Innredning stue

Spesielt én ting er lurt å gjøre når du innreder stua

Det er enklere enn du tror.

INNREDNING STUE: Et sofabord behøver ikke være stort eller massivt, flere ulike bord kan gi et lettere og mer spennende uttrykk uansett størrelse på rommet. Her er sofaen plassert for å gjøre det beste av en utsikt. En lenestol og to gode puffer sørger for at opplevelsen blir luftig. Gulvlampen Balloons fra Karkula gir stemningslys når mørket faller på. Pendellampe fra Ochre. Maleri signer Anne Siv Falkenberg Pedersen. Styling gjort av Tone Kroken.
INNREDNING STUE: Et sofabord behøver ikke være stort eller massivt, flere ulike bord kan gi et lettere og mer spennende uttrykk uansett størrelse på rommet. Her er sofaen plassert for å gjøre det beste av en utsikt. En lenestol og to gode puffer sørger for at opplevelsen blir luftig. Gulvlampen Balloons fra Karkula gir stemningslys når mørket faller på. Pendellampe fra Ochre. Maleri signer Anne Siv Falkenberg Pedersen. Styling gjort av Tone Kroken. Foto: Studio Dreyer Hensley
Først publisert Sist oppdatert

- I rom der mennesker både skal slappe av, hente energi og trives er det viktig å legge en gjennomtenkt plan, sier Laila Sjøholt i Mondo Interiør til magasinet Maison.

Sjøholt er interiørdesigner og har jobbet med tekstiler og interiør i en årrekke. I de siste fem årene har hun drevet eget firma. Hun er særlig opptatt av harmoni og flyt, og at interiøret har innslag av private gjenstander med affeksjonsverdi for eieren.

- I en stue bør det alltid ryddes plass til minst ett personlig objekt, gjerne et arvestykke eller en gjenstand man har kjøpt utenlands, eller kanskje en lampe man har et spesielt forhold til. Dessuten er det viktig å løsrive seg fra stivbente regler om at enkelte møbler passer best langs en vegg og lignende. I åpne rom kan møbler fungere flott som romdelere.

En personlig flyt

- Når man skal innrede en stue er det viktig å finne en personlig flyt i fargevalget på vegger og gulv, og mellom tekstiler og møbler. Ta gjerne utgangspunkt i et maleri du liker å ha på veggen eller en personlige gjenstand som betyr mye for deg, og som du ønsker skal ha en sentral plass i stua.

- Innred med tanke på funksjon, hvor i rommet skal de ulike gjøremålene foregå? Og uansett hva slags belysning du velger så må du installere demper på alle lys. Vi lever i et land med fire forskjellige årstider og ulike lysforhold. Å kunne regulere lyset deretter er helt essensielt for å skape et hyggelig interiør, understreker Sjøholt.

Hvilke interesser har man, hvilke gjenstander er det viktig å ha med seg i interiøret. Hvilke farger trives man med? Og ikke minst, hvordan leves livet i stua?

- Skal stua inneholde seksjoner der man både kan lese, se på tv, være sosial og slappe av? Et det en åpen løsning med kjøkken i rommet? Er det peis som skal nytes fra flest mulig vinkler? For en vellykket og funksjonell komposisjon er det viktig å kjenne svarene på slike og lignende spørsmål, enten man innreder for seg selv eller hos andre, forklarer hun.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

1. Veggene er trukket med tekstiltapet, mens to runde Frigerio-stoler og en lenestol fra Arketipo møtes rundt bordet fra samme produsent. Tak- og vegglamper fra Porta Romana. 2. I denne stuen er det spesialbygde skapet malt i samme farge som veggen; Manor House Gray fra Farrow & Ball, noe som gir fin effekt. Det er interiørarkitekt Krista Hartmann som står bak interiøret. Nøye utvalgte objekter og et maleri signert Sverre Schyberg Olsen, skaper interesse.
1. Veggene er trukket med tekstiltapet, mens to runde Frigerio-stoler og en lenestol fra Arketipo møtes rundt bordet fra samme produsent. Tak- og vegglamper fra Porta Romana. 2. I denne stuen er det spesialbygde skapet malt i samme farge som veggen; Manor House Gray fra Farrow & Ball, noe som gir fin effekt. Det er interiørarkitekt Krista Hartmann som står bak interiøret. Nøye utvalgte objekter og et maleri signert Sverre Schyberg Olsen, skaper interesse. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Funksjon i første rekke

Hjemme i sin urbane leilighet i Oslo har hun en forholdsvis stor sofa i et lite rom, men fordi den er flyttet ut på gulvet og fungerer som seksjonsdeler i stuen, fungerer den perfekt. Bak sofaryggen går rommet videre i en L-formet spiseavdeling med kjøkkenøy mellom spisestuebordet og selve kjøkkensonen. En ypperlig løsning dersom man trives med å kokkelere mens gjestene sitter rundt bordet, samt benytte bordet som arbeidsplass på dagtid.

I dag er det mange som har åpen løsning mellom stue, spisestue og kjøkken, dermed blir kjøkkenbordet og øyas plassering i slike stuer et sentralt punkt i planleggingen. Her kommer nok en gang funksjonselementene inn.

- Selv er jeg veldig svak for god takhøyde og rom med masse lys og luft, sier Sjøholt.

Noe hun løser ved blant annet å henge gardinene høyt opp mot taket og deretter henge opp en forlenget liftgardin som når ned til akkurat litt over vinduslisten. Effektene er som vellykket og gir et rom, uansett takhøyde, en fornemmelse av å slippe enda mer lys og luft inn gjennom vinduene.

- Tekstiler i små rom bør gjerne gå ton-i-ton med fargene på veggen, eller ha tilnærmet lik farge slik at de ikke stjeler oppmerksomhet og fortetter rommet. Men legg gjerne vekt på teksturen i gardinstoffet, eller tekstilene du har i rommet. De kan markere en fin bruddlinje i et interiør som ellers går i en jevn fargepalett.

Les også: De beste fargene til soverommet

KOMPAKT SONE: 1. Dette tv-hjørnet er en del av en åpen romløsning. Eieren har satt to romslige sofaer mot hverandre, det som skiller er tekstilet. Nøye utvalgte detaljer tilfører dybde og energi. 2. I åpne rom kan møbler fungere flott som romdelere. Gardinene i bakgrunnen er valgt i nyanser som går nesten i ett med veggen, som er malt med Jotun Lady 10342 Kalkgrå. Sofa og lyse stoler fra Fogia, mørk stol med nagler fra Larraga/Mondo Interiør. Bildet er fra Lailas egen stue. Styling gjort av Tone Kroken.
KOMPAKT SONE: 1. Dette tv-hjørnet er en del av en åpen romløsning. Eieren har satt to romslige sofaer mot hverandre, det som skiller er tekstilet. Nøye utvalgte detaljer tilfører dybde og energi. 2. I åpne rom kan møbler fungere flott som romdelere. Gardinene i bakgrunnen er valgt i nyanser som går nesten i ett med veggen, som er malt med Jotun Lady 10342 Kalkgrå. Sofa og lyse stoler fra Fogia, mørk stol med nagler fra Larraga/Mondo Interiør. Bildet er fra Lailas egen stue. Styling gjort av Tone Kroken. Foto: FOTO: Studio Dreyer Hensley/Yvonne Wilhelmsen

Tenk alternativt

Flytt møbler ut i rommet slik at alle sider kan benyttes, og legg gjerne et teppe under møblene. Det blir noe mykt å hvile føttene på samtidig som det både luner og avgrenser rommet.

TENK OGSÅ PÅ:

Hvordan du vil at stuen skal oppleves? Hvilken stil liker du? Hvordan leves livet der?

Når du kommer inn i rommet: Hva er det første du vil se? Er det noe som dominerer? Er det første du møter en massiv stol- eller sofarygg? Tommelfingerregelen er: Åpent og innbydende.

Glem trender, de er forbigående. Din personlige smak vedvarer. Lag deg en inspirasjonsmappe på Pinterest og samle bilder av møbler, gjenstander og rom som inspirerer deg, det vil ganske rask utkrystallisere seg en stil. Trendelementet får du inn gjennom mindre detaljer som er enklere å bytte ut enn et større møbel eller gjenstand.

Å tenke balanse og skape likevekt i et interiør er viktig. Har du et tungt statement i rommet som for eksempel en stor stol eller et markant maleri på veggen, så pass på å veie opp tyngden på den andre siden av interiøret med noe som skaper likevekt. En sofa som står ut fra veggen gir mer luft i rommet. Med en slik løsning kan smale konsollbord inntil veggen for plassering av pyntegjenstander og lignende, være en god ide. Personlige gjenstander og arvede klenodier som betyr mye for deg bør ha en sentral plass i stua.

Noen ganger kan spesialtilpassede møbler være en smart løsning. Og det behøver ikke å bli dyrere, ifølge Sjøholt.

Hun samarbeider med både dyktige møbelsnekkere og tekstilleverandører. Å få møblene spesialtilpasset gir deg dessuten et hundre prosent personlig interiør. Da er det også lettere å finne stoffer og teksturer som både kommuniserer og harmonerer med hverandre, anbefaler Sjøholt.

- Men farger og stil er en ting, det aller viktigste er funksjon og harmoni og et personlig innslag som forteller noe om den eller de som bor i interiøret, understreker hun.