Pusse opp leilighet

Denne stuen har en fantastisk stukkatur

Det var imidlertid gulvet som skulle vise seg å bli den største utfordringen da Robert pusset opp leiligheten på Kampen.

STUKKATUREN I STUEN ER RESTAURERT: Slik har rommet fått tilbake sitt opprinnelige, klassiske preg. For lignende gråfarge på veggen, forsøk Minty Breeze fra Lady og Jotun.
STUKKATUREN I STUEN ER RESTAURERT: Slik har rommet fått tilbake sitt opprinnelige, klassiske preg. For lignende gråfarge på veggen, forsøk Minty Breeze fra Lady og Jotun. Foto: FOTO: Espen Gees
Først publisert Sist oppdatert

Her bor

Hvem?

Gitarist, tangodanser og eventmaker Robert Åkerberg.

Hva?

En 65 kvadratmeter stor leilighet i 4. etasje i en lav murgård fra århundreskiftet på Kampen i Oslo.

Hvorfor?

Med lidenskap for vakre detaljer og for det genuine og ekte har Robert skapt et retropreget, men nåtidig hjem i den klassiske bygårdsleiligheten.

Robert Åkerberg kan titulere seg som musiker, tangodanser, kokk og eventmaker. Slik kan det gå når man lytter til magefølelsen og lidenskapelig dyrker de interessene man har.

- Jeg konstaterer at folk jobber med ting de nødvendigvis ikke er så opptatt av. Det er på mange måter beundringsverdig. Selv har jeg aldri forsøkt det. For meg har det alltid begynt med en glødende interesse for noe, og plutselig er det blitt jobb av det, forteller Åkerberg til magasinet Bonytt.

Verdensvant

Opprinnelig kommer Åkerberg fra Sverige. Nærmere bestemt Linköping. Men det begynner å bli en stund siden nå. Allerede etter videregående dro han til Göteborg og til Högskolan för Scen och Musik hvor han studerte klassisk gitar.

Siden bar det til Oslo for å gå på diplomlinjen ved Musikkhøyskolen. I 2007 ville Åkerberg videre, han dro til Argentina for å lære seg tango. Han ble der et helt år. Så lokket Oslo igjen. Her ble det tangoundervisning, konserter og mateventer. De siste åtte årene har han bodd på Kampen.

- Stemningen på Kampen er fantastisk, det er som en landsby midt i byen. Jeg tror kanskje aldri jeg kommer til å flytte herfra, sier Åkerberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALT PÅ ET PLAN: Kjøkkenet er standard fra Ikea men benkeplaten er spesialtilpasset med ti cm ekstra dybde. Rundt det runde bordet, som er kjøpt brukt, er det en miks av stoler fra Verner Panton, Charles & Ray Eames og Bolia. – Bordet har ileggsplater.
ALT PÅ ET PLAN: Kjøkkenet er standard fra Ikea men benkeplaten er spesialtilpasset med ti cm ekstra dybde. Rundt det runde bordet, som er kjøpt brukt, er det en miks av stoler fra Verner Panton, Charles & Ray Eames og Bolia. – Bordet har ileggsplater. Foto: FOTO: Espen Gees

Stort prosjekt

Da Åkerberg skulle i gang med å pusse opp leiligheten sin, var det med samme intensitet som om han skulle lære seg en ny dans eller et nytt instrument.

- Jeg oppdager noe, blir interessert i det, og så blir det styrende for resten av oppussingen, forklarer han.

I dette tilfellet var det stukkaturen i taket som trigget.

- Noen av takene hadde stukkatur i behold, noen steder var de skadet eller fjernet. Det ble et prosjekt å gjenskape den klassiske ornamentikken, forteller Åkerberg.

Men også gulvene i leiligheten ble et stort prosjekt. Det var ulik høyde på gulvene, slik ville ikke Robert ha det. Det skulle være fri flyt mellom rommene.

- Jeg hakket opp det eksisterende gulvet og fjernet så mye som mulig ned til bjelkelaget. Det ble en del styr med det, men til slutt var alt på nivå. Som belegg ønsket jeg noe robust og annerledes og noe som ikke var altfor kostbart. Jeg endte opp med noen plater fra Maxbo som tåler både vann og harde støt. Jeg la dem rett på utjenvningsmassen. Platene som måler 1 x 2,5 meter ble lagt i flismønster. Det gulvet er jeg superfornøyd med!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIN AKSE: Her får du et blikk inn fra kjøkkenet mot stuen. Fra sofaen i stuen har man fri sikt inn mot kjøkkenet og videre ut gjennom vinduet. Sofaen kommer fra Bohus, putene er fra Hay og de to bordene av mangotre er fra danske Mater. Både gulvteppet, stålampen og det runde speilet kommer fra Eske Interiør.
FIN AKSE: Her får du et blikk inn fra kjøkkenet mot stuen. Fra sofaen i stuen har man fri sikt inn mot kjøkkenet og videre ut gjennom vinduet. Sofaen kommer fra Bohus, putene er fra Hay og de to bordene av mangotre er fra danske Mater. Både gulvteppet, stålampen og det runde speilet kommer fra Eske Interiør. Foto: FOTO: Espen Gees

Tilfeldige valg

Gulvhistorien er typisk for Åkerberg. Han plukker ikke gulvbelegg fra katalog, han drar heller til nærmeste byggvarehus, spaserer mellom reolene og ser om det finnes noe der som kan løse problemet.

- Jeg er ikke opptatt av om det heter det ene eller det andre, og klarer sjelden å videreformidle navn og nummer på et produkt om noen spør meg. Jeg er opptatt av om det funker for meg og til det jeg skal bruke det til, ferdig med det!

Artikkelen fortsetter under bildet.

LANGS VEGGEN: Langs stueveggen som vanligvis blir reservert tv, har Robert rigget seg til med et eget musikkhjørne. Det er stort sett her han øver. Om han 
da ikke låser seg inn i Kampen kirke, som ligger rett ved.
LANGS VEGGEN: Langs stueveggen som vanligvis blir reservert tv, har Robert rigget seg til med et eget musikkhjørne. Det er stort sett her han øver. Om han da ikke låser seg inn i Kampen kirke, som ligger rett ved. Foto: FOTO: Espen Gees

Lidenskap for mat

Nå funker leiligheten som den skal, møbler og løsninger er slik det skal være, nå er det andre prosjekter som driver Åkerberg videre. I ett år har han fikset mat i forbindelse med større tangoarrangementer. Og siden i sommer har Åkerbergs mobile kjøkken, SAAL Eventer, rullet mellom ulike sammenkomster og fester.

- Jeg er halvt italiensk, og jeg har siden jeg var liten tilbrakt mine somre i Portovenere i Liguria. Min morfar Gino var mesterkokken, søndagsmiddagene hans gjorde et uutslettelig inntrykk på meg. Så nå forsøker jeg å videreutvikle hans tradisjonsrike retter, forklarer han.

Laget med pasjon og lidenskap, selvfølgelig. Som alt annet Åkerberg tar i.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

STILLE SONE: Soverommet ligger innenfor stuen. Dørene mellom rommene står vanligvis åpne. Også i dette rommet har Robert restaurert den opprinnelige stukkaturen. Rupanelet er bevart, men har fått noen malingsstrøk. Paletten er lys og lett, slik trer fotografiet på veggen ekstra godt frem. Det er tatt av Espen Gees. Sengeteppet, putene og pleddet er fra Bolina.
STILLE SONE: Soverommet ligger innenfor stuen. Dørene mellom rommene står vanligvis åpne. Også i dette rommet har Robert restaurert den opprinnelige stukkaturen. Rupanelet er bevart, men har fått noen malingsstrøk. Paletten er lys og lett, slik trer fotografiet på veggen ekstra godt frem. Det er tatt av Espen Gees. Sengeteppet, putene og pleddet er fra Bolina. Foto: FOTO: Espen Gees