Oppussing av kjøkken og stue
Dette er det samme kjøkkenet
Disse bildene er tatt fra samme posisjon.
Rommene er ikke til å kjenne igjen. En mørk stue og et trangt kjøkken ble til et lyst og raust allrom.
Grete og Tommy Strøm Skjørberg har to små barn og bor i et hus i Horten. Det har de tenkt å fortsette med. Men noe måtte gjøres for at huset skulle bli praktisk og komfortabelt for fire. Paret valgte å søke om eksperthjelp gjennom en av Bonytts interiørarkitekter. Bernt A. Pedersen tok saken.
Kjøkkenet var trangt og mørkt, og atskilt fra stuen - som også var trang og mørk. Ved å slå sammen kjøkkenet og stuen til ett stort rom fikk familien ønsket sitt oppfylt - et areal der hele familien kunne være sammen.
I tillegg satte de inn en dobbel glassdør i endeveggen. Dagslyset gjør også noe med rommet. Nå strømmer lyset inn i stua - og inn på kjøkkenet. Rommene er knapt til å kjenne igjen.
Den doble glassdøren gjør det dessuten mulig å gå direkte ut i hagen fra stua, uten å ta omveien gjennom gangen.
Stor trend
Sammensmeltingen av stue og kjøkken er ikke et uvanlig grep i våre dager. De fleste nye boliger som bygges i dag har kjøkken og stue i samme rom. Mange nordmenn som pusser opp eldre boliger, foretrekker å samle kjøkken og stue i ett rom dersom muligheten byr seg.
Interiørarkitekten mener grepet er fornuftig, særlig i denne situasjonen.
- Flyten i boligen er blitt bedre, det er blitt mye lysere, og det er lettere for familien å samles, sier interiørarkitekten.
Grete og Tommy Skjørberg stemmer i: - Den nye løsningen har lokket barna ned fra rommene sine. Nå er hele familien mer sammen.
Nye overflater
Endringen av planløsningen var det viktigste trekket. Når familien først var i gang med oppussing og eksperthjelp, valgte de å fornye både overflater og møblement. Valget av gulv har stor innvirkning på karakteren i et rom. Interiørarkitekten var særlig opptatt av hviken retning gulvplankene skulle gå. Han benytter seg av følgende tommelfingelregel:
- Gulvet bør legges i rommets lengderetning og mot lyset. Merk også at gulvet sammenfaller med leggeretningen på de panelte taket.
Endret røropplegget
Interiørarkitekten påpeker at det alltid er en fordel å beholde eksisterende avløp og soilrør, ikke minst om man ønsker å holde kostnadene nede og forhindre at oppussingsperioden blir for lang. Men i dette tilfellet var det verdt å flytte på rørene.
- Her var det mer hensiktsmessig å plassere kummen ved vinduet og legge arbeidsbenken mot spisestuen, mener Pedersen.
Dette kostet forvandlingen
Prosjektet omfattet til slutt langt mer enn bare kjøkken/spisestue. Kostnadene er derfor bare et lite utdrag.
- Kjøkkeninnredning m/ hvitevarer kr 63 000
- Håndverkere (snekker, rørlegger og el) kr 200 000
- Tapet og glass kr 3000
- Barkrakker kr 8300
- Pendler over bord og øy kr 8000
Totalt: kr 282 300
Nå som kjøkkenhalvøya ikke har kum, kan den brukes både som arbeidsbenk, som bardisk og som arbeidspult.
Den sentrale beliggenheten i boligen gjør at familien ofte samles akkurat her. Komfortable barstoler gjør at de gjerne blir sittende her lenge.
Les også:
Rekkehuset i Groruddalen ble totalforvandlet
Stilforvirret? Vi guider deg gjennom de viktigste stilbegrepene
Se hva interiørarkitekten gjorde med gjesterommet
Disse foreldrene får de lykkeligste barna
Denne saken ble første gang publisert 15/07 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.