gulvbelegg på kjøkkenet

Skal du legge gulvbelegg på kjøkkenet?

Her er de vanligste gulvbeleggene å velge mellom.

GULVBELEGG PÅ KJØKKENET: Kjøkkengulvet skal tåle så mangt, og på kjøkkenet kan du velge mellom blant annet gummigulv, parkett eller laminat. FOTO: Getty Images.
GULVBELEGG PÅ KJØKKENET: Kjøkkengulvet skal tåle så mangt, og på kjøkkenet kan du velge mellom blant annet gummigulv, parkett eller laminat. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Før du velger gulv kan det være fint å tenke over hva du bruker kjøkkenet til og hvor mye slitasje rommet utsettes for, sier markedskoordinator ved Tarkett, Linn Hagtvedt.

Kjøkkenet er ofte «hjertet i hjemmet» og et allrom for sosiale samlingspunkt i en hektisk hverdag.

- Man tenker kanskje ikke så mye på det i det daglige, men rommet og gulvet utsettes for en del slitasje. Særlig rundt bordet, foran kjøkkenbenk og skuffer og skap. Vi søler fra komfyr og vask, og kanskje mister vi også noe i gulvet fra tid til annen, sier Hagtvedt.

De vanligste gulvbeleggene til kjøkken

• Parkett

• Klikkvinyl

• Laminat

• Vinyl på rull

• Linoleum

• Kork

• Gummi

- Vinyl og klikkvinyl er utmerkede produkter som du enkelt kan legge selv. Produktene kommer i alt fra moderne, duse trevanser til marokkansk-inspirerte flisemønster og grafiske design. Gulvene tåler røffe rak og har god slitestyrke, i tillegg til at de har egenskaper som gjør dem enkle å rengjøre samtidig som de er motstandsdyktige mot smuss og fukt, forteller Hagtvedt.

Også linoleum er en favoritt for mange grunnet sine naturlige egenskaper og livlige fager.

- Linoleum er i likhet med vinyl og laminat et svært slitesterkt produkt, sier Hagtvedt.

Gulvbelegg for alle

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Men; hvorfor bør man velge gulvbelegg fremfor eksempelvis flis eller annet gulv?

- Ulike materialer innehar ulike egenskaper, men fellestrekk for vinyl, klikkvinyl og laminat er at dette er hardføre gulv som er motstandsdyktige mot fukt, smuss og riper. I tillegg er de enkle å rengjøre og krever lite eller ingen vedlikehold, forteller Hagtvedt.

Vinylgulv med tekstilbakside gir lyddempende effekt, og føles mykt og godt å gå og stå på, noe som kan være en fordel dersom man har små barn.

- Laminatgulv er utrolig slitesterke samtidig som de er motstandsdyktige mot smuss og riper. Har du husdyr kan dette være gode egenskaper å tenke på, råder Hustvedt.

I tillegg kan pris være en avgjørende effekt; vinyl- og laminatgulv ligger noe lavere i pris enn parkett og enkelte tregulv.

- På et kjøkken ville jeg ha valgt belegg fremfor fliser, ettersom fliser er harde og kalde å trø på uten varmekabler under. Ulempen med flis er at det kan oppleves hardt, samt å miste ting på gulvet garantert knuser gulvet. Fugene kan også være vanskelig å holde rene, sier Mona Ravndal, kategoriansvarlig for Homemaker.no.

Slik velger du riktig gulvbelegg

- Når du skal velge et belegg, bør du tenke over bruken og hvilke behov du har. Om du for eksempel har dyr og om vannskålen skal stå på gulvet, kan det være lurt å velge et helt tett belegg uten skjøter. Har du barn som sitter og leker på gulvet kan du gjerne velge et belegg som er varmt og godt å sitte på, råder Ravndal.

Hun har oppgitt følgende oversikt over de mest populære gulvbeleggene til kjøkken:

1. Vinylgulv på rull - kjøkken: Dette er helt vanntett, har en myk bakside og en hard og slitesterk overflate som tåler vannsøl svært godt. Vinyl kan du fint håndtere selv. Pris: 200-400 kroner

2. Klinnvinyl: Dette er et gulv som selges mer og mer til kjøkkenet. Dette gulvet kommer i staver og klikkes sammen med en gummiklubbe. Det er veldig enkelt å legge selv, kommer i flere design og tåler vannsøl svært godt. Pris: 298-498 kroner

3. Laminat på kjøkken: Laminat tåler mye «trafikk» og stor slitasje. Vær litt forsiktig med vannsøl ettersom skjøtene ikke er tette og vann kan trekke ned. Pris: 150-400 kroner

4. Gummigulv på kjøkken: Dette finnes på både rull og som fliser. Gummi demper både lyd og trinnlyd i et rom og er lett å vedlikeholde. Du bør unngå vannsøl som blir liggende ettersom det kan lage endringer i fargen. Pris: 300-700 kroner

5. Korkgulv på kjøkken: Dette er veldig behagelig å gå på og gir litt etter når du trør på det, men går tilbake til sin opprinnelige form etterpå. Skarpe gjenstander kan gjøre skade i overflaten. Pris: 300-500 kroner