Vann og helse
Det skyldes luft i vannet
Og du kan drikke det uten problemer.
Hygienen er en avgjørende faktor for trivselen på kjøkkenet, enten det handler om bruk av skjærefjølen eller håndtering av oppvaskkluten. Et element vi tar for gitt i Norge er kvaliteten på vannet, og vi har sjelden grunn til bekymring. Men de fleste av oss har likevel opplevd at vannet som kommer ut av tappekranen er hvitt, som om vi glemte igjen en melkeskvett i bunnen av det.
Årsaken til det er i de aller fleste tilfeller uskyldig, men noen få ganger kan det være andre forhold som er grunnen til "grumset" og da kan det være fornuftig å få sjekket vannet.
En rask test kan imidlertid avsløre om det er grunn til bekymring.
Men generelt, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), er det ingen grunn til å uroe seg.
"Nivået av miljøgifter, plantevernmidler, tungmetaller og andre uønskede stoffer i vannkildene er lavt, og representerer ikke noe helsemessig problem i de vannkildene som benyttes til drikkevannsproduksjon. I enkelte regioner kan imidlertid grunnvannsbrønner inneholde for mye fluor, og i visse områder er det problemer med radon (en radioaktiv gass) i grunnvannet", skriver de på sine nettsider.
Luft i rørene
- Det at vannet noen ganger blir hvitt når man tapper, er et ganske kjent fenomen, forklarer sjefingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Lars Hem, til klikk.no.
Forklaringen er ifølge sjefingeniøren veldig enkel.
- Det kan enten være at vannet har stått lenge og blitt varmet opp, eller at vannet har vært skrudd av over en lengre periode, og da kan det ha samlet seg luft i rørene.
Når dette vannet tappes fra kranen vil det være fullt av luftbobler, som gjør at vannet blir hvitaktig. Disse frigjøres imidlertid når vannet havner i et glass eller lignende.
Kalk i vannet
Lars Hem understreker at det er helt ufarlig å drikke det "hvite" vannet. Noe annet er det, ifølge bolius.dk, dersom det hvite ikke forsvinner.
"Den hvide farve kan dog også skyldes, at der er kommet fremmede stoffer i ledningsnettet. I så fald må du ikke drikke vandet, og du bør straks kontakte dit vandværk", skriver de.
Hovedsaklig er det kalk som vil kunne skape en lignende farge på vannet, men da som følge av tilførsel av andre stoffer. "Ved tilførsel av CO2 eller karbonat kan kalken felles ut og gjøre at vannet blir turbid (melkeaktig)", skriver FHI på sine sider.
Ifølge forsker ved FHI, Vidar Lund, er vannet i Norge i utgangspunktet svakt surt, slik at vannverkene tilsetter kalk for å gjøre det basiskt.
- Men det er ingen av vannverkene som tilsetter så mye kalk at det vil kunne medføre utfelling, da må det i så fall være som følge av en tilfeldig feildosering, sier han til klikk.no.
Borte i løpet av to minutter
Ifølge bolius.dk kan det raskt stadfestes om det hvite skyldes andre ting enn opphopning av oksygen.
Først fyller man et glass med vann.
Er det kun luft som forårsaker det hvite, skal vannet bli klart fra bunnen og opp. Og det skal skje i løpet av et par minutter.
Blir vannet derimot ikke klart etter noen minutter, kan det være grunn til å få det sjekket nærmere.
- Og dersom vannet vedvarer å være hvitt når det tappes fra kranen, er dette tegn på at noe er galt og en bør kontakte vannverket, utdyper Hem, som forteller at de i Vann- og avløpsetaten aldri har vært borte i at hvitt vann er et vevarende problem.
Vannverkets ansvar ender i grøfta
Dersom du har problemer med vannkvaliteten, ender vannverkets ansvar i utgangspunktet i grøften utenfor huset ditt.
- Juridisk sett går vårt ansvar frem til det såkalte anboringspunktet i rørgrøften, men generelt er vi behjelpelige med råd selv når årsaken ligger inne i boligen, forklarer Hem.
- Tidligere kunne det være problemer med kobberrørene i boligene, fordi vannet hadde for lav pH. Årsaken var at den lave pH-verdien utløste kobberet. Blant annet var det på Sørlandet, med lavere pH enn det som er i råvannet i Oslo, tilfeller med at de som bleket håret endte opp med et grønnskjær som følge av kobber i vannet.
Gjennomgående god vannkvalitet
Ifølge Lund er det generelt sett god kvalitet på det vannet som kommer ut av norske tappekraner.
- Problemet med norsk vann er at det i utgangspunktet er surt og i noen tilfeller farget av blant annet humus, men de store vannverkene har iverksatt tiltak som har gjort kvaliteten god, utdyper han og tilføyer at mange vannverk har gått over til UV-bestråling som desinfiseringsmetode i stedet for klor.
- Utfordringen nå ligger i ledningsnettet. Der er det et stort behov for fornyelse. I noen tilfeller kan så mye som 50 prosent av vannet bli borte fra kilde til forbrukerpunkt.
Lund forklarer at den dårlige kvaliteten gjør rørene utsatt for brudd, og i noen tilfeller kan dette føre til undertrykk i ledningene slik at urenheter blir sugd inn i vannet.
Og til dem som er usikker på vannkvaliteten, er rådet fra Lars Hem å ta kontakt med vannverket.
- Vi kan gjøre nærmere undersøkelser og gi en dokumentasjon på vannkvaliteten.
Hem forteller at flere av de klagene de får dreier seg om rust i rørene.
- Og ofte ligger årsaken i hovedledningsnettet.
Les også:
La vannet renne før du drikker det
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 19/08 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.