikke malte taket hvitt. Trevirket tilfører varme til de ellers lyse rommene, sier Renate.

Etter nesten fire måneders oppussing flyttet familien inn i sitt nye hjem. Et hjem som ønsker deg velkommen. Et hjem med stilfull eleganse, men som ikke har glemt at livet også skal være en lek!

PLANLØSNING

Fem ulike høydenivåer

Huset er annerledes enn dagens ideal om «alt på ett plan og åpne løsninger».

Det er to etasjer i tillegg til loft, men hele fem ulike høydenivåer, og mange rom og soner i huset. Likevel er hjemmet åpent.

- Det er enkelt å trekke seg unna, enten du vil se en film, lese en bok, høre på musikk eller jobbe. Dessuten kan vi flytte oss rundt når livet endrer seg med tiden. For eksempel har vi tenkt at Sofia etter hvert kan få vårt store soverom i 2. etasje, så kan vi flytte opp på loftsplanet, som i dag fungerer som en ekstra tvstue. Når hun blir enda større kan vi lage en kjellerleilighet til henne om ønskelig. Her kan vi bo sammen over lang tid. Det er fint, sier Renate og smiler kjapt, før hun spretter opp av Eames-stolen.

Vilmer har våknet. Med mammas hjelp er han snart ut av vognen og på vei inn i familiens hjem. Med en lynhurtig bevegelse har han fisket til seg mobiltelefonen som lå på spisebordet. Snart er det Mac-en som er mest interessant.

På veggen til venstre for spisebordet henger et verk signert datteren Sofia. En rosa jente og en grønn gutt. Hun har tegnet seg selv sammen med en av artisttvillingene Marcus og Martinus.

- Hun er litt småbetatt av en av dem, jeg er ikke helt sikker på hvem, forklarer mamma. Hun kikker ned på sønnen som plutselig befinner seg under stolen.

Dilla på stoler

Apropos stoler, de finnes det nok av her.

- Både jeg og mannen min er litt hektet. Jeg startet, men nå er det helt klart han som har tatt over som rollen som «førsteinnkjøper». Det er alltid en stol han har lyst på. Vi er generelt glad i danske klassikere, også når det gjelder stoler.

Wegner er en av favorittene, sier Renate. På spørsmål om hvilken ting hun ville reddet først ut dersom det brant, er svaret nettopp en Wegner-stol.

- Jeg fikk en Y-stol av mannen min i 30-årsgave – den første skatten i stolsamlingen.

Det var helt i overkant for oss å gi så mye penger for en stol.

- I hvilken del av huset tilbringer dere mest tid?

- Det er her rundt spisebordet. Her sitter vi enten vi har gjester, er hjemme sammen hele familien eller når jeg er alene hjemme på dagtid med Vilmer, sier 40-åringen.

Akkurat her kan hun møte dagen med en god kopp kaffe, mens morgensolen treffer vindusglasset og nysgjerrige småbarnshender strekker seg mot lyset.

Ut mot det store epletreet i hagen som snart skal blomstre.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Et inkluderende hus

Renate og Petter ønsket seg et mer luftig og inkluderende hus. Først fjernet de en vegg på kjøkkenet, noe som gjorde etasjen hvor også inngangspartiet er, gjennomgående, og mer rikt på lys. De fjernet også en bod på loftet. Det gjorde toppetasjen mer funksjonell, og etasjen skled bedre inn i resten av boligen. Det seneste grepet Renate og Petter har gjort i huset, er å åpne opp fra stuen og ut mot hagen. Dette er gjort ved at dører har erstattet vinduer. I tillegg har de bygget en terrasse. Nå sklir ute- og innerom nærmest i ett.

- Vi byttet ut vinduene med dører i australsk eik. Nå kan vi åpne helt opp. Dette gir stuen og huset en helt ny dimensjon i sommerhalvåret.

Dørene er nesten alltid slått opp, med mindre det plaskregner. Selv om prisen var i 100.000-kronersklassen, er dette det grepet jeg er aller mest fornøyd med. Med et spesialbestilt segl til beskyttelse mot både regn og sterk sol, kan vi tilbringe mange timer ute på terrassen, forteller Renate.

Renate og Petter ønsket seg et mer luftig og inkluderende hus. Først fjernet de en vegg på kjøkkenet, noe som gjorde etasjen hvor også inngangspartiet er, gjennomgående, og mer rikt på lys. De fjernet også en bod på loftet. Det gjorde toppetasjen mer funksjonell, og etasjen skled bedre inn i resten av boligen. Det seneste grepet Renate og Petter har gjort i huset, er å åpne opp fra stuen og ut mot hagen. Dette er gjort ved at dører har erstattet vinduer. I tillegg har de bygget en terrasse. Nå sklir ute- og innerom nærmest i ett.

- Vi byttet ut vinduene med dører i australsk eik. Nå kan vi åpne helt opp. Dette gir stuen og huset en helt ny dimensjon i sommerhalvåret.

Dørene er nesten alltid slått opp, med mindre det plaskregner. Selv om prisen var i 100 000-kronersklassen, er dette det grepet jeg er aller mest fornøyd med. Med et spesialbestilt segl til beskyttelse mot både regn og sterk sol, kan vi tilbringe mange timer ute på terrassen, forteller Renate.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også