Test av vannkokere

Vi har testet åtte vannkokere

Dyrest er definitivt ikke best.

Vannkokere: Vi har testet åtte vannkokere.
Vannkokere: Vi har testet åtte vannkokere. Foto: Foto: Øivind Lie
Sist oppdatert
Temperatur: Tom Bringsvor hos Hasvold instrumentservice har gjort alle temperaturmålingene. Vi har målt både vanntemperatur og overflatetemperatur på alle vannkokerne.
Temperatur: Tom Bringsvor hos Hasvold instrumentservice har gjort alle temperaturmålingene. Vi har målt både vanntemperatur og overflatetemperatur på alle vannkokerne. Foto: Foto: Øivind lie
Lokket: Åpneren til lokket sitter for langt unna
Lokket: Åpneren til lokket sitter for langt unna Foto: Foto: Øivind Lie
Varm overflate: Overflaten på Delonghi-kokeren er varm og lett å komme borti.
Varm overflate: Overflaten på Delonghi-kokeren er varm og lett å komme borti. Foto: Foto: Øivind Lie
Bra utforming: Kokeren fra Braun har helletuten som høyeste punkt.
Bra utforming: Kokeren fra Braun har helletuten som høyeste punkt. Foto: Foto: Øivind Lie
Temperaturvalg: Mange valg på kokeren fra Bosch og Siemens.
Temperaturvalg: Mange valg på kokeren fra Bosch og Siemens. Foto: Foto: Øivind Lie
Avlesning: Tydelig avlesning på begge sider på kokeren fra Electrolux
Avlesning: Tydelig avlesning på begge sider på kokeren fra Electrolux Foto: Foto: Øivind Lie

En vannkoker er smarte greier. Enten du skal lage perfekt kaffe på presskannen, eller du skal fikse hakk i treverk.

Spare tid

Vannkokeren har ett formål. Koke vannet fortest mulig på enklest mulig måte. Ideelt sett skal du betjene vannkokeren med den ene hånden mens du har den andre fri til å åpne krana. Så vil du fylle vannkokeren fort. Uten for mye kløning og søl.

To hovedkriterier

Vi har lagt vekt på to ting: hvor fort den koker og brukervennlighet. Alle kokerne er trådløse og elementet kommer fra samme fabrikant. Dermed er det ikke er de helt store forskjellene på hvor raske de er.

Den tregeste kokte en liter vann på 3,40, og den raskeste på 2,20. Det betyr at dette er et kriterium vi ikke har lagt like mye vekt på som at den skal være lett å bruke.

Du finner fyldig informasjon om hver enkelt vannkoker nederst i saken.

Varmetap og overflatetemperatur

I tillegg til å ta tiden det tar å koke en liter vann, har vi målt varmetapet på vannet etter 15 og 30 minutter. Her er det små forskjeller og det er ikke vektlagt.

Vi har også målt overflatetemperaturen. Høy temperatur her, kombinert med fare for å komme bort i når du griper kannen, er et klart minus.

Lett å bruke

Når det gjelder brukervennlighet har vi lagt vekt på at vannkokeren er lett og rask å fylle. Enten gjennom tuten eller ved å åpne lokket. Det må også være lett å lese av hvor mye vann du har i, og den må selvsagt være lett å slå på. Et godt grep er pluss i boka og finnes det ekstra funksjoner har vi gitt ekstra poeng for det. I avdelingen for detaljer har vi sett på hvor enkelt det er å sjekke filteret og at indikatorlampen er lett å se.

Byggekvalitet

Når vi snakker om byggekvalitet har vi sett på materialvalg, opplevd kvalitet på brytere og bevegelige deler. Ripemotstand og kvalitet på skjøter sammenføyninger ble også vektlagt.

Utvalget

Vi har plukket vannkokere fra produsenter med god distribusjon gjennom de store kjedene. Phillips klarte dessverre ikke å levere i tide til testen.

Testen

Hasvold Instrumentservice er eksperter på måleutstyr og har gjort alle temperaturmålingene. Alle vannkokerne kokte opp en liter vann, og starttemperaturen var 17 grader. Det ble målt vanntemperatur og overflatetemperatur etter 15 og 30 minutter.

Resten av testen ble gjort av Christopher Sjuve, redaktør på klikk/mat og undertegnede.

Alle vannkokerne slo seg av når vi testet tørrkoking.

Les også:

Dette er årets kjøkkentrender

Hi-tech på kjøkkenet

Kjøkkenet ble totalforandret

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også