benkeplate på kjøkkenet

Guide til benkeplater på kjøkkenet

Bør du velge en benkeplate i granitt, marmor, kompositt, corian, betong, laminat, tre eller stål?

BENKEPLATE PÅ KJØKKENET: en benkeplate i betong krever behandling og impregnering, mens en benkeplate i laminat tåler flekker, riper og fuktighet. Hvilken benkeplate bør du velge? Foto: Gettyimages.com.
BENKEPLATE PÅ KJØKKENET: en benkeplate i betong krever behandling og impregnering, mens en benkeplate i laminat tåler flekker, riper og fuktighet. Hvilken benkeplate bør du velge? Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

En benkeplate er kanskje kjøkkenets kronjuvel. Den synes godt, skal tåle det meste og helst vare evig - og stadig vekk kommer det også nye trender til materialer i kjøkkenbenken. I denne guiden gir ekspertene deg sine råd og forteller hva de selv har valgt til sitt kjøkken.

Corian, marmor, betong og kompositt

En kjøkkenbenk i steinfamilien gir ofte en eksklusiv følelse og kan vare evig, men det er stor forskjell på de ulike steinsortene. Noen krever mye vedlikehold, mens andre tåler det meste og er nærmest vedlikeholdsfrie.

- De mest slitesterke materialene finner vi i steinfamilien, sett bort fra betong og marmor, som er de mest følsomme, sier produktsjef i Drømmekjøkkenet, Ola Danielsson.

Også kategorigruppesjef i Maxbo, May Britt Askvik, mener at stein er klassisk og gjør seg godt som benkeplate.

- Granitt, marmor, kompositt og corian går aldri av moten. Hvor holdbar en kjøkkenbenk av stein er, kommer an på type stein og hvor hard den er. Spør en ekspert før du handler, sier hun.

Les også: Guide til materialene over kjøkkenbenken

Laminat benkeplate

- Benkeplater i laminat er motstandsdyktige mot flekker, riper og fuktighet, noe som gjør dem slitesterke og enkle å ta vare på, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Siv Elizabeth E. Westin.

Ulempen med laminat er at det ikke er et rent naturprodukt.

- Laminat er et godt valg og tåler svært mye, og er dessuten mer holdbart enn tre. For de som er opptatte av naturmaterialer, så er ulempen med laminat at det ikke er et rent naturprodukt. Det kan se ut som tre eller stein, men er ikke det, sier Askvik.

Les også: Slik bytter du benkeplaten selv

Benkeplate i tre

- Massivt tre krever vedlikehold. Laminat er et billigere alternativ og er relativt motstandsdyktig, men ikke varmebestandig, sier Danielsson.

- Det positive med tre er at det gir et varmt uttrykk og aldri går av moten. Blir benken ripete, er den enkel å pusse ned. Ulempen er at tre krever noe vedlikehold og må behandles med olje - det er dessuten et materiale som lettere får svimerker dersom uhellet skulle være ute, sier Askvik.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Ekspertene anbefaler deg til å tenke over hvilken tresort du velger.

- Eik er et hardt og bra materiale til en kjøkkenbenk. Furu får lettere riper enn eik, forklarer Askvik.

Dersom du vil ha muligheten til å sette den varme kjelen rett på benkeplaten, må du velge noe annet. Keramikk tåler for eksempel temperaturer opptil 1200 grader.

- Materialene som er fullstendig varme- og ripebestandige er dekton og keramikk, sier Danielsson.

Les også: Slik velger du riktig gulvbelegg på kjøkkenet

Stålplate og akrylplate

Rustfrie stålplater kan benyttes som kjøkkenbenk og til veggen. Fordelen er at det gir et særegent uttrykk og at det er svært hygienisk.

- Dette er et fint materiale, men det kan få flekker og krever noe vedlikehold, sier Askvik.

Akryl er et rimelig alternativ.

- Benkeplater i akryl spesialtilpasses etter mål og støpes i ett stykke. Hvis du vil, kan du få en helintegrert oppvaskkum i samme materiale for et helt unikt stiluttrykk. Benkeplater i akryl består av en kjerne av sponplate, noe som gjør dem rimeligere, lettere og enklere å transportere og håndtere, forklarer Westin.

Farge på benkeplaten

- Generelt vises alle vannflekker på mørke plater, mens lyse og hvite plater har lettere for å ta til seg smuss uten at man ser det like godt, sier Danielsson.

Han forteller at han ser en økende tendens til at forbrukere velger benkeplater som harmonerer med resten av kjøkkeninnredningen.

- Ofte i samme farge som kjøkkenet, men mange ønsker også at benkeplaten skal fungere som en kontrast, sier Danielsson.

Ekspertenes valg av benkeplater

- Jeg har en kritthvit, matt komposittplate som er 22 millimeter tykk, sier Danielsson.

- Jeg har laminat. Jeg har hatt massivt tre tidligere og var veldig fornøyd med det, men bestemte meg for laminat denne gangen nettopp fordi det krever mindre vedlikehold. Og så tåler det mer, som er greit når en toåring skal være med å lage mat, sier hun.