Test av induksjonstopper
Siemens og Bosch koker vann fortest
Men er du opptatt av rengjøring, er Gram best.
Induksjonstopper kommer i stadig flere hjem, blant annet fordi de er langt mer effektive enn tradisjonelle kokeplater. Vannkoking for eksempel, tar langt kortere tid, bare noen minutter for et par liter vann.
Men selv induksjonstopper har varierende ytelser, og det har svenske Testfakta testet. De har latt SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut bryne seg på ni indukasjonstopper. Testen viste at det ikke skiller mye på ytelse blant de ulike modellene, men derimot når det gjaldt rengjøring var det relativt sett større forskjeller. Prisen varierte også mye, men uten at ytelsen korrelerte tilsvarende.
Siemens induksjonstopp kom best ut i testen. Særlig på områdene koketid og varmefordeling i kokesonen var den best. Den får også god karakter på rengjøringsmomentet. Nummer to på listen, Bosch sin modell, hadde like god koketid men noe dårligere på rengjøring.
Begge disse to koster over 8000 kroner, mens den billigste, fra Ikea koster 3800 kroner.
Den som kom dårligst ut i testen var modellen fra Cylinda, blant annet fordi den var vanskelig å rengjøre.
Jevne ytelser
Alle av de ni testede toppene kom ut ganske jevnt når det gjaldt koketid med boost-funksjon. Prestasjonene på to liter vann varierte bare med 45 sekunder. Men uten boost-funksjonen var variasjonene langt større. Der skilte modellen fra Gram seg særlig ut i negativ retning. Den brukte over fem minutter lengre tid på å koke de to literne med vann.
- Det er ingen feil med den, annet enn at her har produsenten valgt å gi den en lavere effekt. Så dersom man vil koke opp vann hurtig på Gram-modellen, må man bruke den største kokesonen, sier testleder på SP, Mathias Bark, til klikk.no.
Rengjøring og riper
Ifølge Testfakta holdt alle toppene en jevn kvalitet, men derimot var det stor variasjon på hvor lette de var å rengjøre og holde pene. For selv om den store fordelen med induksjonstopper er at varmen forsvinner så fort gryten eller stekepannen fjernes, bør de likevel ifølge testerne være lette å rengjøre, særlig i en hektisk hverdag.
Her skilte Gram seg positivt ut. Med bare vann og litt oppvaskmiddel var det lett å få bort rester av fløte, potetvann og kokesjokolade. På Cylinda sin modell ble derimot flekkene værende, selv om man forsøkte med både skrape og spesialmiddel.
Også i ripetesten kom Gram best ut. Testen ble utført ved at laboratoriet målte kraften som måtte til for å lage en ripe i overflaten.
- Sammenlignet med de modellene som kom dårligst ut, er det nødvendig med dobbel kraft på Gram sin modell for å lage en ripe.
Jevnt strømforbruk
Toppene er også ganske jevne når det gjelder strømforbruk, og ifølge testerne har alle også en jevn varmefodeling over kokesonene. Den største temperaturforskjellen hadde Ikeas topp, der skilte det ni grader mellom midten og kanten på full effekt.
- Det må man likevel si er lite. Derimot tror jeg at kvaliteten på de grytene og stekepannene som brukes har større betydning for resultatet, poengterer Bark.
Tilgjengelighet på det norske markedet
Siden dette er en svensk test, har klikk.no sjekket om modellene er tilgjengelige i det norske markedet. Og det er alle modellene. Men selv om man ikke finner dem på nettsidene til de store elkjedene, betyr ikke det at modellen ikke lenger selges hos dem.
- Det man bør gjøre er å ta kontakt med den forretningen man vanligvis benytter og bestille modellen der, sier produktsjef i Electrolux Home Products Norway, Terje Eriksen, til klikk.no.
- At man eventuelt ikke finner dem på nettsidene, har å gjøre med hva kjedene velger å legge ut på sine sider.
Slik ble testen gjennomført
Testene ble gjennomført på følgende momenter: Koketid, effektforbruk, ripemotstand, rengjøring og varmefordeling i kokesonen.
Koketiden ble målt ved å koke opp to liter vann på den største og mellomstore kokesonen. Testen ble gjennomført med og uten booster.
Ripemostanden ble angitt ved å måle den kraften som skulle til for å ripe i toppens overflate. Dess større kraft jo bedre ripemotstand.
Rengjøringstesten ble gjennomført med fire ulike matrester: Sukker, hvit kokesjokolade, potetvann og krem. Disse ble brent fast mellom kokekaret og kokesonen. Toppen ble deretter rengjort på tre forskjellige måter: Skrape, klut fuktet med rengjøringsmiddel og klut fuktet med spesialmiddel for rengjøring av induksjonstopper. Laboratoriet bedømte hvor lett det var å få bort flekkene.
Varmefordelingen i kokesonen ble målt med varmekamera på tre punkter i grytens innerbunn, og ved å måle temperaturforskjellen på disse punktene. Målingen ble gjennomført etter ett minutt med full effekt (uten booster).
Karakterfastsettelse
De ulike delmomentene fikk den samme vektingen, og det betyr at hver delkarakter påvirker totalkarakteren med 20 prosent.
Høyeste mulige totalkarakter er 5, som klikk.no har gjort om til en 6-talls skala. Men fordi den høyeste oppnådde karakteren var nærmere fire enn fem (4,4), har vi valgt å ikke dele ut 6 til noen av modellene. Videre skiller det bare 0,6 poeng (Testfaktas 5-talls skala) mellom den beste og dårligste modellen. Vi har derfor valgt å karaktersette kun med 5-ere og 4-ere.
Denne saken ble første gang publisert 15/09 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.