Skikk og bruk på fest
Bordskikkene du bør kunne før du går i juleselskap
Vertinnegaver, dessertgafler og telefon-etikette, det er mange ting å passe på når du går i juleselskap.
Julen er høytid for selskaper og sosiale sammenkomster.
Ikke alle selskaper krever den samme oppmerksomheten omkring skikk og bruk rundt bordet.
Men det er visse normer og regler som gjelder i alle festlige lag.
Julebordet med jobben er gjerne mindre høytidelig enn familieselskaper, og etiketten er ikke den samme.
I jula er det også mange familieselskaper. Det er gjerne et betydelig skille mellom generasjonene når det kommer til hva som forventes av antrekk, taletider og gaffel-føring.
I møte med gamle og nye familiemedlemmer kan det komme godt med å orientere seg litt om tradisjonell bordskikk.
Men skikk og bruk handler også om noe så enkelt som å være en åpen og hyggelig gjest.
For mange er det å dekode normer og regler i selskapslivet ikke så rent enkelt.
Hva gjelder egentlig av kjøreregler når man går i julens selskaper?
Hva må man huske på, og hva bør for all del unngås?
Lær deg selskapslivets etikette
I en hektisk sosial sesong som desember månded, kan det være smart å tenke over om man egentlig har nok kunnskaper om etikette, skikk og bruk.
- Skikk og bruk er praktiseringen av de trafikkregler som gjelder for menneskelig omgang under alle forhold, forklarer skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen til Bonytt.no.
Helliesen, som er kjent fra både aviser og TV programmer, reiser Norge rundt og holder foredrag og kurs for både skoler og næringsliv på hvordan man skal oppføre seg i et mangfold av sosiale sammenhenger.
- Skikk og bruk gjelder jo ikke bare i jula når man omgås mye sosialt, men også faktisk hele tiden, både privat og profesjonelt.
Senk skuldrene
- Det aller viktigste jeg råder folk til når det gjelder den sosiale julebord- og festsesongen er rett og slett å finne frem til en positiv innstilling, råder Reidar Helliesen.
- Mange lar seg stresse av både en hektisk timeplan i desember måned, og også det at man kanskje generelt ofte blir stresset av nye mennesker, av å omgås kolleger eller naboer i en mer sosial setting enn til daglig. Da er det beste du kan gjøre å bare senke skuldrene noen hakk og prøve å bare nyte kvelden.
Samtaleemner
Å kunne småprate med mennesker man ikke kjenner, er ikke alle forunt å være like komfortable med.
- Å konversere er faktisk en kunst, mener Reidar Helliesen.
- For noen faller det seg helt naturlig å kunne snakke om vær og vind med mennesker man har kjent i bare fire minutter, for andre fremstår dette omtrent som en umulighet.
Trikset, forklarer etikette-eksperten, er å holde seg til samtaleemner som både er passende og så langt som mulig fra både støtende og veldig sort-hvitt.
- Hold deg til å samtale om ting som er nokså nøytrale, råder Helliesen.
- På den måten holder du deg på trygg grunn, og risikerer ikke å måtte krange om meninger eller forklare ting du har sagt som kunne ha en støtende effekt. Temaer som politikk og religion, og også lønn og økonomi er for mange ikke emner som de liker å diskutere, og bør derfor i aller høyeste grad unngås om man kan det.
Til syvende og siste mener Helliesen at de aller fleste mennesker har en eller annen fellesnevner.
- Småprater du med noen en liten stund vil du raskt oppdage om dere har ting til felles, og fra der av kan du helt sikkert styre samtalen inn på et emne dere begge trives med å snakke om, avslutter Helliesen.
Per Sundnes, kjent fra blant annet Melodi Grand Prix på TV, er forfatter av boken Chic og bruk i storbyen, en trendy guide til alt fra hvordan arrangere et cocktail party til hvordan man kan få oppgradert hotellrommet til suite når man er på reisefot.
Trend- og popkulturekspert har ifølge boka følgende advarsler å komme med til deg som skal på julebord:
1. Ikke legg mobiltelefonen på bordet under middagen. Og unngå å svare om det ikke er ekstremt viktig at du tar i mot denne samtalen.
2. Ikke lag stor haug på tallerkenen selv om maten er gratis. Forsyn deg med måte.
3. Ikke heng jakken/kåpa over stolen. Folk kan snuble i den eller noen kan søle på den. Heng den i garderoben.
4. Ikke ha den digre veska di over stolen eller på bordet. Legg den under bordet.
Snikk snakk
Sundnes har også tanker rundt hva som passer seg eller ikke av samtaleemner rundt middagsbordet:
1. Ikke spør kollegaen om det virkelig var lurt å låne opp til pipa.
2. Ikke snakk om lønn.
Sosialt glidemiddel
På nettstedet Skikkogbruk står skikk og bruk definert som følgende:
"Skikk og bruk er menneskenes sosiale glidemiddel. Det er praktisk kunnskap som gjør at omgangen mellom mennesker blir smidig og effektiv."
Nettstedet har som misjon å bringe bedre etikette og sosial kompetanse til nordmenn:
"Kunnskap om konvensjoner og skikker gjør en selvsikker og verdensvant. Man lærer å omgås alle typer mennesker med den største selvfølge."
Bestikk-panikk
Dersom du som mange lar deg forvirre av at det er dekket på med mange forskjellige typer bestikk til maten, så kan det være en enkel huskeregel å tenke på at man som aller oftest skal begynne med det ytterste settet bestikk, og så spise seg innover, mot tallerkene.
Husk på at skal retten bare spises med gaffel, legges den på knivens plass. Det samme gjelder retter som bare spises med skje.
En gammel oppdekningsregel sier at det aldri skal dekkes med mer enn tre sett kniver og gafler av gangen.
Serveres det flere retter, skal bestikk til disse rettene først legges på når de andre har blitt fjernet. Servietten legges til venstre i kuverten, eller på kuvertasjetten.
Vertinnegave
Det er slett ikke alle som prakttiserer dette, men det er en uskreven regel at man alltid tar med en liten presang til vertskapet som inviterer til fest. En skikk som omtales som å ta med en vertinnegave. En liten vertinnegave er generelt anses hensiktsmessig for middager og fester, mens gjester som bor i flere dager kan godt overrekke sitt vertskap en litt større presang.
Den ideelle vertinnegave er smakfullt og elegant, noe som gjenspeiler den antatte gode smaken av verten eller vertinnen, og er også gjerne noe som mottakeren ikke ville personlig kjøpe for seg selv.
Gaven trenger ikke være dyr, og det blir ofte lagt mer merke til om den er kjøpt eller laget med omtanke, enn om det har flagret med hundrelapper til innkjøpet.
Nøytrale gaver som sjokolade, blomster og vin er alltid populære. Det samme er eksklusive duftelys, kremer eller flotte fruktkurver eller hjemmelsget konfekt eller kaker.
På nettstedet Kursagenten forklarer Reidar Helliesen mange flere ting man bør ha i bakhodet før man begir deg ut i julenattens selskapsliv:
1. Unngå å drikke for mye. Lett å si, vanskelig å huske på midt i festlighetene. Du vil ikke at denne julefesten skal huskes fordi du var overstadig beruset.
2. Tenk på hvordan du hilser. Unngå halvfull blunking og grafsing, det er bare flaut. Gode håndtrykk, ekte klemmer og elegante kommentarer kan ikke misforstås. Spre ditt gode humør og høflige hilsener rundt deg.
3. Unngå store følelsutbrudd. Selv om du har en umåtelig dårlig dag, så ikke belemr andre som vil ha en morsom kveld med ditt dårlige humør.
4. Husk på å takke personen som inviterte til julebordet, eller verten/vertinne av festen før du går hjem.
Et lite visdomsord til slutt:
"Å invitere en person på middag innebærer at man sørger for hans tilfredshet så lenge han er under ditt tak." Matfilosof Jean-Anthelme Brillat-Savarin.
Les også:
Nå skal juletrærne være pistrete
Her finner du massevis av inspirasjon til julehjemmet
Her er stylistenes beste julepyntetips
Disse matvarene bør du unngå å legge i barnas matboks
Denne saken ble første gang publisert 21/12 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.