Innredning til kjøkken
Her er fire stiler til kjøkkenet
Vi gir deg fire inspirerende kjøkkenstiler.
Koke, bake, steke, nyte - kjøkkenet er husets viktigste rom, og fortjener ekstra omtanke og de smarteste løsningene. Planlegger du å pusse opp kjøkkenet eller vil du bare drømme deg litt bort?
Vi har plukket fire stiler til inspirasjon.
- Hold deg til én stil
Det lønner seg å gjøre et grundig forarbeid hvis du skal pusse opp eller innrede kjøkkenet. Det er mange ting som bør bli tatt med i betraktningen for at resultatet skal bli et funksjonelt kjøkken du kan benytte år etter år. Hva skal du ha plass til på kjøkkenet? Hvilken stil liker du? Hvem jobber mest på kjøkkenet og hvor høye er de? Se realistisk på rommet og de mulighetene det gir, gjør en behovsanalyse og se dette opp mot økonomien og smaken din for å få et vellykket kjøkken. Interiørstylist Tone Kroken mener det er viktig å velge seg én stil i forkant og holde seg til denne.
- Ved å velge en stil er det enklere å finne elementer som passer sammen. Det vil gi en følelse av helhet, noe som igjen gir god romfølelse og gjør at det ser mer ryddig og ordentlig ut.
Du bør heller ikke kompromisse for mye når det kommer til valg av stil.
- Er dere et par som skal velge sammen bør dere bli enige om hvem av dere det estetiske betyr mest for. Kompromisse gjerne med valg av kjeler, og om dere skal ha gasskomfyr eller induksjon, men ikke med selve uttrykket på rommet, sier Kroken.
Under får du inspirasjon til fire ulike stiler på kjøkkenet; la deg inspirere av fransk landidyll, skandinavisk-etnisk funksjonalitet, organiske materialer og litt dempet nordisk bohemliv.
Skandinavisk med etnisk vri
Dette kjennetegner stilen:
- Integrerte løsninger der hvitevarer, kjøkkenmaskiner etc. er skjult bak store skap, ofte fra gulv til tak. Mye oppbevaringsplass som gir et rent og ryddig utrykk i rommene.
- Bruk av gode kvalitetsmaterialer med tidløs stil.
- Minimalisme og " less is more" - tankegang preger innredningen som kjøkken, oppbevaring etc. Møbleringen er gjerne en miks av etniske innslag som arabiske tepper, skinnpuffer eller stoler, og materialer som messing og keramikk kombinert med danske designklassikere.
Organisk og naturlig
Dette kjennetegner stilen:
- Organiske materialer går aldri av moten, så dette er en stil som holder lenge.
- Stilen er moderne, men likevel myk. Miks gjerne materialer med ulik struktur som røff betong med varme tresorter, for å få et fint spill.
- Bruk av ulike tresorter gjerne både på vegger, gulv og tak, samt kjøkkeninnredning er veldig tidsriktig samtidig som det lar tankene gli tilbake til den enkle furuhytta med hjemmesnekret kjøkken.
Landlig/rustikt
Dette kjennetegner stilen:
- Dette er den nordiske tolkningen av den franske landstilen.
- Stilen er avdempet og rolig og gir en fornemmelse av naturlig komfort. Her er lite som sjokkerer eller provoserer.
- Inntrykket er varmt og naturlig, det er nesten så man kan kjenne lukten av hjemmebakst.
- Materialene skal være solide og gode å både se og ta på.
- Fargebruken er mer nedtonet enn i den originale franske landstilen: Varm grå, kritt-grå, matt krem og bleke pasteller gir den etterlengtede roen.
- Velger du en nedtonet variant, er stilen tidløs. Men pass på så du ikke drukner den i nostalgi!
Dempet nordisk
Dette kjennetegner stilen:
- Hvitt, gjerne matt kjøkkeninnredning med benkeplate i lyst tre, betong eller corian om du vil gjøre det mer eksklusivt.
- Her beholder man gjerne det gamle tregulvet hvis det er mulig. Det kan slipes ned og hvitoljes eller males i en lys gråtone.
- Sett litt farge på ved å male enkelte vegger i ulike gråtoner.
- Når grunninnredningen er på plass kan du velge om du vil style den stilrent og stramt, eller om du vil myke opp utrykket og gjøre det mer bohemsk.
- Velger du å holde det stilrent passer det godt å innrede med danske designklassikere og ny nordisk design. Den bohemske stilen er mykere og tillater en større mix av materialer og stiler. Her kan du innrede med både pyntegjenstander, myke puter, pledd og mer rustikke møbler.
Les også:
Guide til materialer over kjøkkenbenken
Sjekk ut de nyeste kjøkkenmodellene
Slik holder du benkeplaten fin
La deg inspirere av flotte kjøkkenbilder
Denne saken ble første gang publisert 08/11 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.