Pusse opp kjøkken
Heidi ville heller ha store åpne rom enn mange små
Det resulterte i et stort kjøkken.
Kjøkkenet på Kjos
Hvem: Heidi Kopperud (45) og Erik Sedin (40), barna Andreas (18), Sigrid (15) og Herman (13). Hunden Birka og kattene Tutta og Titti. Familien har også en flokk Brahmahøns.
Hva: Nytt landkjøkken i hus fra 1880, på Kjos gård i Jessheim.
INSTAGRAM: @husetoghagen_pakjos
Noe av det første familien gjorde da de tok over generasjonsboligen fra 1880, var å slå ned en vegg og få et stort kjøkken. Heidi Kopperud ville beholde mye av det opprinnelige i huset, men synes at store åpne rom er mer praktisk enn mange små. Våren 2014 fikk hun endelig kjøkkendrømmen oppfylt, og det ble sjakkmønstret gulv, som hun lenge hadde ønsket seg, og nytt Ikea-kjøkken.
– Tidligere bodde vi rett over tunet her i kårboligen, forteller Kopperud. For ti år siden byttet vi hus med min mor, og barna våre er nå sjette generasjon som bor her.
– Men mye er forandret siden jeg bodde her, smiler moren Grethe, som er innom på en kaffe. Det er gøy å se hvor mye de får til og så fint det er blitt her. Huset har fått beholde sin personlighet, men har blitt mer praktisk for en storfamilie i dag, legger hun til.
Gjør det meste selv
De varme, rustikke elementene i form av teglsteinspipe og terrakottaservise gir en god balanse i et kjøkken som er holdt i kjølige toner. Langbordet i enden har mannen Erik snekret selv. Det gir god plass til hele familien, og noen heldige gjester.
Dette bør du tenke på dersom du skal bytte benkeplaten på kjøkkenet selv.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er jeg som kommer med ideene og Erik som fikser, smiler Kopperud, og legger til at hennes kjære bygger alt fra møbler, til drivhus og tørkestativ.
- Og når han er ferdig, kan jeg stå for detaljene, legger hun til.
Kjøkkenet heter Bodbyen grå og kommer fra Ikea. Familien var litt usikker på om kjøkkenøya ville ta for stor plass, men de har ikke angret. Det er god plass til å bevege seg rundt, og den blir brukt veldig mye. Både til avlastning, baking og de gode samtalene over en kopp kaffe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Møbler som hører huset til
At huset er gammelt, kan man se av de litt skjeve, men sjarmerende veggene og de gamle tømmerveggene. I hjørnet av kjøkkenet står det også et gammelt skap som man fort legger merke til. Det er fylt til randen av fint servise og pynteting og får stå med dørene åpne. Det blir som en liten utstilling i seg selv. Skapet har alltid stått i huset og er nær umulig å få flyttet på.
- De bygde solide møbler i gamle dager, smiler Kopperud og forteller om et annet skap hun har stående i andre etasje.
TIPS TIL STILEN
Hvis ikke du er så heldig å ha en teglsteinsvegg, så finnes det fliser som gir det samme uttrykket. Paret har brukt Scan limtegl.
Et grått kjøkken er lettere å holde rent enn et hvitt, og passer fint sammen med de fleste andre farger.
Store dyrebilder gjør seg fint på en vegg om du liker naturelementer.
Har du plass til et gammelt skap, la dørene stå åpne, og la alle få se de fineste servisene dine.
- Det har vi prøvd å få ned trappa flere ganger, men skapet vil ikke. Det står bom fast, ler hun.
På det gamle tregulvet prøvde Kopperud først å male sjakkruter, men gulvet var i for dårlig stand, så det lot seg ikke gjøre. Dermed fant de et klikkbelegg som var akkurat slik hun så for seg. Over kjøkkenbenken har de satt opp hvite metrofliser, og den fine porselensvasken er selvskreven på et landlig kjøkken.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 08/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.