Test av kaffetraktere
Trakteren som alltid leverer
Hvorfor er alle modellene til Moccamastere vinnere i tester?
Skal du kjøpe kaffetrakter og ikke vet hvilket merke du skal velge?
Norsk Kaffeinformasjon har nylig testet 37 traktere fra mange forskjellige leverandører.
Moccamaster var den eneste leverandøren som fikk godkjent absolutt alle modellene de har på det norske markedet.
Klikk.no har skrevet om en testen hvor mange traktere kom godt ut.
Vi har også vist en svensk test hvor de fleste kaffetrakterne ikke levet opp til forventningene .
Det kommer ikke som noen overraskelse på Norsk Kaffeinformasjon at Moccamaster stadig lever opp til kravene.
- Årsaken til at Moccamaster er bra er at de har hele tiden har fokusert på å lage traktere som er godkjente, forteller Ole Sønstebø i Norsk Kaffeinformasjon.
- De er den eneste produsenten som har hatt godkjente modeller siden godkjenningsordningen kom igang i 1976, legger han til.
At de er godkjente vil si at alle medlemmene i ECBC (European european coffe brewing centre) har testet at trakterne kan brygge god kaffe, forutsatt at du bruker fersk kaffe med riktig malingsgrad og hvitt filter.
- At trakterne brygger god kaffe vil si at temperaturen er riktig når vann og kaffe er sammen, og den skal være 92-96 grader, forklarer Sønstebø.
I tillegg skal kontakttiden være mellom 4 og 6 minutter. Med kontakttid menes den tiden vann og kaffe er sammen.
Alt dette er Moccamaster altså gode på.
Men blir det ikke litt kjedelig?
Kan det bety at det blir liten variasjon mellom modellene når alle lages med mål om godkjenning?
- Det er naturlig variasjon mellom produktene, men alle modeller testes isolert sett og det er ingen automatikk i godkjenningen, forteller Sønstebø.
Inspirerer
Sønstebø tror at Moccamasters suksess inspirerer andre produsenter. Det er en god nyhet for forbrukerne.
- Flere produsenter tar i større grad nå enn tidligere, kontakt med oss underveis i produktutviklingen, nettopp med tanke på å oppnå en godkjenning, forteller Ole Sønstebø i Norsk Kaffeinforrmasjon.
Det gleder selvfølgelig organisasjonen, som arbeider for et høyest mulig kvalitetsnivå på kaffe i Norge.
Ensartet design
Det har dukket opp en rød modell blant de sorte og metallfargede testvinnerne, men det er den eneste merkbare fornyelsen av designet til Moccamaster.
Produsenten har tilsynelatende heller ikke noe umiddelbart behov for å endre på noe av konseptet.
Moccamaster har en overlegen markedsandel på hele 40 prosent i 2000 (pdf).
- Moccamaster har vært produsert i snart 40 år, forteller Vibeke Skeide, markedssjef hos Wilfa, som er leverandør av Moccamaster i Norge.
Bak den velkjente trakteren står den nå 79 år gamle industridesigneren Gerhard Smith fra Nederland.
- Han designet trakteren med formål å lage den beste kaffen, sier Skeide.
- Han har i alle år vært tro mot konseptet, og selv om vi kan ha ønsket en variasjon i designet, har hans standpunkt vært at slik den er nå lager den best kaffe.
Derfor forblir Moccamaster uendret gjennom årtiene.
Håndarbeid
Fabrikken der Moccamaster lages ligger en times kjøretur utenfor Amsterdam.
- Her er alt håndarbeid, sier Vibeke Skeide.
En gammel dame kontrollerer alle glasskolbene, deretter kjøres vann gjennom alle sammen, forteller hun.
- Deretter tørkes alle maskinene med kjøkkenhåndkle før de pakkes ned. - Det eneste de ikke gjør er å kysse den før den sendes avgårde, forteller Skeide til klikk.no.
Denne saken ble første gang publisert 12/01 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.