Eiendomsmegler pris
Ti eiendomsmeglertabber du bør styre unna
Sjekkliste for deg som skal velge eiendomsmegler.
Når du skal selge bolig, vil du helst unngå de største tabbene. Her er ti råd som kan sikre deg mot å velge en dårlig eiendomsmegler.
1. Vurder om du kan selge boligen selv
Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet anbefaler deg aller først å se på muligheten for å selge boligen selv.
- For eksempel ved å bruke nettbaserte verktøy som hjelper deg i prosessen, slik at du får presentert opplysninger korrekt og på en velordnet og god måte, sier han.
Forbrukerrådet tilbyr en juridisk kvalitetssikret kontrakt, og har laget 10 selgervettregler for deg som vil selge selv.
- Det er mange som selger selv med flott resultat, og både sparer utgifter og oppnår gode priser. Men det er viktig at du tar deg tid til å gjøre jobben ordentlig, sier Bartholdsen.
2. Finn ut hva boligen er verdt - før du snakker med eiendomsmegler
Hvis du velger å selge gjennom eiendomsmegler, anbefaler Bertholdsen å skaffe deg et inntrykk av hva boligen du skal selge er verdt, - før du snakker med eiendomsmegler.
- Gå på visning på boliger som tilsvarer den du skal selge i beliggenhet og andre kvaliteter ved boligen, og send en sms til eiendomsmegleren og spør hva boligen ble solgt for. Da vet du mer om hva du kan regne med å få. Dermed blir du ikke snakket rundt av meglere som forsøker å kapre oppdraget ved å forespeile deg at akkurat denne megleren kan oppnå en fantastisk pris.
Han råder deg til å tenke at det er boligen som oppnår prisen, ikke eiendomsmegleren.
- De mange usolgte boligene har vist oss at meglere ikke kan trylle frem kjøpere, sier han.
3. Ikke start med hjemmebesøk
- Du bør absolutt ikke starte med å invitere eiendomsmeglere hjem til deg - det gir megleren anledning til å drive «bonding», til å bygge en relasjon til deg der du som meglerkunde synes megleren er hyggelig og sympatisk, mener Bartholdsen.
Og da betaler du gjerne mer enn nødvendig for tjenesten.
- Det er ingen grunn til å betale en høyere pris til en eiendomsmegler fordi vedkommende fremstår som hyggelig, sosial og positiv - for det er nemlig egenskaper som nesten alle som driver med eiendomsmegling er avhengig av i jobben.
4. Innhent flere tilbud
Det er fri prisdannelse på meglertjenester, og prisene varierer.
- Du bør absolutt shoppe rundt på eiendomsmeglertjenester, det kan være mange titusen kroner i forskjell i pris, sier Bartholdsen.
Det er fullt mulig å forhandle om pris. Fortell at du vurderer flere tilbud.
- Pass på at du ber om tilbud fra både mindre meglerforretninger og fra advokater som driver med eiendomsmegling. Du kan også sjekke med meglere som ligger i nabokommunen.
Myndighetene har dessuten pålagt eiendomsmeglerne å opplyse om prisen de tar for oppdraget i salgsoppgavene for boligene. Så ved å lese salgsoppgaver finner du også priser som andre boligselgere har betalt.
Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Finn Tveter anbefaler deg å invitere cirka tre eiendomsmeglere hjem.
- Ikke la kreti og pleti komme og se på leiligheten din, tre stykker er gjerne nok, sier han.
5. Sammenlikne prislister på eiendomsbeglernes nettsider
- Meglerbransjen har de senere årene laget utspekulerte prisoppsett som har til hensikt å få deg til å betale mer for tjenesten, sier Bartholdsen.
Tidligere var det ofte bare en provisjonssats og en post for eiendomsmeglerens utlegg.
- Nå er prislistene blitt mer detaljerte og mindre enkle for forbrukerne å forholde seg til. Heldigvis påla regjeringen meglerne å legge prislistene sine på nett fra nyttår 2013 slik at det ble litt lettere for kundene å sammenligne priser, sier fagdirektøren I Forbrukerrådet.
Tveter i NEF påpeker på sin side påpeker viktigheten av at eiendomsmegleren, før oppdrag inngås, klart opplyser hva tjenesten og eventuelle utlegg vil koste.
- Vi innser på den ene siden at prisoppsett som tar utgangspunkt i til- og fra intervaller ikke alltid er best egnet for å enkelt vise hva meglertjenester koster, men det er på den annen side vanskelig å sette faste priser siden alle boliger er forskjellige, og meglertjenesten må prises deretter. Det endelige pristilbudet i hvert enkelt oppdrag må imidlertid være riktig, klart og fullstendig, sier han.
6. Ikke fall for den beste salgsprisen
Selv om det kan virke besnærende med en god salgssum, bør du undersøke nærmere hvordan megleren kan forsvare summen. Hvis de to andre meglerne ligger på tre og en halv millioner og den siste på fire millioner, spør: Hvordan underbygger du den prisen? Hvorfor skal du klare å selge den for fire?
- Det er som regel ikke slik at noen meglere kan selge for så forferdelig mye dyrere pris. Men ok: Hvis megleren nettopp solgte naboleiligheten til høy pris, og er flink til å markedsføre til menneskene som er aktuelle, kanskje det er troverdig, mener Tveter.
7. Still spørsmål til eiendomsmegleren
Noen spørsmål du i hvert fall bør stille er: Hvordan vil du markedsføre leiligheten? Hvilken kundegruppe er aktuell? Er det du selv som står på visning, eller bruker du visningsassistent?
Vær også oppmerksom på dialogen mellom dere.
- Vurder hvordan eiendomsmegleren formulerer seg, om han har hørt på deg, når du sier hva du tenker. Hvis han kommer med noe annet enn du forventer tilbake, kan han også komme med annet enn kunden forventer. Da får du trøbbel i etterkant, sier Tveter.
8. Verdsett lokalkunnskap
Ikke velg en eiendomsmegler som ikke er kjent i området ditt.
- Å være lokalkjent betyr veldig mye. Det er lettere for megleren å selge boligen hvis han eller hun kjenner området, enn for en som kommer fra andre siden av byen. Da ser også megleren lettere hvilken type mennesker som er opptatt av å kjøpe i ditt området. Å bruke megleren man brukte da man flyttet forrige gang, fordi han eller hun var flink da, er ikke spesielt lurt, mener direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund.
9. Vær kritisk til eiendomsmeglerens salgsuksess
Hvis megleren skryter av at hun eller han selger hundrevis av boliger, kan det være grunn til å være på vakt.
- For at det skal være mulig, er de nødt til å ha medhjelpere og har i praksis liten tid til hvert enkelt oppdrag, sier Bertholdsen i Forbrukerrådet.
Du kan også risikere at en travel eiendomsmegler anbefaler deg å selge til en lavere pris enn du trolig kunne ha oppnådd. Selv om eiendomsmegleren gjerne ønsker en høy pris, så er det først og fremst viktigst for eiendomsmegleren at han eller hun gjennomfører mange salg og kan få lønn.
10. Les nøye gjennom opplysninger eiendomsmegleren gir videre.
- Ikke tenk: Gudskjelov, han sier ikke noe om fukten, sier Finn Tveter i NEF.
Da blir det gjerne trøbbel i etterkant.
Les også:
Slik avslører du meglerens lokkepriser
Fyller salgsobjektet med frukt
Denne saken ble første gang publisert 27/04 2014, og sist oppdatert 28/04 2017.