Stilmiks hjemme hos Mala Wang-Naveen

Kul miks av Ikea og antikviteter

En spennende miks av kunst, kule antikviteter og bruktfunn - toppet med en dæsj indisk krydder. Titt inn til journalist og bokaktuelle Mala Wang-Naveen.

HYGGELIG ARBEIDSHJØRNE: Det duse tapetet er fra Maxbo, mens arbeidsbordet er fra Radhika Design.
HYGGELIG ARBEIDSHJØRNE: Det duse tapetet er fra Maxbo, mens arbeidsbordet er fra Radhika Design. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
Sist oppdatert

En avslappet og hyggelig stemning preger den treroms store leiligheten til journalist Mala Wang-Naveen (33) og mannen Espen (34) på Grønland i Oslo.

Her er det gjort plass for spennende kunst, personlige minner - og bøker i hopetall.

Innslaget av spennende antikviteter og bruktfunn er blant det som bidrar til å gi hjemmet et lunt og personlig preg.

Del

Mala Wang-Naveen, som er journalist i Aftenposten og nylig har utgitt sin første roman "Desiland", har en forkjærlighet for nettopp gamle ting. Akkurat det synes.

- Om stilen min hadde vært et veikryss ville det stått mange gamle møbler der, en kasse med bøker - og det ville ligget feminine duker og pyntegjenstander der. Jeg liker å bytte ut ting, men i bunn så ser man nok forkjærligheten min for det gamle skinne gjennom.

Handler på nett

HVITT SKALL: Hvite vegger gjør at leiligheten virker lys og trivelig. Mala og Espen har fjernet dørene på det gamle skapet på veggen. Her får gammelt servise og annen kjøkkennips lov å skinne.
HVITT SKALL: Hvite vegger gjør at leiligheten virker lys og trivelig. Mala og Espen har fjernet dørene på det gamle skapet på veggen. Her får gammelt servise og annen kjøkkennips lov å skinne. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Mange av innkjøpene til leiligheten har Mala og Espen gjort på nettauksjoner, på finn - og på tilsvarende utenlandske nettmarkeder.

OPPTATT AV INTERIØR: Gammelt og nytt blandes på en smart måte hos Wang-Naveen.
OPPTATT AV INTERIØR: Gammelt og nytt blandes på en smart måte hos Wang-Naveen. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Hvorfor kjøpe flunkende nytt når det rett og slett bugner av brukt interiør-godis der ute til slikk og ingenting?

- Jeg har sansen for gjenbrukstankegangen. For mange fra for eksempel den indiske kulturen er dette med å kjøpe noe brukt noe helt fremmed.

Mange ønsker at ting skal se nytt ut så lenge som mulig - og beholder derfor plasten på.

- Men jeg synes det er et genialt konsept at man kan kvitte seg med noe andre kan få bruk for, sier Mala.

Nettmarkeder for kjøp og salg

En turkis vase har hun funnet på Blocket, Sveriges største nettmarked for kjøp og salg.

Andre ting har paret dumpet over på finn.no. Det svenske nettmarkedet Tradera er også et sted Mala gjerne klikker seg jevnlig innom.

Det finnes mange internasjonale interiørnettbutikker du kan klikke deg innom.

Det er mye som kan være lekkert, men sørg for å sjekke opp hva det vil koste deg å få varene inn i Norge - samt hva selgeren betaler - og hva du selv må stå for av kostnader.

Andre nettmarkeder: Den blå avis, et stort dansk nettmarked for kjøp og salg, Design Classic, et nettsted hvor du kan kjøpe brukte, danske designmøbler. Det kan være verd forsøket på danske Gul og Gratis.

Fant i container

Mala og Espen pusser opp ti spisestuestoler de reddet fra containerdøden.

PÅ REKKE OG RAD: Bokhyllene i stua er spekket med bøker. Hyllene er lagd med bokhyller fra Ikea som utgangspunkt.
PÅ REKKE OG RAD: Bokhyllene i stua er spekket med bøker. Hyllene er lagd med bokhyller fra Ikea som utgangspunkt. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
BRUKTFUNN: Den hvite kommoden er kjøpt på finn.no, men er malt og har fått nye knotter. Bildet er fra Tamara de Lempicka.
BRUKTFUNN: Den hvite kommoden er kjøpt på finn.no, men er malt og har fått nye knotter. Bildet er fra Tamara de Lempicka. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

- De skal pusses, lakkeres - og få nytt stoff. Nå venter jeg dessuten på et gammelt, fint skap til barnerommet. Det er kjøpt av ei dame på Sørlandet.

.

Indisk krydder

Ettersom årene har gått har Mala stadig tilført flere indiske interiørgjenstander. Men slik har det ikke alltid vært.

- Ettersom årene har gått og jeg har fått mer ro rundt min identitet og blitt tryggere på det indiske og det norske i meg, har jeg innredet med mer indisk interiør. For noen år siden så du ikke mange indiske puter hjemme hos meg.

NYTT LIV: Mala har sansen for gamle ting, og har gjenbruk i fokus. Mye finner hun på norske og utenlandske nettmarkeder og nettauksjoner. Det store bildet på veggen er lagd av Val Kilmer.
NYTT LIV: Mala har sansen for gamle ting, og har gjenbruk i fokus. Mye finner hun på norske og utenlandske nettmarkeder og nettauksjoner. Det store bildet på veggen er lagd av Val Kilmer. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
INDISKE VIBBER: På gjesterommet har puter fra Indiska og India fått plass. Bildet på veggen er tatt fra et hotelvindu i Bombay og er en bryllupsgave fra fotografen Ellen Ugelstad.
INDISKE VIBBER: På gjesterommet har puter fra Indiska og India fått plass. Bildet på veggen er tatt fra et hotelvindu i Bombay og er en bryllupsgave fra fotografen Ellen Ugelstad. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Men å stresse med interiør og hvordan man har det hjemme - nei, det synes Mala er helt unødvendig.

- Det er viktig å slappe av. Jeg er ikke i nærheten av å stresse med denne leiligheten. Det er jo en klisjé å si det, men vi tilbringer faktisk så mye tid inne at det er naturlig for meg å ville ha det fint rundt meg.

Les også:

Slik får du den industrielle stilen

Ny stil på lavbudsjett

Slik planlegger du innredningen

SMYKKEHOLDER: Bysten er kjøpt i en raritetsbutikk i Arvika og tar hånd om noen av Malas smykker.
SMYKKEHOLDER: Bysten er kjøpt i en raritetsbutikk i Arvika og tar hånd om noen av Malas smykker. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
PERSONLIG PREG: Et yndig stilleben med parfymeflasker og blomster liver opp. Den turkise vasen er kjøpt på et svensk nettmarked.
PERSONLIG PREG: Et yndig stilleben med parfymeflasker og blomster liver opp. Den turkise vasen er kjøpt på et svensk nettmarked. Foto: FOTO: Bård Jørgensen

Nå er dette harry

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også