Oppussing av kjøkken

Fem kjøkken før og etter

Skal du pusse opp? Her er fem eksempler på hvordan det kan gjøres på kjøkkenet.

FØR OG ETTER: Marianne og Bjørn ga nøklene til kjøkkenleverandøren og reiste på ferie. Da de kom tilbake var det gamle, slitte kjøkkenet blitt flunkende nytt.
FØR OG ETTER: Marianne og Bjørn ga nøklene til kjøkkenleverandøren og reiste på ferie. Da de kom tilbake var det gamle, slitte kjøkkenet blitt flunkende nytt. Foto: FOTO: Strai Kjøkken
Sist oppdatert
Et av de mest populære rommene å fornye er kjøkkenet .

For ekteparet Marianne Dagfinrud og Bjørn Korsmo var det deilig å reise på ferie for så å komme tilbake et til et flunkende nytt kjøkken. De ga kjøkkenleverandøren frie hender til å omforme det gamle og nokså loslitte kjøkkenet til et moderne og funksjonelt bruks- og oppholdsrom.

Les også:

Oppussing: De 10 verste kjøkkentabbene

Vi har testet seks vaffeljern

Slik velger du oppvaskmaskin

Klassisk, stramt og funksjonelt kjøkken

– Vi er rett og slett kjempefornøyde, sier ekteparet Marianne Dagfinrud og Bjørn Korsmo.

FØR OG ETTER: Marianne og Bjørn ga nøklene til kjøkkenleverandøren og reiste på ferie. Da de kom tilbake var det gamle, slitte kjøkkenet blitt flunkende nytt.
FØR OG ETTER: Marianne og Bjørn ga nøklene til kjøkkenleverandøren og reiste på ferie. Da de kom tilbake var det gamle, slitte kjøkkenet blitt flunkende nytt. Foto: FOTO: Strai Kjøkken

- Det var rett og slett deilig å gi husnøkkelen til Strai Kjøkken, for så å sette seg på flyet til USA. Da vi kom hjem, var jobben gjort og alt vi trengte å gjøre var å sette ting på plass i skapene, sier Marianne Dagfinrud.

- Da vi landet på norsk jord etter USA-ferien var vi naturlig nok spente på resultatet, istemmer Bjørn Korsmo.

Da ekteparet endelig bestemte seg for å gjøre noe med kjøkkenet, gjorde de det til gagns. De har valgt et klassisk kjøkken med et stramt og funksjonelt preg, og med det aller siste innen hvitevarer og belysning. Det påkostede kjøkkenet har kjøleskuffer, innebygd kaffe-, espressomaskin og mikrobølgeovn, vinskap, helintegrert oppvaskmaskin - og mange andre moderne og smarte løsninger.

Paret kan videre fortelle at når de før bare brukte kjøkkenet til å lage mat, har de nå fått det så koselig der at de tilbringer mye av tiden sin der.

Nå kan hele slekta lage mat sammen

Med både barn og barnebarn i familien, ble huset fort fullt av folk.

KJØKKENET FØR: Det gamle kjøkkenet så slitent og utdatert ut.
KJØKKENET FØR: Det gamle kjøkkenet så slitent og utdatert ut. Foto: FOTO: Strai Kjøkken
LYST: Det nye kjøkkenet er lyst og luftig med mange funksjonelle løsninger.
LYST: Det nye kjøkkenet er lyst og luftig med mange funksjonelle løsninger. Foto: FOTO: Strai Kjøkken
SMARTE SKUFFER: Skuffer på kjøkkenet er en praktisk løsning, siden man lettere kommer til alle varene enn med et skap.
SMARTE SKUFFER: Skuffer på kjøkkenet er en praktisk løsning, siden man lettere kommer til alle varene enn med et skap. Foto: FOTO: Strai Kjøkken
RETT I KOPPEN: Med kokende vann fra kranen får du varmt tevann rett i koppen.
RETT I KOPPEN: Med kokende vann fra kranen får du varmt tevann rett i koppen. Foto: FOTO: Strai Kjøkken
OPPBEVARING: Et langt, smalt skap langs veggen gir god plass til kopper og kar.
OPPBEVARING: Et langt, smalt skap langs veggen gir god plass til kopper og kar. Foto: FOTO: Strai Kjøkken

Beboerne ønsket seg et kjøkken som både fungerte som et sosialt rom, og som produksjonskjøkken. Beboerne søkte om hjelp hos Bonytts interiørarkitekttjeneste. Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar fikk oppdraget å tegne en ny og bedre løsning.

SATTE KJØKKENET I STUA: Der tv-en sto, er det nå plassert et klassisk vitrineskap som utnytter plassen i hjørnet og innbyr til oppbevaring av finserviset.
SATTE KJØKKENET I STUA: Der tv-en sto, er det nå plassert et klassisk vitrineskap som utnytter plassen i hjørnet og innbyr til oppbevaring av finserviset. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen

Kjøkken Agnes fra Vedum kr 65 000

Benkeplater i sort eik (40 mm) kr 18 000

Vitrineskap Stockholm kr 10 000

Vaskekum fra Blanco kr 9000

Kran med kokende vann kr 12 000

Armatur KWC Eve kr 7000

Flisene Metalwood Silico fra Megaflis kr 1600

Miele hvitevarer kr 112 000

Håndverkstjenester kr 150 000

Maling kr 15 000

Totalt: kr 399 600

Kjøkken og stue har nå byttet plass. Det første man ser når man kommer inn i det nye rommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Oppvasksonen fikk en mer diskret plassering, og beboerne fikk en stor halvøy der mange kunne lage mat sammen. Nå er det dessuten større gulvplass midt i rommet - en utpreget fordel når både barn og voksen skal utfolde seg.

Selve huset er fra en gang på 1700-tallet. Det ga visse føringer, både lovpålagte og selvpålagte. For beboerne var det om å gjøre å modernisere uten samtidig å fordrive husets sjel.

Mørkt kjøkken ble til lyst allrom

I dette tilfellet skulle en spisestue og et kjøkken slås sammen til et funksjonelt allrom.

Utgangspunktet var en enebolig bygget i 1963. Familien bestemte seg for å pusse opp før de flyttet inn, og til det ønsket de hjelp. Den fikk de gjennom Bonytts Interiørhjelp, ved interiørarkitekt MNIL Beba V Holøyen.

FØR OG ETTER: Tidligere kom man rett inn på kjøkkenet fra entreen. Rommet manglet en sone der mange kunne oppholde seg samtidig. En gammel støpejernsovn er erstattet med en rentbrennende stålplateovn fra Contura, som nå forsyner hele rommet med varme og kos
FØR OG ETTER: Tidligere kom man rett inn på kjøkkenet fra entreen. Rommet manglet en sone der mange kunne oppholde seg samtidig. En gammel støpejernsovn er erstattet med en rentbrennende stålplateovn fra Contura, som nå forsyner hele rommet med varme og kos Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
DRO KJØKKENET INN I STUEN: Det første man ser når man kommer inn i allrommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Nå er det større gulvplass midt i rommet. Spisestue med langbord er i et tilstøtende rom. Når ventilatoren ikke er i bruk, kan den skyves opp for ikke å blokkere lysinnfallet.
DRO KJØKKENET INN I STUEN: Det første man ser når man kommer inn i allrommet er ikke lenger en rotete kjøkkenbenk. Nå er det større gulvplass midt i rommet. Spisestue med langbord er i et tilstøtende rom. Når ventilatoren ikke er i bruk, kan den skyves opp for ikke å blokkere lysinnfallet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Familiens utgangspunkt var at de ønsket en løsning i hvitt, men fryktet at det kunne bli "pregløst hvitt med et kaldt institusjonspreg", som de beskrev det. I tillegg ville de gjerne også ha tips til hvordan de skulle unngå at de sammenslåtte rommene fortsatt ble seende ut som to rom. Ett av problemene var en kjellertrapp bak kjøkkendøren. Løsningen ble å åpne opp, slik at kjellerstuen nedenunder ble en mer integrert del av huset.

FØR OG ETTER: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble revet og bidro til å skape en lys og åpen allromsløsning.
FØR OG ETTER: Veggen mellom kjøkkenet og spisestuen ble revet og bidro til å skape en lys og åpen allromsløsning. Foto: FOTO: Privat/Espen Grønli

Dette kostet det

Gulvfliser, Cæsar Glam, Farge Gala, 60 x 60, 13 kvm.: 12 624

Kjøkkeninnredning + hvitevarer, HTH: 213 800

Kjøkkenhette, Mantica, Røros: 15 600

Tapet, Nina Campbell, Col. Sylvana, Swan Lake, seks ruller, Tannum Tekstil: 3000

Rekkverk til trapp, Escala: 7920

Gulvteppe, Andrea: 2175

Belysning: 20 000

Maling, etc. 15 000

Totalt ca. 290 100

Løsningen skulle også være tilpasset familiens tenåringer, som foretrekker kjøkkenet både for lekselesing og pc-bruk. I tillegg skulle det være god plass til matlaging med venner og familie. Resultatet ble ifølge eierne mye bedre enn de hadde sett for seg. I sitt tidligere hadde de et kjøkken som både rommet matlaging, lekselesing og sosialt samvær.

- Slik ønsket vi det også i det nye huset, og det var interiørarkitekten som lanserte ideen om å fjerne veggen med døren som ledet ned til kjelleren. Det var et forslag som vi var veldig fornøyd med. Vi er også svært fornøyd med helheten; den skaper ro og harmoni. Interiørarkitekten har fått frem en god romfølelse. Blant annet var løsningen med en kjøkkenøy veldig bra. Den er et sted for lekselesing og arbeid, men også et samlingssted for matlaging og sosialt samvær.

Ny med tapet og kjøkkenhalvøy

Kjøkkenet er ikke til å kjenne igjen. Veggen har fått nytt tapet, kjøkkeninnredningen er ren og hvit, gulvet er dekket av vinyl og det glitrer i flismosaikken over kjøkkenbenken. Forandringen er blendende, men oppussingsprosjektet stikker dypere enn førsteinntrykket kan forlede en til å tro.

Utfordringen var nemlig at rommet var for lite og overgangen til stuen for dårlig. Sissel og Thomas Bjørsvik skrev følgende nødmelding til Bonytts interiørarkitekttjeneste:

FARGEKLATT: Fargen på kjøkkenfronten er i en dus gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite. Et limegrønt gulvteppe komplementerer taklampen. Kjøkkenet er stort, med mye benkplass og åpent gulv. Eierne har derfor valgt å kombinere spisestue og kjøkken.
FARGEKLATT: Fargen på kjøkkenfronten er i en dus gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite. Et limegrønt gulvteppe komplementerer taklampen. Kjøkkenet er stort, med mye benkplass og åpent gulv. Eierne har derfor valgt å kombinere spisestue og kjøkken. Foto: FOTO: Espen Grønli
ROMSLIG: Kjøkkenet er stort, med mye benkplass og åpent gulv. Eierne har derfor valgt å kombinere spisestue og kjøkken.
ROMSLIG: Kjøkkenet er stort, med mye benkplass og åpent gulv. Eierne har derfor valgt å kombinere spisestue og kjøkken. Foto: FOTO: Espen Grønli
INTEGRERT: Skap, skuffer og hvitevarer er integrert i veggen, og gjør kjøkkenet ryddig. Fargen på kjøkkenfronten er i en dus gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite. I bakgrunnen ser vi glassgelenderet til trappen ned.
INTEGRERT: Skap, skuffer og hvitevarer er integrert i veggen, og gjør kjøkkenet ryddig. Fargen på kjøkkenfronten er i en dus gråbrun tone, som skaper varme mot det hvite. I bakgrunnen ser vi glassgelenderet til trappen ned. Foto: FOTO: Espen Grønli

"Kjøkkenet vårt har tre dører og to vinduer, og berører alle veggene. Vi ønsker hjelp til å åpne opp og lage en god overgang til stuen".

FØR OG ETTER: Bordet ble beholdt. Plasseringen ved vinduet var det ingen grunn til å endre på. Alle overflatene er blitt overhalt.
FØR OG ETTER: Bordet ble beholdt. Plasseringen ved vinduet var det ingen grunn til å endre på. Alle overflatene er blitt overhalt. Foto: FOTO: Espen Grønli

Dette kostet forvandlingen

Kjøkkeninnredning kr 87 000

Hvitevarer kr 37 200

Benk, vask og blandebatteri kr 29 400

Fliser kr 6 600

Gulv kr 6 450

Tapet kr 1 000

Belysning kr 4 600

Stoler kr 5 450

Barkrakker kr 8 700

Diverse håndverkertjenester kr 40 000

Totalt: kr 226 400

Kjøkkenhalvøy

Bonytts interiørarkitekt Bernt Pedersen skisserte en løsning hvor en kjøkkenhalvøy sto for overgangen mellom kjøkken og stuen.

- En kjøkkenhalvøy er en naturlig avgrensning. Dersom man ikke kan legge samme type gulv i begge rom, kan man understreke overgangen ved å velge et helt annet type gulv, sier interiørarkitekten til Bonytt.no.

I dette tilfellet falt valget på et vinyldekke med dørkeplatemønster vi kjenner fra skip og offentlige bygg som er utsatt for stor slitasje.

Vinyl er særlig egnet som gulv i rom med mye slitasje, som det jo er på kjøkkenet. Materialet er lett å rengjøre og behagelig å gå på. Når man mister noe på gulvet er det mindre risiko for at det knuser.

Så lyset

I det veggen mellom stue og kjøkken ble revet og de to rommene slått sammen, skjedde det forutsigbart nok, noe med lyset. Nå kommer nemlig dagslyset inn fra tre kanter.

De lyse flatene tar godt vare på lyset her inne. Den nøytrale paletten bidrar også til at signalobjekter trer tydeligere frem.

- Når man er tro mot en såpass nøytral palett kommer fargesterke objekter som kjøkkenredskaper og planter godt frem og formelig spruter av energi, påpeker interiørarkitekten.

Kjøkkenet ble totalforandret

Familien hadde allerede frisket opp kjøkkenet én gang. Den gangen benyttet de noen smarte snarveier for å oppgradere kjøkkeninnredningen.

Nå mente de at tiden var moden for en grunnleggende forbedring. Men de trengte ekspertideer for å finne ut hvordan. Familien Gillebo/Olsen søkte eksperthjelp av en av Bonytts interiørarkitekter, Beba Vaxevanidou Holøyen.

Hun fikk frie tøyler.

Nye perspektiver

FØR OG ETTER: Der det tidligere var benkeplate med kum er det nå en kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer.
FØR OG ETTER: Der det tidligere var benkeplate med kum er det nå en kjøkkenvegg med integrerte hvitevarer. Foto: FOTO: Espen Grønli
VINYLGULV: Det røffe dørkeplatemønsteret bidrar på en skånsom måte til å bringe inn et industrielt, halvoffentlig element. Vinylgulvet er levert av Polyfloor. Kjøkkeninnredningen er fra Gunnestad trevarefabrikk.
VINYLGULV: Det røffe dørkeplatemønsteret bidrar på en skånsom måte til å bringe inn et industrielt, halvoffentlig element. Vinylgulvet er levert av Polyfloor. Kjøkkeninnredningen er fra Gunnestad trevarefabrikk. Foto: FOTO: Espen Grønli
HORISONTALE STRIPER: Det stripete tapetet er fra Borge, og bidrar ifølge interiørarkitekten til at veggen virker lengre. Pendellampen Frisbee fra Flos gir godt lys nedover samtidig som den flate skiven ikke sperrer for utsikten.
HORISONTALE STRIPER: Det stripete tapetet er fra Borge, og bidrar ifølge interiørarkitekten til at veggen virker lengre. Pendellampen Frisbee fra Flos gir godt lys nedover samtidig som den flate skiven ikke sperrer for utsikten. Foto: FOTO: Espen Grønli
ETT ROM, TO SONER: Kjøkkenavdelingen er tydelig avgrenset gjennom en barløsning og bruk av ulikt gulv. Det grafiske motivet fra tapetet gjentas i barkrakkene fra Pedrali som er hvite på utsiden og svarte på innsiden, noe som også gir dem et luftig preg.
ETT ROM, TO SONER: Kjøkkenavdelingen er tydelig avgrenset gjennom en barløsning og bruk av ulikt gulv. Det grafiske motivet fra tapetet gjentas i barkrakkene fra Pedrali som er hvite på utsiden og svarte på innsiden, noe som også gir dem et luftig preg. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Vi så for oss et kjøkken som kun besto av benkeskap og overskap, typisk Ola nordmann, sier Kim Olsen.

STILRENT: Kjøkkenet er enkelt og stilrent med en stor kjøkkenøy som fungerer som både arbeidsbenk og spisebord.
STILRENT: Kjøkkenet er enkelt og stilrent med en stor kjøkkenøy som fungerer som både arbeidsbenk og spisebord. Foto: FOTO: Espen Grønli

Ikke overraskende så interiørarkitekt Beba Vaxevanidou Holøyen for seg noe annet. Beba har stor erfaring med å utfordre nordmenns mer eller mindre fastlåste syn på innredning. Nå som hun sto helt fritt, hadde hun alle muligheter til å lage et vågalt, fargespekket kjøkken.

Funksjonalitet hadde førsteprioritet. Det var et mål å kunne gjøre rent så enkelt og effektivt som mulig. Ingen profilerte skapfronter der smuss og støv kan sette seg; glatte fronter er enklere å holde rent. Det gjelder også på benken, i kummen og over sprutsonen. Der ble fliser med fug erstattet av en plate i herdet glass. En slik rasjonell tilnærming har imidlertid en hake. Det kan fort bli litt sterilt.

For å myke opp de glatte flatene foreslo interiørarkitekten fliser, fronter og benkeplate med et hint av mønster. Benkeplaten er lett spettet, i frontene kan man ane spor av imitert wengé, og de store gulvflisene har diskrete striper i grånyanser.

Endret bomønster

Fornyelsen har også gjort noe med hvordan familien bor.Tyngdepunktet har forflyttet seg inn på kjøkkenet. Det hører med til bildet at åpningen mellom kjøkken og stue er blitt fordoblet. Det gjør at kjøkkenet ikke lenger er blitt et isolert rom, men i større grad henger sammen med stue og spisestue.

- Vi tilbringer mye mer tid på kjøkkenet nå. Vi sitter mindre i sofaen, og spisestuen bruker vi nesten ikke lenger, sier Wenche.

Dermed har familien blitt mer sosial også.

FØR OG ETTER: Oppussingen av kjøkkenet førte til radikale endringer.
FØR OG ETTER: Oppussingen av kjøkkenet førte til radikale endringer. Foto: FOTO: Espen Grønli
FØR OG ETTER: Spiseplassen er fremdeles ved vinduet, men bordet er flyttet ut og erstattet av en kjøkkenøy med koketopp og barløsning.
FØR OG ETTER: Spiseplassen er fremdeles ved vinduet, men bordet er flyttet ut og erstattet av en kjøkkenøy med koketopp og barløsning. Foto: FOTO: Espen Grønli
HALVÅPEN LØSNING. Kjøkken og stue er delvis knyttet sammen. Når man jobber ved kokeplaten, står man ikke lenger med ryggen vendt mot sittesonen og stua.
HALVÅPEN LØSNING. Kjøkken og stue er delvis knyttet sammen. Når man jobber ved kokeplaten, står man ikke lenger med ryggen vendt mot sittesonen og stua. Foto: FOTO: Espen Grønli
FORSTØRRET ÅPNINGEN: Åpningen inn til kjøkkenet ble utvidet til det dobbelte. Kjøkkenet er enkelt og stilrent i svart og hvitt. En smal rad med overskap over vasken har gjennomsiktige glass slik at serviset så vidt synes igjennom.
FORSTØRRET ÅPNINGEN: Åpningen inn til kjøkkenet ble utvidet til det dobbelte. Kjøkkenet er enkelt og stilrent i svart og hvitt. En smal rad med overskap over vasken har gjennomsiktige glass slik at serviset så vidt synes igjennom. Foto: FOTO: Espen Grønli
GRÅ INNRAMMING: Fôringen rundt skapveggen ble opprinnelig malt hvit, men da fremsto de nye frontene som gulnede. Med gråfargen som ble valgt i stedet, fikk frontene tilbake sitt delikate, kremhvite preg. Hvitevarene er integrert i kjøkkeninnredningen, og fremstår som rammet inn av en grå kant som skiller veggen fra kjøkkeninnredningen.
GRÅ INNRAMMING: Fôringen rundt skapveggen ble opprinnelig malt hvit, men da fremsto de nye frontene som gulnede. Med gråfargen som ble valgt i stedet, fikk frontene tilbake sitt delikate, kremhvite preg. Hvitevarene er integrert i kjøkkeninnredningen, og fremstår som rammet inn av en grå kant som skiller veggen fra kjøkkeninnredningen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også