urter på kjøkkenbenken
Slik får du urtene til å vare lenger
Pleier du å drepe urteplantene etter to dager? Her er rådene som får dem til å vare.
Friske urter kan piffe opp den kjedeligste hverdagsmiddag. Den er flott å ha som dekorasjon på kjøkkenbenken eller på balkongen.
Men mange opplever at potten med basilikum eller koriander som så flott ut i butikken, er vissen og slapp etter noen få dager hjemme.
Vi ba Snarum gartneri i Lier og Opplysningskontoret for frukt og grønt om hjelp til å holde liv i urtene. Her er deres ekspertråd.
1) Vann ofte, men pass på så du ikke drukner planten. Hell vann i skålen - ikke direkte i jorda eller på planten. La planten stå og drikke i fem minutter, så heller du av det vannet som er igjen. På denne måten sikrer du at røttene får puste og at planten ikke drukner.
2) Lys er essensielt. Du bør videre tenke på plasseringen av urten. Den trenger lys. Mye lys. Og om vinteren kan dette bli en stor utfordring. Du kan kanskje greie å holde urtene friske og frodige i et par uker på vinteren, men noe særlig lenger er ikke realistisk
3) Forskjellige urter trenger forskjellig stell. Dill, kruspersille og gressløk kan gjerne stå i kjøleskapet. De andre kan godt stå på kjøkkenbenken, men helst ikke i vinduskarmen med direkte sollys og heller ikke ved siden av en varm komfyr.
4) Planter med store blader trenger mer vann enn planter med små blader. Rosmarin og timian klarer seg for eksempel med mindre vann enn en basilikumplante.
5) Basilikumen liker ikke trekk så hold den unna vinduskarmen.
6) Tynn ut urten - det kan oppstå sopp. Mange av pottene du kjøper i butikken er sådd veldig tett. Trekk gjerne opp hele stilken når du skal bruke av urten, da får de små skuddene under mer lys, jord og næring, slik at de kan vokse seg store.
7) Det aller beste er å plante urtene om til større krukker, da kan de vare hele sommeren. Enkelte typer som timian, sitronmelisse og mynte er flerårige, det vil si at de vokser opp på nytt neste år hvis du lar krukken stå på verandaen eller om du har plantet den i et bed i hagen.
8) Mange av urtene som sitronmelisse, oregano, timian, gressløk og kruspersille tåler å stå ute i den norske sommeren. Det gjør ikke basilikum og rosmarin, de trenger mer varme.
9) Gi gjerne litt gjødsel til planten, det er den vant til fra gården der den er dyrket.
10) Hvis du har kjøpt mer enn du klarer å bruke, så kan de fleste typer urter tørkes. Bind sammen små bunter og heng dem opp ned til de er helt tørre, så kan de oppbevares i en krukke.
Les også: Slik lager du urtehage
Plant gjerne urtene i større potter
Hafskjold gartneri har utarbeidet en informativ brosjyre om urter, som forteller mye om de ulike typene, hva de passer til og hvordan de skal stelles.
- Men mitt viktigste råd er at urtene er til for å spises. De er ikke ment å være en dekorasjon på kjøkkenbenken, men skal brukes mye mer enn folk gjør. Spis dem så raskt som mulig og bruk rikelig av urter i all slags mat, sier Hans Erik Fuglerud på Snarum gartneri i Lier.
Gartneren anbefaler å plante urtene ut i større potter hvis du ønsker at de skal vare lenge.
Et godt tips er å se på røttene. Hvis de er hvite i fargen så er det bare å plante, hvis de er mørke og brune kan det være vanskelig.
- Det tar dessverre noen dager fra planten forlater produsenten til den er hjemme hos forbrukeren. Og noen av dem får seg en trøkk på veien. Men de fleste vil kunne plantes om og da kan de vare lenge, sier gartneren.
Les også: Slik planter du hvitløk og ingefær hjemme
Basilikum er mest populær
Opplysningskontoret for frukt og grønt anbefaler deg å begynne med et par sorter urter, da er det lettere å få dem til å trives. Matkonsulent Toril Gulbrandsen oppfordrer deg til å eksperimentere med friske urter i maten.
- Start med de du liker best. Et enkelt tips er masse hakket koriander og noen dråper lime i en vanlig grønn salat. Det gir en ny salatopplevelse, sier Gulbrandsen til klikk.no.
Hun mener det er en god ide å plante urtene ut i større potter. Du kan også så frø selv, det gir kraftigere og mer solide planter enn når du planter ut de du har kjøpt på matbutikken.
Nordmenn har lagt sin elsk på basilikum og koriander er stadig mer populær.
- Basilikum er det friske krydderet som for øyeblikket er mest populært, men vi ser helt tydelig at frisk koriander er i sterk vekst. Samtidig er det viktig å nevne at kruspersillen fortsatt holder stand som en av de mest solgte krydderurtene, sier produsent Jan Tore Andersen ved Ravnsborg Gård i Asker.
Les også: Bygg ditt egen minidrivhus av gamle vinduer
Tørk urtene du ikke bruker
Toril Gulbrandsen har et annet lurt tips, hvis du ser at du ikke får brukt alle de flotte urtene som du har kjøpt.
- De fleste urtene kan fryses eller tørkes. Du kan lage bunter og henge med bladene ned på et tørt og luftig sted. Når bladene er helt tørre, risper du dem av stilken og oppbevarer dem i et tett glass eller boks, forteller hun.
Alle er skjønt enige i at vi bør bruke mye mer ferske urter i matlagingen, både i middagsretter, dressinger, sauser og desserter. Urter er veldig sunne og mer urter i maten kan redusere behovet for å bruke salt.
Denne saken ble første gang publisert 28/05 2013, og sist oppdatert 21/06 2018.