Lamper og interiør
Få det beste ut av lampene dine
Disse ti tipsene gir deg optimal belysning.
Lampen utstråler mer enn bare lys. De utstråler også karakter. Det gjør at mange av oss fristes til å kjøpe en lampe som strengt tatt ikke løser sin viktigste oppgave: å sørge for god belysning.
Én ting er å velge riktig pære til riktig lampe. En annen er å velge velge riktig lampe til riktig sted.
Bonyttredaksjonen deler her ti tips som hjelper deg til å få mest mulig ut av lampene dine.
Farget glass gir farget lys
Innlysende? Kanskje. Det som ikke er like åpenbart er hvordan lysets farge påvirker opplevelsen av rommet. Stort sett foretrekker vi at fargene gjengis naturlig.
Det taler sjelden positivt at huden får blåstikk, eller at fårikålen farges lilla. Derfor bør du unngå lamper med fargede, gjennomskinnelige skjermer som hovedbelysning og heller bruke dem som stemningsskapende elementer i kosekroken.
La store lamper skinne i fred
To store, karaktersterke lamper vil slåss om oppmerksomheten og ende med å slå hverandre i hjel.
Har du en stor lampe, bør den få tilstrekkelig med luft rundt seg for å komme til sin rett.
Med en diger gulvlampe i hjørnet bør du kanskje motstå fristelsen å henge en ruvende lysekrone fra rosetten i taket.
Naken lyspære - kult, men krevende
Like gradvis som den tradisjonelle lyspæren - eller glødelampen - er blitt faset ut, har den nakne lyspæren vokst i popularitet. Å la skjermløse lyspærer stå for belysningen er tøft, men byr på utfordringer.
Hovedproblemet er at selve lyskilden blir konsentrert og dermed ubehagelig å se på.
Derfor fungerer slike lamper best som dekorbelysning, ikke som allmennbelysning. Det er ekstra viktig å kunne dimme lysstyrken for å slippe å myse når du beveger deg innendørs.
Mønster av lys og skygge
Noen lamper endrer karakter når du skrur dem på, og enkelte gjør at også rommet endrer seg drastisk. Lampeskjermer som avtegner mønstre av lys og skygge på alle rommets flater skaper en dramatisk effekt.
Mønsteret kommer best til sin rett om rommet er nøkternt innredet. Har du rikt dekorerte vegger, blir virkningen derimot uryddig og kanskje også slitsom.
Skulptur med utstråling
Noen lamper gir deg bra lys, og ferdig med det. Andre oppfører seg også som skulpturer i rommet. Dersom du mangler plass til tredimensjonale kunstuttrykk i stuen, kan en skulpturell lampe være en lysende erstatning. Taklampen Acaba fra David Weeks Studio kan minne om en mobil, eller uro, men er av praktiske grunner ubevegelig. Lampeskjermene er åpne på begge sider, og gir muligheter til å finjustere hvor lyset skal spres.
Bruk projektoren riktig
En gammel projektor vil umiddelbart gi hjemmet en røff karakter. Men gå ikke i lysfella. Projektorer er jo laget for helt andre formål, nemlig å projisere kraftig lys over store flater - ofte også over store avstander. Armaturen kan være dimensjonert for over tusen watt, men skal den stå i private rom, bør det installeres en dimmer slik at du kan dempe lysstyrken til et vennligere nivå.
Kanskje vil du få mest glede av projektoren om du lar den lyse opp i taket eller mot veggen og således forsyner rommet med behagelig, indirekte belysning.
Tett eller gjennomskinnelig skjerm
Lampeskjermens hovedoppgave er å blende lyskilden, spre lyset og å gi det retning. Velger du en tett skjerm konsentrerer du lyset i den retningen skjermen peker, og skaper et skarpt skille mellom lys og skygge. En gjennomskinnelig skjerm vil spre lyset slik at lyskjeglen blir mindre intens og skillet mellom lys og skygge blir mykere.
Glem ikke lampetten
I Norge opptrer lampetter gjerne sammen med mørkgulnede furuvegger, masseproduserte oljemalerier og et flyfoto av huset. Det kan skremme noen hver fra å se potensialet i vegghengt belysning. Også i denne produktkategorien finnes det lampemodeller med høy wow-faktor.
Illusion er designet av Hareide Designmill for Northern Lighting og representerer en nåtidig vri på en produktkategori som litt urettmessig har havnet i bakleksa for folk med ambisjoner om et trendy hjem.
Vegghengte lamper er en plasseffektiv måte å innrede med belysning på, og kommer særlig til sin rett når du ønsker å belyse en vakker overflate.
Fleksible lamper
Velger du en lampe uten reguleringsmuligheter, gjelder det å treffe blink ved første forsøk. Faller valget på en bevegelig variant kan du prøve deg frem, og dessuten variere lyssettingen etter behov.
Lamper med svingbare skjermer og armer gir dessuten store muligheter til å endre på lampens uttrykk.
Mange lamper, høyt og lavt
Sterkt lys er ikke det samme som godt lys. Mange små lyskilder er bedre enn få sterke. Da fordeles lyset jevnere, og rommet føles mer behagelig å være i.
Plasser lampene i ulike høyder: på gulvet, på hyllen og fra taket. Da sikrer du jevnest mulig belysning.
Les også:
Slik kobler du en lampe til (se video)
Dette må du vite om de nye pærene
Stadig flere interiørbilder i vår inspirasjonsguide
Denne saken ble første gang publisert 26/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.