Oppussing
Leiligheten ble splitter ny
Med liten plass er optimale oppbevaringsløsninger avgjørende.
Familien på Majorstua er absolutt ikke redd for å kaste seg ut i nye renoveringsprosjekter.
Ved å kjøpe en bolig der alt må pusses opp, får de det akkurat som de vil.
- Vi har gjerne mange preferanser og ønsker om hvordan vi skal bruke vårt hjem, og da er det ofte mest praktisk med oppussingsprosjekter, forklarer Carina Louise Dale.
Setter bort oppussingsjobben
Men selve jobben med oppussingen gjør de lite av selv. For mens de klekker ut planene om hvordan boligen skal bli, setter de bort det meste av jobben,
Det har de gjort også på de andre leilighetene de har pusset opp.
Et godt råd til dem som velger å sette bort oppussingsjobben, er å ha kontrakten med håndverkerne i orden før man starter opp.
Lønnsomt å sette bort jobben
Leiligheten på Majorstuen kjøpte de i 2007. Da flyttet de fra St. Hanshaugen, også det opprinnelig et oppussingsprosjekt.
- Vi setter bort det meste av jobben - for vi har ti tommeltotter begge to. Man leser så mye om at det ikke lønner seg å kjøpe oppussingsprosjekter. Men økonomisk sett har vi kommet godt ut av det når vi har totalrenovert. Det har slettes ikke vært ulønnsomt, beskriver Dale.
Tenk planløsning
Paret har gjort seg noen nyttige erfaringer etter å ha tråkket "oppussingsløypa" flere ganger nå.
- Når man har begrenset med plass, som man gjerne har om man bor i leilighet i byen, handler det mye om å utnytte kvadratmeterne. Derfor er planløsningen virkelig alfa og omega, mener Carina Louise.
Familien er opptatt av optimale løsninger. Derfor valgte de å fjerne mange av veggene i leiligheten på Majorstuen, rett og slett for å skape drømmestedet.
- Det kan være nyttig å spørre seg hvordan du virkelig ville hatt det om du ikke hadde noen restriksjoner, sier hun.
Oppbevaring
Optimale oppbevaringslønsinger er nok et viktig stikkord.
- Sørg for optimale skapløsninger. Oppbevaringen er noe av det aller viktigste. Det gjør hverdagen så mye enklere.
Selv har Carina Louise blant annet et metallskap med uttallige små skuffer stående sentralt i stua. Det er kjøpt på butikken Purpur. Der får alt fra post til barneleker og annet krimskrams plass.
- Det er noe alle burde ha, for det rommer det utroligste, forteller hun.
Tenk bruk
Carina Louise råder også til å tenke på hvordan man ønsker å bruke rommene.
- Det er liten vits i å ha et eget rom med spisestue, bare for å ha det, dersom rommet brukes bare en gang hver andre måned. Eller kjøkken i et eget rom i stedet for åpen løsning, som jo ofte gir mer lys og bedre romfølelse i boligen.
Hun forteller videre at et mobilt spisebord er praktisk.
- Det har vi tenkt på å ha flere ganger. Det er jo ikke så ofte man er mange til bords. Det går an å henge det opp på veggen, og gjøre et kunstverk ut av det. Dropper man et eget rom for spisestuen kan man heller ha et ekstra oppholdsrom som faktisk er i bruk.
Færre rom
Et annet råd fra Carina Louise er å se om det er mulig å slå sammen rom.
- Tidligere, som for eksempel på 70-tallet, var rommene veldig små. Små rom kan slås sammen helt eller delvis for å få litt størrelse på dem, utdyper hun.
En åpen kjøkkenløsning gir for eksempel et luftig preg, i tillegg til at det er praktisk når man får besøk og vil skravle litt mens man gjør siste finish over kjelene.
- Vi har valgt å dele leiligheten vår i to soner; én privat og én sosial. Soverommene og badet er i den private sonen, som vender mot en rolig bakgård. Resten av rommene inngår i den sosiale sonen.
Materialer og farger
Vet du at du skal bo i boligen i en begrenset periode, kan det være smart å tenke over valg av materialer og farger, og annet interiør som følger med kjøpet under salg.
- Vi visste jo at vi ikke skulle bli i denne boligen så lenge. Derfor var vi restriktive når vi valgte tapet, siden smaken ofte varierer, og tapet er noe man fort kan bli lei av. Vi valgte dessuten enkle, men ordentlige materialer, sånn som på gulvet.
På Carina Louises blogg mywonderworldnr1 kan du lese mer om oppussingsprosessen.
Les også:
Ti tips til vellykket innredning
Denne klokken er helt vanntett
Denne saken ble første gang publisert 17/09 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.