Området mellom kjøkkenbenk og skap
Sprutsoneterapi
Vil du få et stilig kjøkken med enkle grep? En spenstig sprutsone kan gjøre mer enn du tror.
Mange vegrer seg mot å prøve ut vågalt interiør og trender på kjøkkenet, fordi de tenker det skal vare lenge. Men sprutsonen, området mellom kjøkkenbenk og overskap, kan være et egnet sted for å tilføre kjøkkenet det lille ekstra. Arkitekt Søren Eriksen i Boform Norge registrerer at mange folk nå ikke ønsker seg overskap i det hele tatt, og at sprutsonen blir et dekorativt element i seg selv.
- Mosaikk, fliser, steiner og steinhyller bruker vi mye. Ofte anbefaler vi ekstra dybde på veggen, så man kan sette ting ned fremfor seg og få bedre plass å jobbe på, sier han.
På sprutsonen merker han at minimalismen er på vei bort fra norske kjøkken.
- Nå kommer det mer at man kan ha små krydderurter og verktøy på veggen. Det er igjen lov å se at det er et kjøkken som blir brukt, sier han.
Kant bak benken
En annen trend som har kommet tilbake, er å lage en oppkant som henger sammen med benkeplaten og andre linjer i rommet. Før var kanten kanskje 5 cm, nå dras den gjerne 15-20 cm opp.
- Oppkanten er egentlig en skjult skatt, som alltid har vært der, men som man nå bruker på mer spenstige måter. Det er veldig praktisk fordi det tar spruten der det trengs, og det kan gjøres som et arkitektonisk element, særlig hvis du ikke har overskap. Det kan bli veldig fint, sier interiørarkitekt MNIL Mie Grevstad i Magenta Interiørarkitekter AS.
Men det må være i samme materiale som benken, understreker Grevstad, som også har sansen for en større sprutsone i samme materiale som kjøkkenbenken.
- Sprutsonen må tenkes på som en helhetlig del av kjøkkenet, presiserer hun.
I tillegg har hun lagt sin elsk på plater av kobber lagt under glass i sprutsonen.
- Da får man kobberfargen med glassets vaskbarhet, sier hun, og fremhever også at messing er her for fullt.
En annen trend mange kanskje ikke tenker på i en sone som er mye utsatt for vann, er solide trematerialer.
- Røft treverk, som drivved, som tåler å bli sprutet på uten å bli styggere, kan være veldig fint, mener Grevstad.
Tapet under glass
For kunder som ønsker et rent og ryddig uttrykk på kjøkkenet, legger Grevstad også ofte glass i sprutsonen, men da er det viktig å være oppmerksom på montering.
- Glasset bør tilpasses hos en glassmester, og man må være nøye med å få det limt og silikonert, så det blir helt tett, sier hun.
Hvis det skal være glass, må det være helt stramt, ellers kan skitt og fukt lett snike seg bak glasset.
Klart glass kan også legges utenpå en malt vegg eller en fritt valgt tapet som du kan legge selv. Våtromstapet kan legges rett på veggen.
- I sprutsonen kan du bruke all slags tapet under dersom du har glass over, du kan også lakke med en matt lakk over fibertapet, sier Birgit Torkildsby, produktansvarlig i tapetleverandøren Borge.
Aller enklest og rimeligst er kanskje likevel våtromsmaling rett på veggen.
For deg som foretrekker mosaikkfliser på sprutsonen, må du passe på å bruke riktig type fuge, ellers kan de være vanskelig å holde rene.
Noen velger å sette et speil i sprutsonen, men interiørarkitekten minner om at man da speiler alt.
- Hvis man bare er bittelitt rotete, blir det dobbelt rot, advarer hun.
Kan man ha marmor på kjøkkenet?
Grevstad har registrert trenden med steinmaterialer, særlig marmor.
- Marmor er kjempefint, men kanskje ikke akkurat i den sonen, mener hun, og påpeker at steinmaterialene som er mest i trendbildet akkurat nå, som marmor og ulike naturstein, ikke tåler så godt sitrus- syresprut og rødvinsflekker.
- Det er litt risikabelt. Om du spruter spray-jif på ekte marmor, går det i oppløsning, sier hun.
Da anbefaler hun heller komposittløsninger eller granitt.
Boform leverer på sin side mye stenplater til kjøkkenet, og mye marmor, og sier at tilbakemeldingene fra kundene er at det er mye lettere å holde rent enn mange tror.
Grevstad oppfordrer folk til å tørre å være kreative.
- Som med interiør generelt nå, er det fritt frem for alt. Det er kult hvis man klarer å gjøre noe som er annerledes, så lenge det er funksjonelt og helhetlig, sier hun.
- Dette kjøkkenet kan du lage selv
Denne saken ble første gang publisert 01/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.