Sommerhytte
Designerens ferieparadis
Tine K er interiørdesigner, og moren Karen er blomsterdekoratør. Ikke rart de har verdens hyggeligste sommerhus.
Å være mange samlet på få kvadratmeter kan by på en og annen utfordring. Men med noen smarte løsninger og noen enkle kjøreregler kan storfamilien fungere utmerket sammen. Sommeren gjennom.
- Her handler alt om ren og skjær avslapning. Vi bor tett, men det er også det fine med huset. Når vi våkner om morgenen, er vi samlet hele familien, sier Tine Kjeldsen.
Hun er mest kjent som designeren Tine K, som siden 1999 har laget interiør i lys, nordisk stil, med enkelte eksotiske innslag. Moren Karen Kjeldsen, er en profilert blomsterdekoratør, også hun med egen butikk. Sammen eier de sommerhuset som ligger på Nordsjælland, i et område med mange fritidsboliger. Karen bor i Charlottenlund, bare en halvtime unna, mens Tine og familien bor på Fyn, et par timers biltur fra huset.
Terrassen fungerer som et ekstra rom
Sesongen starter rundt påske og varer til slutten av september. Med sine 65 kvadratmeter er ikke huset så stort, men familien har bygget på en terrasse som fungerer som et ekstra rom ute - nesten like stort som grunnflaten på huset.
Overbygget gjør at den kan brukes i all slags vær.
- Blir det kaldt, tar vi bare på en ekstra genser. Vi leser, spiller brettspill og spiser alle måltider der. Vi har masse puter der, og har til og med et gulvteppe liggende under taket, sier Tine.
Smart planløsning
Sannsynligvis har eiendommen tidligere bestått av et mindre hus og et anneks, som nå er bygget sammen med en mellomgang. Da familien overtok det for rundt ti år siden, var nettopp inndelingen noe av det de falt for.
Annekset består av to rom, som utgjør Tine og Jacobs soverom, pluss et felles rom for barna. I den største delen ligger kjøkken og en felles spisestue og stue, i tillegg til Karens soverom. I mellomgangen ligger en liten gang og et bad. Innredningen har både Karen og Tine stått for.
- Vi er oftest veldig enige, og vi pusser ikke opp så ofte, men fornyer med tekstiler og farger. Når en ny kolleksjon er ferdig, får jeg jo lyst til å fornye litt selv også. Hvis mamma har noe flott i butikken sin som hun ser passer inn, tar hun det med hit. Jeg gjør det samme, sier Tine.
Kan kreve alenetid
Da familien flyttet inn, var huset brunt med innslag av naturtre både ute og inne. Det første Tine og Karen gjorde var å ta malingskostene fatt. Huset ble svart med hvite vinduer og dører, som er typisk på nordkysten av Sjælland, fra Hornbæk til Kikhavn.
Også innendørs fikk ferieboligen en helt ny fargepalett. Her var mor og datter helt samstemte. De liker begge den lyse, enkle, nordiske stilen som Tine er kjent for gjennom kolleksjonene sine. Karen sørger for at naturen kommer inn i form av blomster og planter. Begge ønsker seg en lettstelt og ujålete innredning.
- Det er viktig for oss at huset er enkelt å rengjøre. Plassen er en utfordring, og det er for eksempel ikke plass til masse klær. Alle må være flinke til å rydde når vi er her, sier Tine.
Designeren forteller at det stort sett er ukomplisert å feriere tre generasjoner sammen.
- Det hender mannen min, ungene og jeg trenger litt alenetid i huset. Da sier jeg fra til min mor, så er vi her et par uker bare vi fem, sier Tine.
Sjelden overnattingsbesøk
Som regel har de ikke andre gjester i huset - med ett fast unntak.
- Alle barna har bursdag i løpet av sommermånedene, så vi arrangerer alltid én stor, sosial fest hver sommer, sier Tine.
Den gode sommerfølelsen
Både Tine, Jacob og Karen lever travle liv med fulle arbeidsdager og vel så det. Da er det ekstra godt å reise til sommerhuset der dagene tusler av gårde.
- Jeg har det aller best etter en lang dag med piknik på stranden, når huden nesten er litt brent etter all solen. Vi dusjer, tar på oss myke klær og setter oss rundt bålplassen. Så sitter vi der, med ungene rundt oss til det blir mørkt. Da kan selv ikke all myggen ødelegge den gode følelsen, sier Tine.
Les også:
Smarte løsninger på liten plass
Bor du på liten plass? Lær deg disse knepene
Se de smarte tipsene i mini-leiligheten
Denne saken ble første gang publisert 16/07 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.