Landlig interiør
Bare en halvtime utenfor Oslo sentrum, har Wenche og Martin funnet roen
Paret falt pladask da de fikk øye på småbruket på Sørum.
Småbruket Norum Vestre i Sørum
HVEM: Wenche Nilstorp (43) intensivsykepleier, Martin Barth Bergholtz (42) HMS-/prosjektleder, Tuva (13) og Oscar (15).
HUS: Sveitserhus fra 1850, låve og stabbur.
DYR: Hunden Senja, kattene Orelia og Milli, hønene Pia, Vesla, Olivia, Klara og Petra.
NESTE PROSJEKT: Bygge pergola av de gamle vinduene fra huset.
INSTAGRAM: @wyn73
Hvem skulle tro at man kan sette seg i bilen, midt inne i den hektiske hovedstaden vår, og finne landlig idyll omtrent rundt neste sving?
For Wenche Nilstorp og Martin Barth Bergholtz var det ganske utenkelig da de bodde i leiligheten på Torshov og så etter hus rett utenfor bygrensa. Men de er begge vokst opp landlig med store grøntarealer rundt seg og falt pladask da de fikk øye på småbruket på Sørum.
- Da vi først kom hit, klarte jeg å se forbi alle skavanker. Det var gjengrodd her, råteskader, ikke innlagt vann eller bad og kunne nok tatt motet fra de fleste. Men jeg visste at jeg ikke kom til å angre, sier Nilstorp til magasinet Lev Landlig.
- Ja, du var sikker i din sak, og det skulle ikke så mye til for å overtale meg, sier Bergholtz.
- Og selv om det bokstavelig talt ble et blodslit, så er vi nå veldig glad i hjemmet vi har skapt, legger han til.
Alle ulempene er bare et vagt minne nå som de sitter samlet rundt hagebordet. Datteren Tuva serverer hjemmelagd rabarbrasuppe og det er nesten ikke en lyd å høre. Bortsett fra to malende katter og klukkingen fra fornøyde høner som har fått mais servert til lunsj.
Landlig interiør
Selv om Nilstorp er så glad i gamle møbler at Bergholtz omtrent fikk sjokk da de først møttes og han fikk se leiligheten hennes, er det greit med litt moderne komfort. At det kun hadde vært et bad på låven tidligere, måtte de bare gjøre noe med. De har sammen funnet en fin balanse mellom gammelt og nytt, samtidig som sjelen i huset er bevart. Noe var for dårlig til å kunne beholdes, noe ville vært for omfattende og noe for lite praktisk.
- Vinduene var blant de tingene, forteller hun, som så gjerne skulle beholdt dem.
- Jeg ville brukt flere år på å restaurere alle sammen, så de måtte dessverre vike midt oppi alt annet. Men vi har fått lagd de nye vinduene så like de originale som mulig, sier hun og peker bort på de rutete vinduene på de sjarmerende skjeve tømmerveggene.
Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.
- Vi er veldig glad i de gamle tømmerveggene i huset, selv om de er så skjeve at det er en evig diskusjon hver gang vi skal henge opp noe på veggene. Det er jo så vanskelig å se om det henger rett, ler hun.
De har skapt rom med fine kontraster ved å beholde noen tømmervegger originale og noen malte. Rundt i rommene er det en stilsikker blanding av møbler funnet på gården, noe nytt og noe som har blitt med fra tidligere hjem.
- Vi overtok huset slik det sto, forteller Bergholtz.
De har enda ikke klart å gå igjennom alle møblene på den store låven. De syns det er flott at de kan innrede med møbler som alltid har tilhørt huset og Nilstorp er stadig på skattejakt rundt om på gården.
Omfattende jobb
Paret er samstemte i at det var veldig lurt at de beholdt leiligheten i byen mens de holdt på med oppussingen.
- Jeg tror jeg hadde blitt gal av å bo midt i oppussingskaoset, ler Nilstorp, og tenker det var mest effektivt å gjøre det på den måten. Da holdt vi på her hele dagen, men kunne trekke oss tilbake på kvelden og få litt ro. Målet vårt hele tiden var jo å gjenskape den opprinnelige stilen og beholde sjelen i huset så godt det lot seg gjøre. Og vi ville være delaktige og samarbeide med håndverkerne, forteller Bergholtz.
Familien ryddet masse, både inne og ute, mens arbeiderne holdt på. De gravde også ut gulvet i begge stuene og hovedinngangen selv, og fylte på med grus og komprimerte. Ikke hele gulvet var i god nok stand til å kunne beholdes dessverre, men veggene og taket på kjøkkenet og i mellomstua er originalt.
Soverommene ligger i andre etasje og er beholdt i nostalgisk stil. Der har de også bygd nytt bad og fått satt inn servant på et gammelt skap de fant på gården.
Stort åpent kjøkken
FARGEKODER
● Tilbygg/kjøkkeninngang, vaskerom og toalett: Lady pure color supermatt, Refleksjon 1622
● Hovedstue: Lady pure color supermatt, Kalk 10341
l Kjøkken: Lady sens, Stratus 5028
● Mellomstue, hovedinngang og trappegang i andre etasje: Lady sens, Teblomst 2104
● Baderom: Lady sens, Sommersne 1928
● Listverk, dører (høyglans) tak og gulv: Lady sens, Bomull 1453
● Utvendig hovedhus: Jotun Optimal, Lys antikk 471
● Tuvas soverom: Lady pure color supermatt, letthet 1624
● Wenche og Martins soverom: Lady sens, Romantikk 1304
Huset hadde mange små rom da familien tok over. På kjøkkenet, spesielt, skulle det bli en liten utfordring å få bygd et praktisk rom, samtidig som de ville beholde mye av det opprinnelige. De fikk fjernet en vegg og tegnet selv hele kjøkkenløsningen. De måtte gå noen runder med seg selv før de klarte å bestemme seg for om de ville ha morgensolen ved kjøkkenbenken eller spisebordet. Om de ville se ut på de grønne markene under frokosten eller beundre den sjarmerende låven.
I dag nytes måltidene både inne på det lyse kjøkkenet og ute i hagen når været innbyr til det. Kjøkkeninnredningen er hvit og tidløs, den originale vekselpanelet er malt lyseblå, og Wenche har satt inn noen svarte møbler som gjør seg godt som blikkfang.
Planene er mange for låvebygget og de har nok av plass til å realisere drømmer der, men først skal det røde stabburet settes i stand til et lite gjestehus.
Den som får overnatte der og smake på en bit av landidyllen er heldig og faller kanskje like pladask for landlivet som Nilstorp og Bergholtz gjorde.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt nyhetsbrev .
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!